Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων για τις σχολές ΤΕΙ


 Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίασή του στις 16 Νοεμβρίου 2010 και μετά από συζήτηση επί του θέματος αποφασίζει να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του στις μεθοδεύσεις της Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Λάρισας και κυρίως του Προέδρου κ. Κόκκορα και του Αντιπροέδρου κ. Υψηλάντη που στοχεύουν στην υφαρπαγή των δύο σχολών του Τ.Ε.Ι. που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στην πόλη των Τρικάλων. Οι αιτιάσεις που επικαλούνται για την μεταφορά των δύο σχολών στη Λάρισα είναι «προφάσεις εν αμαρτία» καθώς οι ίδιοι φρόντισαν με συγκεκριμένες ενέργειες να αποδυναμώσουν την υποδομή και την λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων.

  • Στην πρόφαση ότι μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας δεν υπάρχει στα τμήματα επάρκεια μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η πραγματικότητα είναι ότι αφενός το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και αφετέρου στο Παράρτημα υπάρχουν ήδη δύο Διδάκτορες και δύο Επιστημονικοί Συνεργάτες, την ίδια στιγμή που τμήματα στη Λάρισα λειτουργούν μόνο με αναπληρωτές καθηγητές.
  • Στην πρόφαση ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε διοικητικό προσωπικό, η αλήθεια την οποία εντέχνως συγκαλύπτουν οι παραπάνω κύριοι είναι ότι, το 2008 από την τότε κυβέρνηση υπογράφηκαν 18 συμβάσεις αορίστου χρόνου (ενώ ζητήθηκαν και τελικά εγκρίθηκαν 8) για την κάλυψη των αναγκών των Παραρτημάτων Τρικάλων και Καρδίτσας, οι οποίες όμως αναλώθηκαν αποκλειστικά στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας.
  • Στην πρόφαση ότι οι παρακολουθούντες το τμήμα είναι περίπου το 50% των εισαγομένων, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό εισαγόμενων στο τμήμα δεν παρακολουθεί τα μαθήματα, η αλήθεια είναι ότι πρόβλημα δεν υφίσταται διότι από τις 200 θέσεις εισαγωγής ανά έτος, καλύπτεται το 100%. Παρά τις μεταγραφές σπουδαστών σε τμήματα άλλων πόλεων, τα κενά που δημιουργούνται καλύπτονται από αντίστοιχες μεταγραφές στο Παράρτημα καθώς και μέσα από τις κατατακτήριες εξετάσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Σπουδαστών του Παραρτήματος Τ.Ε.Ι. Τρικάλων, όταν επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Λάρισας κ. Κόκκορα προκειμένου να του εκφράσουν την αντίθεσή τους στην μεταφορά των σχολών στην Λάρισα, εισέπραξαν την περιφρονητική του στάση, απαράδεκτη για εκπαιδευτικό λειτουργό. Εν κατακλείδι, το Παράρτημα του Τ.Ε.Ι. στα Τρίκαλα λειτουργεί υποδειγματικά, και εκτός της έλλειψης διοικητικού προσωπικού (όπου αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Διοίκηση του Τ.Ε.Ι. στη Λάρισα), κανένα άλλο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει, καθώς διαθέτει πληρότητα σε εκπαιδευτικό προσωπικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, γεγονός που το καθιστά απολύτως λειτουργικό.

Ζητάμε να γίνουν όλες οι ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Παραρτήματος και να υποστηριχθεί η ενίσχυσή του ενόψει της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπώντας την τρικαλινή κοινωνία απαιτεί σεβασμό στους αγώνες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την ίδρυση του Παραρτήματος Τρικάλων και διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες για την παραμονή του.

Προηγούμενο άρθρο Κοινοβουλευτική Παρέμβαση Λέγκα για το θέμα του ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Κοινό Τρικαλινό μέτωπο για το ΤΕΙ