Πρώτα συμπεράσματα από τις εκλογές της ΕΛΜΕ Τρικάλων


Οι εκλογές που διεξήχθησαν στην ΕΛΜΕ μας την Τρίτη, δεν ήταν μόνο μια τυπική διαδικασία, αλλά μια εκλογική μάχη, από την οποία πρέπει να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να κινηθούμε την επόμενη χρονιά.

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ως πολύ αρνητικό σημείο η χαμηλή συμμετοχή των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία. Ψήφισαν 343 άτομα, 100 λιγότεροι από το πολύ χαμηλό, έτσι κι αλλιώς περσινό νούμερο. Αυτή η αποχή είναι κατά τη γνώμη μας αποδοκιμασία των πολιτικών της ηγεσίας της ΕΛΜΕ, όχι μόνο την προηγούμενη χρονιά, αλλά εδώ και μια σειρά από χρόνια. Η οποία οδήγησε στην απαξίωση του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Από την άλλη όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μόνο η ενεργός συμμετοχή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην ΕΛΜΕ και τις ζωές μας και όχι η αδράνεια και η αποστασιοποίηση.

Το καθαυτό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί ως καταδίκη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ (όσο και αν η τελευταία προσπάθησε μάταια να μεταμφιεστεί σε…ΠΕΚ), οι οποίες έχασαν μεγάλο μέρος των ψήφων τους, αλλά και των ποσοστών τους. Επίσης, η πτώση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, θα πρέπει να ερμηνευτεί κατά τη γνώμη μας ως συνέπεια της σταθερής απόφασης της παράταξης αυτής να ακολουθήσει μοναχικό δρόμο και να μην βρεθεί στους δρόμους, στους αγώνες και στις διαδηλώσεις μαζί με άλλες δυνάμεις, αλλά και την πλειοψηφία των συναδέλφων που συμμετείχαν στις διαδικασίες αυτές.

Από την άλλη η Πρωτοβουλία κέρδισε το μεγαλύτερο κομμάτι των συναδέλφων που ήθελαν να αλλάξει κάτι στην ΕΛΜΕ, αυξάνοντας κατά πολύ τα ποσοστά της. Όμως μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν αυτή η επιλογή ήταν η σωστή, ειδικά μετά τον μεγάλο προβληματισμό για τη στάση των ΣΥΝΕΚ, την παράταξη στην οποία ανήκει η Πρωτοβουλία, στην απεργία του Μαΐου, καθώς και για μια σειρά από απόψεις (συνδιοίκηση, αξιολόγηση κτλ). Η συνέχεια θα δείξει την ορθότητα αυτής της επιλογής.

Όσον αφορά την Αγωνιστική Κίνηση, θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα δείχνει από τη μια σταθεροποίηση στα ποσοστά και τις ψήφους της. Το 10% που αποσπάσαμε δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και θεωρούμε ότι αυξάνονται απέναντι μας οι απαιτήσεις των συναδέλφων που μας ψήφισαν, αλλά και όσων δε μας ψήφισαν, παρακολουθούν όμως τη δράση και τις απόψεις μας. Από την άλλη όμως, και αυτό οφείλεται περισσότερο στις δικές μας υποκειμενικές και οργανωτικές αδυναμίες, δε μπορέσαμε να κάνουμε την άποψη μας αυτή κοινωνό σε περισσότερους συναδέλφους, να πλαισιωθούμε στο ψηφοδέλτιο με μια σειρά από ανθρώπους, με τους οποίους δώσαμε τη μάχη μαζί, έτσι ώστε να εκφραστεί και εκλογικά η δυναμική της Αγωνιστικής Κίνησης.

Όσον αφορά την έδρα, η οποία δεν ήρθε, σίγουρα δεν είμαστε ούτε εκλογολάγνοι, ούτε καρεκλοκένταυροι. Όλοι μάλιστα ξέρουν ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων που πρόκειται να έρθουν. Όμως, από την άλλη, θεωρούμε κλασσικό δείγμα αντιδημοκρατικής λειτουργίας να μην εκφράζεται στο Δ.Σ. το 10% των ψηφισάντων. Δικαιώνεται έτσι η σταθερή άποψη μας ότι θα πρέπει στις εκλογές των σωματείων να ισχύει η απλή αναλογική.

Τέλος, θα πρέπει να στηλιτεύσουμε την παλαιάς κοπής προεκλογική «εκστρατεία», με τα τηλέφωνα και τα μηνύματα, η οποία μόνο απαξίωση και θυμηδία εγείρει, προκαλεί όμως και ένα ερώτημα: Πώς βρέθηκαν στα χέρια συγκεκριμένων υποψηφίων προσωπικά δεδομένα των συναδέλφων; Και μην πει κανείς ότι όλοι οι συνάδελφοι είναι φίλοι ορισμένων συναδέλφων. Η λογική λέει ότι δόθηκαν από κάπου συγκεντρωμένα. Από πού άραγε;

Αν η χρονιά που πέρασε ήταν από τις χειρότερες που έχουν υπάρξει (αύξηση ωραρίου, επιστράτευση, απεργία), το μέλλον προβλέπεται ακόμα χειρότερο, με κλείσιμο δεκάδων σχολείων (ειδικά ΕΠΑΛ), σύμπτυξη τμημάτων, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, αξιολόγηση (άραγε τι τους έφταιξε η λέξη και στο όνομα της διαπράττουν εγκλήματα;) και τόσα άλλα. Η Αγωνιστική Κίνηση πίστευε και πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε στην λαίλαπα αυτή, είναι η συσπείρωση των εκπαιδευτικών γύρω από το σωματείο μας και, πέρα από τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, η συλλογική πάλη και η αντίσταση στην πολιτική που ξεθεμελιώνει κάθε δικαίωμα μας σε εργασία-περίθαλψη-ζωή.

Οι εκλογές ήταν μόνο μια μάχη μέσα στις τόσες που μας περιμένουν!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Τα αποτελέσματα:

 2013

ΔΑΚΕ: 106  ψήφοι (31,74%) 3 έδρες (2012: 178 ψήφοι (41,39%) 4 έδρες)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: 102 ψήφοι (30,54%) 3 έδρες ( 2012: 70 ψήφοι  (16,27%)1 έδρα)

ΕΣΑΚ-ΔΕΕ: 56  ψήφοι (16,77%) 2 έδρες (2012: 97 ψήφοι (22,55%) 2 έδρες)

ΠΕΚ (ΠΑΣΚ): 37  ψήφοι (11,07%) 1 έδρα (2012: 49  ψήφοι (11,39%) 1 έδρα)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: 33  ψήφοι (9,88%)  (2012: 36 ψήφοι (8,37%)

Προηγούμενο άρθρο Κ. Σκρέκας: «Πληγή η μαύρη και αδήλωτη εργασία»
Επόμενο άρθρο Η ομάδα ¨Ecomobility¨ επισκέπτεται την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων