Δήλωση Σιούφα για τη μετονομασία της πλατείας Θησείου


Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή την εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων για τη μετονομασία της αναδιαμορφωμένης Πλατείας Θησείου σε «Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί» έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χθεσινή εκδήλωση για την αναδιαμόρφωση της Πλατείας Θησείου και η μετονομασία της σε Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί, αποτελεί μια σημαντική και άξια συγχαρητηρίων απόφαση του Δημάρχου Αθηνών κ. Γιώργου Καμίνη και του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και πρωτοβουλία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Παρισιού.

Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη Γαλλίδα Ακαδημαϊκό και κορυφαία Ελληνίστρια του 20ου αιώνα.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, σε όλη της τη ζωή μελέτησε και ανέδειξε με πάθος τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας στη Γαλλία, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Παράλληλα υπήρξε σημαντική μελετητής και άφησε σημαντικό συγγραφικό έργο για το Βυζάντιο και τη νεότερη Ελλάδα. Για το Διονύσιο Σολωμό έως και στο επεισόδιο στο Δήλεσι.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το 2008 με πρότασή μου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ήταν η πρώτη που της απονεμήθηκε το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων.Τη γνώρισα στο Παρίσι όταν της επέδωσα το βραβείο και εντυπωσιάστηκα από το πάθος της για την Ελλάδα και την Ελληνική Γραμματεία.

Εξίσου σημαντικό γεγονός αποτελεί η παρουσία στη σημερινή εκδήλωση, του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερύ Ζισκάρ ντ’ Εστέν που υπήρξε ο πρώτος ξένος ηγέτης που υποστήριξε εμπράκτως την αποκατάσταση της Δημοκρατίας της χώρα μας τον Ιούλιο του 1974 αλλά και συνέβαλε αποφασιστικά στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το 1981.

Για τους λόγους αυτούς, το Ίδρυμα της Βουλής απένειμε το 2009, το ίδιο βραβείο, όπως και στον άλλο μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη που στήριξε την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, τον πρώην Καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.

Η αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία διεθνών προσωπικοτήτων με προσφορά στη χώρα μας, στην ιστορία της και στις προοπτικές της είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι εμείς οι Έλληνες δεν ξεχνάμε και τιμάμε όλους αυτούς, που από διάφορες θέσεις τίμησαν τη χώρα μας και την προσφορά της στον Ευρωπαϊκό και τον Παγκόσμιο Πολιτισμό».

Προηγούμενο άρθρο Χρήστος Μιχαλάκης: Στήριξη στα δίκαια αιτήματα των απεργούντων
Επόμενο άρθρο Επέκταση του «εργόσημου» στις καφετέριες ζητά ο Κ. Σκρέκας