Υπάρχουν τα επτά (7) θανάσιμα αμαρτήματα για την καθολική εκκλησία, υπάρχουν τα επτά θαύματα του κόσμου τα οποία καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα μιας άλλης εποχής, όπως υπήρξαν και οι επτά σοφοί της αρχαιότητας. Το νούμερο επτά (7) επικράτησε και στο νέο δημοτικό συμβούλιο και πρόκειται για τις επτά γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι, για τις επτά κυρίες που θα εκπροσωπούν από το νέο έτος και για μια ολόκληρη τετραετία τους τρικαλινούς δημότες, αφήνοντας το δικό τους στίγμα κατά την ενασχόλησή τους με τα κοινά.
Από τις επτά γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι μόνο η μία διαθέτει αυτοδιοικητική εμπειρία και τα της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και του δήμου γενικότερα. Πρόκειται για την απερχόμενη αντιδήμαρχο οικονομικών (από τον συνδυασμό του κ. Ταμήλου) κα Παναγιώτα Βράντζα, που συγκέντρωσε 1.363 ψήφους και είναι η μοναδική γυναίκα υποψήφια που εκλέγεται από τον συνδυασμό της απερχόμενης δημοτικής αρχής του κ. Ταμήλου από τον παλιό δήμο Τρικκαίων. Γιατί έχει εκλεγεί και η κα Μαρίνα Ιακωβάκη δημοτική σύμβουλος του απερχόμενου δημάρχου αλλά από το δημοτικό διαμέρισμα Εστιαιώτιδας.
Η νέα φουρνιά, η πλειοψηφία δηλαδή των δημοτικών συμβούλων από το… ασθενές φύλο προέρχεται από τον συνδυασμό «Τρίκαλα, Συμπολιτεία» του νέου δημάρχου κ. Χρ. Λάππα. Στα έδρανα που θα καταλάβει η νέα δημοτική αρχή από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχουν οι κυρίες:
-Βάσω Κάκλα καθηγήτρια φιλόλογος
-Μαρία Βαίου, δικηγόρος
-Τζένη Θανασούλα, προϊσταμένη διοικητικών θεμάτων Α’ εκπαίδευσης
-Βούλα Βότσιου, δικηγόρος, (από το δημοτικό διαμέρισμα Καλλιδένδρου)
-Έφη Ζαρίφη-Σακελλάρη, νοσηλεύτρια
Από τις πέντε κυρίες μόνο η κα Ζαφείρη διαθέτει κάποια ανάλογη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, μιας και ήταν εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος του δήμου Παληοκάστρου.
Επικράτησε και πάλι το ισχυρό φύλο
Ουσιαστικά όμως για όλες θα είναι η πρώτη τους φορά που θα κληθούν να υπηρετήσουν τον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» σε έναν δήμο που δεν θα έχει τα στενά γεωγραφικά όρια του μέχρι πρότινος δήμου Τρικκαίων που γνωρίζαμε.
Και μπορεί η ποσόστωση να ήταν εκείνη που ταλαιπώρησε αρκετά τους επικεφαλής των συνδυασμών όταν έφτιαχναν τα ψηφοδέλτια τους γιατί έπρεπε να υπάρχει κι ένας συγκεκριμένος αριθμός υποψηφίων γυναικών, αλλά στην ουσία φάνηκε ότι το εκλογικό σώμα δεν είναι ακόμα έτοιμο για να εμπιστευθεί το ασθενές φύλο σε αξιώματα όπως είναι και η δημοτική σύμβουλος.
Η εκτίμηση και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα αρκεί να κοιτάξει κανείς το νέο δημοτικό συμβούλιο που έχει εκλεγεί. Θα διαπιστώσει ότι από τους σαράντα τρεις (43) δημοτικούς συμβούλους μόνο οι επτά (7) είναι γυναίκες και η πλειοψηφία (36 σύμβουλοι) εκπροσωπούν το ισχυρό φύλο.
Πάντως και αυτή τη φορά ο αριθμός των γυναικών δημοτικών συμβούλων δεν έχει μεγάλη διαφορά από εκείνο που υπάρχει μέχρι σήμερα. Το απερχόμενο συμβούλιο διέθετε έξι (6) γυναίκες από την δημοτική ομάδα του κ. Ταμήλου (Βράντζα, Αργυροπούλου, Μπρουζούκη, Ντιροκάλτση, Καταβούτα) και την κα Δαλκαφούκη η αντιπολίτευση.
Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε από το νέο έτος ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι επτά γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι, ο οποίος ρόλος τους καλά θα είναι να μην εξαντληθεί στην ανάταση της χειρός στις ψηφοφορίες των δημοτικών συμβουλίων, αλλά πραγματικά να αφήσουν το στίγμα τους, την αύρα τους και τη δική τους οπτική ματιά στα πράγματα, ώστε να μη θεωρούνται πολύτιμες μόνο όταν γίνεται η στελέχωση των συνδυασμών…