Ξεκίνησε τις εργασίες του το Συμβούλιο Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας


Οι Εθνικές/Περιφερειακές στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας την περίοδο 2014-2020 είναι ολοκληρωμένες δράσεις τοπικού οικονομικού μετασχηματισμού, οι οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουν να διοχετεύσουν τους πόρους ( περίπου 15 δις ευρώ για τη χώρα) επικεντρώνοντας στις προκλήσεις και ανάγκες για ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση.

Σε αυτή τη λογική α) αξιοποιούν τα δυνατά σημεία κάθε χώρας/περιφέρειας, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της και τη δυναμική για αριστεία, β)υποστηρίζουν την τεχνολογική, καθώς και τη βασισμένη στην πρακτική καινοτομία και στοχεύουν στην τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. γ) επιτυγχάνουν την πλήρη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων παραγόντων και ενθαρρύνουν την καινοτομία και τον πειραματισμό.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε κάθε Περιφέρεια και έχει συσταθεί για να χαρτογραφήσει τις προτεραιότητες της ανάπτυξης στη Θεσσαλίας για να μπορέσει στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποτυπώσει αυτά σε δράσεις και να απορροφηθούν τα κονδύλια της επόμενης περιόδου.

Στόχος των Ομάδων Εργασίας για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ν’ αναγνωρίσουν τις θεματικές περιοχές που θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα και με ένταση κατά την προσεχή προγραμματική περίοδο ώστε ν’ αναδειχθούν στις «ατμομηχανές» της περιφερειακής οικονομίας από απόψεως ανάπτυξης, εξαγωγών και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, οι ΟΕ θα αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους για το οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον στη Θεσσαλία, την εμπειρία τους, τα δίκτυα των επαφών τους, πρωτογενή και δευτερογενή δεδομένα ώστε να παρουσιάσουν ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2013 έναν έως τρεις κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ανά θεματική ομάδα για τους οποίους τεκμηριώνεται βάσιμη πιθανότητα επίτευξης του τρίπτυχου ανάπτυξη – εξαγωγές – θέσεις εργασίας.

Το ζητούμενο αποτέλεσμα από κάθε ομάδα εργασίας είναι να εφαρμόσει τη λογική της επιχειρηματικής ανακάλυψης και να προσδιορίσει για κάποιον ή κάποιους από τους υποκλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα ευθύνης της τα ακόλουθα:

  1. Ποιο σενάριο (μετάβαση, εκσυγχρονισμός, διαφοροποίηση) θεωρεί ως βέλτιστο και γιατί.

  2. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του προτεινόμενου σεναρίου στην αύξηση του περιφερειακού ΑΕΠ, στην απασχόληση και στις εξαγωγές με ορίζοντα το 2020.

  3. Ποιες τεχνολογίες ή ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες ή πόροι απαιτούνται για την εφαρμογή του σεναρίου.

  4. Τι είδους παρεμβάσεις χρειάζονται (χρηματοδοτικές, νομοθετικές, κ.ο.κ.) για να υλοποιηθεί το σενάριο.

  5. Ποιοι παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν την εφαρμογή των παρέμβασων..

Οι ομάδες εργασίας συστάθηκαν σε μια πολύ μαζική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας, υπό την προεδρία του Αντιπρύτανη του ΠΘ καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, και την συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής η οποία εκπροσωπείται από την προϊσταμένη Μελίνα Σαραφίδου.

«Το μεγάλο στοίχημα» δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Δημήτρης Κουρέτας είναι «για την ακαδημαϊκή κοινότητα το εγκατεστημένο δυναμικό να μετατραπεί σε χρήσιμο έργο που θα δημιουργήσει ισχυρή προστιθέμενη αξία και νέες θέσεις εργασίας. Κι αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί με κοινό σχεδιασμό, προγραμματισμό, σωστή εκτέλεση και συνεργασία, κάτι που πιστεύω ότι θα καταφέρουμε με την συμπαράσταση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, την οποία έχουμε αμέριστη».

 

Προηγούμενο άρθρο Συμβουλές της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών
Επόμενο άρθρο Θερινή εκπαίδευση της ΣΜΥ