Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κανταρτζή , μέλος της ΚΕ & Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος , πραγματοποίησε τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη, επίσκεψη-περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων(ΓΝΤ)
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με το ΔΣ του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν.Τρικάλων, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού , και στη συνέχεια με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΤ.
Στη συζήτηση με το Σύλλογο Νεφροπαθών και το προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού αναδείχτηκαν για ακόμη μια φορά οι τραγικές ελλείψεις στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας, οι οποίες βάζουν σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή , προωθώντας παράλληλα την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δε θα μπορεί να δεχτεί νέους ασθενείς για αιμοκάθαρση, αλλά ούτε και να «φιλοξενήσει» επισκέπτες της περιοχή μας που χρήζουν αιμοκάθαρσης λόγω της περικοπής των λειτουργικών δαπανών του νοσοκομείου με το νέο προϋπολογισμό. Έτσι, οι ασθενείς στέλνονται ,απευθείας, στα αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα που έχουν φυτρώσει σα μανιτάρια στην ευρύτερη περιοχή μας. Χαρακτηριστικό, επίσης, της τραγικής κατάστασης είναι και οι μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού του τμήματος (τώρα του διευθυντή , πέρσι άλλης γιατρού) για να καλύψει ανάγκες στο Νοσοκομείο Καρδίτσας , όπου το αντίστοιχο τμήμα εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται στα όρια του κλεισίματος. Ενώ την ίδια ώρα, έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις ακόμη και των επικουρικών-συμβασιούχων γιατρών.
Αντίστοιχα, στη συζήτηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΤ κυριάρχησαν τα ζητήματα των ελλείψεων , αλλά και της άμεσης προοπτικής σοβαρότερης επιδείνωσης αυτής της κατάστασης με τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις νοσοκομείων , συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών, καταργήσεις οργανικών θέσεων , χαρατσιών στα νοσοκομεία, εκχώρηση τομέων σε επιχειρηματικά συμφέροντα κλπ. Εξελίξεις που είναι προ των πυλών και θα έχουν άμεσες και τραγικές συνέπειες , όχι μόνο στους εργαζόμενους του χώρου , αλλά και στην υγεία του λαού της περιοχής μας.
Μετά την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Τρικάλων Ο Αχιλλέας Κανταρτζής έκανε την εξής δήλωση:
«Την κυβερνητική πολιτική τη διαπνέει μια κεντρική στρατηγική επιλογή. Ότι για να έχεις υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να πληρώσεις και να ξαναπληρώσεις. Εισιτήρια, νοσήλια, απογευματινά Ιατρεία, φάρμακα, εξετάσεις κλπ. Η σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου Τρικάλων είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης ταξικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που πιστά συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση
Μέσα από τις περικοπές-θηλιά στο λαιμό των δημόσιων ιατροφαρμακευτικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών δεν έχουν στόχο να αναβαθμίσουν την δημόσια υγεία ,ούτε να αντιμετωπίσουν τα σκάνδαλα και την διαφθορά, ούτε να «διαχειριστούν ορθολογικά» το δημόσιο τομέα. Στοχεύουν να δώσουν πεδίο δόξης λαμπρό στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας. Ότι είναι «κερδοφόρο» θα εκχωρηθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους . Το περίσσευμα κρατικού χρήματος που θέλουν να δημιουργήσουν , μέσω του ανελέητου χαρατσώματος και αυξημένης συμμετοχής σε περίθαλψη και φάρμακα, θα το προωθήσουν πάλι στην επιχειρηματική δραστηριότητα με τη μορφή επιδοτήσεων ή «κοινωφελών προγραμμάτων». Αυτό είναι το «ευνοϊκό περιβάλλον» για τις επενδύσεις που προπαγανδίζουν καθημερινά. Εκεί αποσκοπεί η «ορθολογική διαχείριση» του δημόσιου τομέα. Αυτές και οι επιταγές της ΕΕ. Μ’ αυτά τα κριτήρια θα γίνουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, απολύσεις εργαζομένων. Από ΄κει θα προκύψουν και φτηνοί εργαζόμενοι για το «νέο δημόσιο» και τους ιδιωτικούς ομίλους. Ένα περιβάλλον με πλήρως εμπορευματοποιημένη υγεία, «κόλαση» για τη ζωή του λαού.
Οι εργαζόμενοι του χώρου πέρα του ότι θα πρέπει να αντιπαλέψουν με νύχια και με δόντια αυτήν την πολιτική και να δώσουν αποφασιστικά την μάχη , θα πρέπει να συμμαχήσουν με τους άλλους εργαζόμενους , τους αγρότες , τους αυτοαπασχολούμενους τους άνεργους, με στόχο να διεκδικήσουν σύγχρονες υπηρεσίες , αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της υγείας. Για να ‘χουν προοπτική αυτός ο αγώνας ,όμως, πρέπει να ξεκόψουν από συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που τόσα χρόνια τους καλούσαν στη λογική του συμβιβασμού , του μικρότερου κακού, της « συνύπαρξης και ανταγωνιστικότητας» της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της υγείας παράλληλα με τη δημόσιας δωρεάν υγεία. Όσο θα υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα στην υγεία θα περιορίζετε και η κάλυψη των αναγκών του λαού. Είναι μεγάλος ο τζίρος των ομίλων του χώρου και ανελέητος ο ανταγωνισμός σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις σ’ ένα τέτοιο κίνημα , με τέτοια κατεύθυνση, γι’ αλλαγές που πραγματικά συμφέρουν το λαό και δεν υπονομεύουν τις ανάγκες του.