Ερώτηση Βλαχογιάννη για τη φορολόγηση αδιάθετων περατωθέντων ακινήτων


Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας με θέμα: «ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΔΙΑΘΕΤΩΝ ΠΕΡΑΤΩΘΕΝΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ».

Στην εν λόγω ΕΡΩΤΗΣΗ ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ αναφέρεται στο πρόβλημα φορολόγησης που αντιμετωπίζουν πολλοί κατασκευαστές ακινήτων τα οποία λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, έχουν παραμείνει αδιάθετα.

Συγκεκριμένα, για όσα ακίνητα έχουν αποπερατωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2010, και έχουν παραμείνει αδιάθετα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013, θα πρέπει οι κατασκευαστές να καταβάλουν φόρο αυτοπαράδοσης 23%. Αυτά τα χρήματα, δεν μπορούν να επιστραφούν στην κατασκευαστική εταιρεία, αν στο μέλλον πωλήσει τα ακίνητα, διότι η πώληση θα πραγματοποιηθεί με φόρο μεταβίβασης ακινήτων και όχι με Φ.Π.Α..

Επιπλέον, μετά την παρέλευση της τριετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η κατασκευαστική εταιρεία υποχρεούται να αποδώσει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα αδιάθετα ακίνητά της.

Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ επισημαίνει πως την παρούσα χρονική περίοδο -χωρίς πωλήσεις και ρευστότητα-, πολλοί από τους κατασκευαστές, αδυνατούν να καταβάλουν τους σχετικούς φόρους, με συνέπεια να απειλείται η οικονομική τους επιβίωση, γι αυτό και ζητά από τους κ.κ. Υπουργούς, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Παραθέτουμε την ΕΡΩΤΗΣΗ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΗΛΙΑΣ Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

Βουλευτής Π. Τρικάλων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 03 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΘΕΜΑ: ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΔΙΑΘΕΤΩΝ ΠΕΡΑΤΩΘΕΝΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 

Η Ελληνική κοινωνία, ενημερώνεται με ικανοποίηση για τα μέτρα τα οποία προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, με σκοπό την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Μέτρα, όπως η μείωση του φόρου αγοράς ακινήτου από 8% και 10%, σε 3% ή 5%, κ.λ.π.

Παράλληλα, όμως, οι κατασκευαστές ακινήτων, τα οποία έχουν αποπερατωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2010, και λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, έχουν παραμείνει αδιάθετα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013, θα πρέπει να καταβάλουν φόρο αυτοπαράδοσης 23%. Αυτά τα χρήματα, δεν μπορούν να επιστραφούν στην κατασκευαστική εταιρεία, αν στο μέλλον πωλήσει τα ακίνητα, διότι η πώληση θα πραγματοποιηθεί με φόρο μεταβίβασης ακινήτων και όχι με Φ.Π.Α..

Επιπλέον, μετά την παρέλευση της τριετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η κατασκευαστική εταιρεία υποχρεούται να αποδώσει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα αδιάθετα ακίνητά της.

Την παρούσα χρονική περίοδο -χωρίς πωλήσεις και ρευστότητα-, πολλοί από τους κατασκευαστές, αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που καθορίζονται από τα ανωτέρω, με συνέπεια να απειλείται η οικονομική τους επιβίωση.

Κατόπιν τούτων

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί :

Σε ποιες κινήσεις προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι κατασκευαστές ακινήτων, πραγματικά δεν μπορούν να διαθέσουν τα περατωμένα ακίνητά τους, και ως εκ τούτου αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις σχετικές φορολογικές τους υποχρεώσεις;

Μετά Τιμής

Ο ερωτών Βουλευτής

ΗΛΙΑΣ Γ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

(Π. Τρικάλων)

Προηγούμενο άρθρο 41 φιάλες αίματος από τη ΣΜΥ
Επόμενο άρθρο Συνεργασία ΣΜΥ-ΤΕΦΑΑ σε ημερίδα για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης