Εβδομάδα μητρικού θηλασμού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας «1-7 Νοέμβριου 2013»


Στην παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού και ακολουθώντας το φετινό σύνθημα «Υποστήριξη Θηλασμού: Κοντά στις μητέρες», θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στις 11 π.μ, ενημερωτικές ημερίδες για τον θηλασμό, στην αίθουσα του Ανώδυνου Τοκετού στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας Λάρισας.

 

Επίσης την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και ώρα 11π.μ. προσκεκλημένες στον εορτασμό θα είναι και οι θηλάζουσες μητέρες με τα μωρά τους, οι οποίες θα αποδείξουν εμπράκτως την σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού, συμβάλλοντας έτσι στην προώθησή του με τον ιδανικότερο τρόπο.

 

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού «Υποστήριξη Θηλασμού: ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ», τονίζει την ανάγκη να παρέχεται υποστήριξη στις μητέρες ώστε να ξεκινήσουν, να εγκαταστήσουν και να διατηρήσουν βέλτιστες πρακτικές θηλασμού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί η διατήρηση του θηλασμού. Παραδοσιακά, η υποστήριξη παρέχεται από την οικογένεια. Καθώς όμως οι κοινωνίες αλλάζουν και ειδικότερα σε σχέση με την αστικοποίηση, επιβάλλεται η υποστήριξη των μητέρων από έναν μεγαλύτερο κύκλο.

Πέντε είναι οι κύκλοι υποστήριξης του μητρικού θηλασμού: Η Οικογένεια και τα Κοινωνικά Δίκτυα, αφού η κοινωνική υποστήριξη αυξάνει την αυτοπεποίθηση της μητέρας στις ικανότητές της να θηλάσει πέρα από τις πρώτες εβδομάδες και μήνες. Το Σύστημα Υγείας, όπου εξειδικευμένο προσωπικό με συμβουλευτικές ικανότητες υποστηρίζει τις μητέρες πριν και μετά τη γέννα. Ο Χώρος Εργασίας & Απασχόλησης, στον οποίο θα πρέπει να διευκολύνεται η επαφή μητέρας – μωρού και η άντληση/φύλαξη του μητρικού γάλακτος. Η Κυβέρνηση/Νομοθεσία με τη νομοθεσία που καταπολεμά την επιθετική διαφήμιση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και θεσπίζει τη χορήγηση επιδοτούμενης άδειας μητρότητας προσφέρει πλεονεκτήματα στις θηλάζουσες μητέρες. Η Ανταπόκριση σε Κρίση ή σε Έκτακτη Ανάγκη όπου αντιπροσωπεύει την ανάγκη για υποστήριξη σε γυναίκες που βρίσκονται σε απρόσμενη ή σοβαρή κατάσταση και δεν μπορούν να ελέγξουν.

Ο Μητρικός θηλασμός συντηρεί υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών. Νεογέννητα, βρέφη και μικρά παιδιά επιβιώνουν και ευδοκιμούν όταν τρέφονται με μητρικό γάλα. Βέλτιστες πρακτικές με άμεσο ξεκίνημα του θηλασμού – αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες και κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή με συνέχιση του θηλασμού για 2 χρόνια ή παραπάνω είναι μεταξύ των πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την προστασία των παιδιών από κοινές αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένων επιπλοκών προωρότητας, μολύνσεις νεογέννητων, πνευμονία και διάρροια.

Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας: άτομα που έχουν θηλάσει ως μωρά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα / παχύσαρκα αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να έχουν χαμηλότερο ρίσκο πάθησης διαβήτη, και να αποδίδουν καλύτερα σε τεστ νοημοσύνης.

Στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιούνται από 10ετίας μαθήματα Ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας σε μέλλουσες μητέρες. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των μητέρων τόσο για την φροντίδα του βρέφους, όσο και για τον μητρικό θηλασμό. Παράλληλα παρέχεται στήριξη στις θηλάζουσες από τις Μαίες του τμήματος, μέσω της ανοιχτής γραμμής θηλασμού ( 2413 506290 -192) η οποία λειτουργεί καθημερινά, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες, με παράλληλη βοήθεια κατ΄ οίκον όταν απαιτείται.

 

 

 

 

 

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ !

 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

 

 

Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου

 

Η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση

 

Το υποκατάστατο γάλακτος είναι νεκρή τροφή, αφού η βιομηχανική

επεξεργασία καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματά του.

 

Ρωμαλέα παιδιά και έφηβοι για το μελλοντικό κόσμο μας.

 

Ιδιαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3

ώρες

 

Καρκίνος – ελάττωση συχνότητάς του στα παιδιά που έχουν θηλάσει

 

Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και

υγρά

 

Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές

 

Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή

 

Η καλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμα

 

Λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του

θηλασμού

 

Αντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους

και πιο γρήγορη ανάρρωση.

 

Συναισθηματικό δέσιμο Μητέρας – Παιδιού

 

Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών όπως άσθμα και έκζεμα

 

Οικονομικό, δεν κοστίζει στην οικογένεια και στο κράτος

 

Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διαμόρφωση της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης RIS3 στον Αγροδιατροφικό Τομέα
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη για την Αυτοδιοίκηση