Απάντηση Αρβανιτόπουλου σε Βλαχογιάννη για τις μετεγγραφές φοιτητών


Γραπτή απάντηση έλαβε ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, από τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, στην Ερώτηση με θέμα «ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ».

Στην εν λόγω ΕΡΩΤΗΣΗ ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ζητά από τον Υπουργό να διευρύνει το σύνολο των φοιτητών οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφής σε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της πόλης στην οποία σπουδάζει αδερφός ή αδερφή τους, αυξάνοντας το όριο του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ισχύει ως εισοδηματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές των φοιτητών, τουλάχιστον στις 10.000 ΕΥΡΩ, μετά την αύξηση από τις 7.500 στις 9.000 ΕΥΡΩ.

Αναγνωρίζει την προσπάθεια του Υπουργού να προχωρήσει στη θέσπιση διατάξεων που σκοπό έχουν τη διευκόλυνση οικονομικά ασθενών κοινωνικών ομάδων, και οι οποίες αντιμετωπίζονται θετικά από το κοινωνικό σύνολο, επισημαίνοντας παράλληλα πως μεγάλη μερίδα ενδιαφερομένων, αποκλείονται των ευνοϊκών ρυθμίσεων, λόγω αυξημένων, σύμφωνα με το νόμο εισοδημάτων. Πρόκειται κυρίως, για μισθωτούς και ιδιαίτερα για ζεύγη δημοσίων υπαλλήλων.

Τονίζει, επίσης τα παρακάτω:

1) οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποτελούν την κατά τεκμήριο πιο συνεπή ομάδα φορολογουμένων πολιτών, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αποκρύψουν τα νόμιμα από το μισθό τους εισοδήματα. Το γεγονός αυτό τους δημιουργεί αίσθημα αδικίας, καθώς νοιώθουν πως τιμωρούνται για τη συνέπειά τους, αφού βάσει του νόμου θεωρούνται «έχοντες» και υψηλόμισθοι με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

2) η δυνατότητα μετεγγραφής ενός φοιτητή ή σπουδαστή σε Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. της πόλης στην οποία σπουδάζει ο αδελφός ή η αδελφή του, αποτελεί σημαντική ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, χωρίς αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος. να αυξήσει το όριο του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ισχύει ως εισοδηματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές των φοιτητών, τουλάχιστον στις 10.000 ΕΥΡΩ, μετά την αύξηση από τις 7.500 στις 9.000 ΕΥΡΩ.

Προηγούμενο άρθρο Βιβλία και παιχνίδια σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη
Επόμενο άρθρο Ο Νικηφόρος στη σκηνή του «Μύλου των Ξωτικών»