Παρουσίαση Κοινωνικής Πολιτικής


 Την πολιτική του για την Περιφερειακή ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη», παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας με την κ. Λίτσα Λιακούλη. Στο πλαίσιο της συνέντευξής του ο κ. Παπατόλιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

 «Δεν νοείται αναπτυξιακή στρατηγική, χωρίς τη χάραξη μιας σοβαρής και αξιόπιστης κοινωνικής πολιτικής που θα λειτουργεί παράλληλα ως θεμελιώδης εγγύηση κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής σε μια Θεσσαλική κοινωνία ευημερίας και αλληλεγγύης». 

Παράλληλα ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, στην τρίτη ηλικία, στα άτομα με αναπηρίες, στους Θεσσαλούς Ρομά, στα βρέφη, στους ανήλικους σε κίνδυνο, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση φαινομένων όπως η σχολική διαρροή, η παραμέληση – κακοποίηση και η κατάχρηση ουσιών. Όπως τόνισε ο κ. Παπατόλιας, σημαντικές θα είναι οι δράσεις της αυτοδιοικητικής παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ και τη «ρήτρα ευελιξίας», ξεκαθαρίζοντας πως θα μεταφερθούν πόροι από άλλους κωδικούς έτσι ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη ομάδων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας επισημαίνοντας πως θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλίας, στον ουσιαστικό έλεγχο των δαπανών υγείας, στις κινητές μονάδες πρόληψης και στη νοσοκομειακή συσκευασία των φαρμάκων.

Σε ότι αφορά τους μετανάστες, ο κ. Παπατόλιας επεσήμανε τη ανάγκη δημιουργίς σύγχρονων Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, την ίδρυση και λειτουργία Δικτύου Αλληλεγγύης Μεταναστών, με τη συμβολή Εθελοντικής Τράπεζας Κοινωνικών Υπηρεσιών, που θα λειτουργεί ως χρηματοδοτικό και κοινωνικό εργαλείο προσφοράς, υποστηρίζοντας τις δράσεις που αφορούν στους ατύπως εισερχόμενους και στους νόμιμους μετανάστες που ζουν στον τόπο μας.

Επεσήμανε επίσης πως θα δοθεί έμφαση στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και  των υποδομών των Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών, ώστε να βελτιωθούν ριζικά οι όροι διαβίωσης των μεταναστών και να εξελιχθούν σε πρότυπα Κέντρα Φιλοξενίας ατύπως εισερχομένων μεταναστών, όπου θα λειτουργούν:

  • γραφείο ψυχολογικής υποστήριξης μεταναστών
  • γραφείο νομικής κάλυψης μεταναστών και
  • γραφείο επικοινωνίας και διερμηνείας μεταναστών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ανακοίνωσε τη δημιουργία του θεσμού «Κοινωνικό Σπίτι», σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

– Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η δημιουργία του θεσμού «Κοινωνικό Σπίτι»,  μια δομή  δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και φύλαξής τους με εικοσιτετράωρη λειτουργία  για να προσφέρουν βοήθεια στις εργαζόμενες γυναίκες, αλλά και σημείο συνάντησης, ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων των ίδιων των γυναικών με δομή ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και κατάρτισης σε σημαντικά κοινωνικά θέμα .  

Εντωμεταξύ, νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο κ. Παπατόλιας επισκέφθηκε τις Αγροτικές φυλακές Κασσαβετείας , όπου απηύθυνε τα θερμά του συγχαρητήρια στη Διευθύντρια και το προσωπικό των φυλακών για τις άψογες υπηρεσίες που προσφέρουν στους ανήλικους κρατουμένους, στη συνέχεια επισκέφθηκε τους χώρους όπου κρατούνται οι ανήλικοι και δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνθήκες διαβίωσης και τις εγκαταστάσεις των ημιελεύθερων κρατουμένων, από τους οποίους δέχτηκε αιτήματα για βελτίωση των υποδομών άθλησης και ψυχαγωγίας.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο κ. Παπατόλιας τόνισε ότι προτεραιότητά του στη νέα Αιρετή Περιφέρεια θα αποτελέσουν δράσεις που έχουν να κάνουν με την ομαλή τους επανένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον και δεσμεύτηκε να επισκεφθεί σύντομα και πάλι τους ανήλικους με συγκεκριμένες λύσεις στα αιτήματα που του έθεσαν. 

Προηγούμενο άρθρο Περιοδεία Λάππα
Επόμενο άρθρο Αναγκαίο ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον στο Δήμο Πύλης