Αίτηση της ΕΑΣ Τρικάλων στο άρθρο 99


Τα ρουσφέτια, οι σπατάλες και η μόνιμη εξάρτηση από τα κρατικά δάνεια τα οποία δίδονταν με χαρακτηριστική ευκολία λόγω του πελατειακού συστήματος των κομμάτων, είχαν προδιαγράψει από καιρό την πορεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων.

Ήταν τέτοιο, κατά περιόδους, το καθεστώς της αναξιοκρατίας που τα μέλη της διοίκησης, ανεξαρτήτως κομμάτων, διόριζαν αφειδώς συγγενικά τους στα διάφορα τμήματα της Ένωσης χωρίς κανέναν έλεγχο από πουθενά, ερήμην των αγροτών που τους ψήφιζαν.

Χθες συνέβη το μοιραίο. Η διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων, πιεσμένη και από την πρωτόγνωρη κρίση της αγοράς, σήκωσε τα χέρια ψηλά και κατέθεσε αίτηση στο άρθρο 99 για την υπαγωγή της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της. Άγνωστο τι θα συμβεί από δώ και στο εξής αν και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να επαναληφθεί το έργο της Λάρισας που οδήγησε τελικά σε αφανισμό της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Αφορμή για τις τελευταίες εξελίξεις αποτέλεσε η απόφαση αγγλικού δικαστηρίου για μια εμπορική συμφωνία της ΕΑΣ στο βαμβάκι η οποία δικαίωσε τελικά τους εμπόρους.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναλύει τους λόγους για τους οποίους υποχρεώνεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας προστασία ουσιαστικά από τους πιστωτές της, επιχειρώντας να διαβεβαιώσει τους αγρότες πως «μ’ αυτές τις αποφάσεις η Ένωση θα εξέλθει πιο δυνατή από την κρίση. Η Ε.Α.Σ.Τ είναι και θα παραμείνει μια ισχυρή δύναμη για την τοπική οικονομία που στηρίζει αποφασιστικά τον μόχθο του αγρότη και προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας». Αναλυτικά:

«Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων απέδειξε στην πράξη την αξιοπιστία της. Παραμένει ενεργή στην αγορά σιταριού, καλαμποκιού και βαμβακιού λειτουργώντας παρεμβατικά. Εξόφλησε μέχρι και το τελευταίο ευρώ τους παραγωγούς οι οποίοι δικαιώνονται για την επιλογή τους να παραδώσουν στην Ένωση τη σοδειά τους.

Ταυτόχρονα, η Ε.Α.Σ. Τρικάλων ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται με συνέπεια στις πληρωμές της, στους υπαλλήλους της οι οποίοι παρά τον ορυμαγδό στην αγορά εργασίας πληρώνονται ΚΑΝΟΝΙΚΑ τα δεδουλευμένα τους, πληρώνει κανονικότατα τις υποχρεώσεις της στο δημόσιο (φόροι, ΙΚΑ κλπ) και ανταποκρίθηκε στο ακέραιο στις υποχρεώσεις της στην αγορά (προμηθευτές κλπ).

Η παραπάνω πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι όλα ήταν ρόδινα. Η εμβάθυνση της ύφεσης και οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ένωση.

Η κρίση επηρέασε πολλαπλώς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μειώνοντας τα εισοδήματά τους. Η οικονομική τους δυστοκία μεταφέρθηκε στην Ένωση. Οι οφειλές προς την Ένωση διογκώθηκαν. Συνεπείς επί χρόνια πελάτες δήλωσαν αδυναμία πληρωμής. Αν σ’ αυτή την πραγματικότητα συνυπολογιστεί και η εκτόξευση των επιτοκίων των τραπεζικών δανείων γίνεται πλήρως αντιληπτό το αρνητικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια η Ε.Α.Σ.Τ.

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα η Ένωση ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η αλλαγή της πολιτικής στις πωλήσεις, ενώ η Ε.Α.Σ. Τρικάλων το ίδιο χρονικό διάστημα διαβουλεύεται με την τράπεζα Πειραιώς για τη ρύθμιση των δανείων της.

Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων αναμετρήθηκε με την κρίση και απέδειξε ότι και στα δύσκολα μπορεί να τα καταφέρει μέχρι που κλήθηκε να αντιμετωπίσει της αποφάσεις της αγγλικής διαιτησίας για τα προπέρσινα συμβόλαια προπώλησης βαμβακιού τα οποία δεν εκτελέστηκαν, όπως και απ’ άλλες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, για τους γνωστούς λόγους που συνδέονται με τις ακραίες συνθήκες που επικράτησαν την τότε εκκοκκιστική περίοδο τόσο σε τοπικό επίπεδο (βροχοπτώσεις και πράσινο σκουλήκι που μείωσε δραματικά την παραγωγή) όσο και σε διεθνές (χρηματιστηριακό φούσκωμα με τον τριπλασιασμό της τιμής του προϊόντος κ.α.). Η αγγλική διαιτησία (στην οποία δικάζουν οι ίδιοι οι έμποροι!) πήρε, όπως αναμένονταν, το μέρος των εμπόρων.

Δυστυχώς, αυτή την απόφαση της αγγλικής διαιτησίας την αποδέχθηκε, σε πρώτο στάδιο, η ελληνική δικαιοσύνη παρά τα επιχειρήματα για την απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών που προκάλεσε την αδυναμία παράδοσης και για την έλλειψη αμεροληψίας της αγγλικής διαιτησίας.

Στη σημερινή οικονομική συγκυρία η Ε.Α.Σ. Τρικάλων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγγλικής διαιτησίας, για το λόγο αυτό αξιοποίησε το υπάρχον νομικό πλαίσιο για προστατέψει τα συμφέροντά της που είναι και συμφέροντα των ίδιων των αγροτών. Για το λόγο αυτό υπέβαλε αίτηση στα Δικαστήρια Τρικάλων για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης και λήψη προληπτικών μέτρων.

Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι δικαστικές ενέργειες προκειμένου να προσβληθούν οι αποφάσεις της αγγλικής διαιτησίας στα Ελληνικά Δικαστήρια στα οποία με τις αναγνωριστικές αγωγές που έχουν κατατεθεί και οι οποίες ήδη άρχισαν να εκδικάζονται, κατατίθενται όλα τα πραγματικά περιστατικά που αποδεικνύουν την αλήθεια των επιχειρημάτων της Ένωσης.

Επιπρόσθετα, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα εξυγίανσης στην Ε.Α.Σ. Τρικάλων προκειμένου να εξέλθει πιο ισχυρή από την κρίση η οποία έχει προκαλέσει καίριο πλήγμα στην πραγματική οικονομία μέρος της οποίας είναι και η Ένωση.

Μ’ αυτές τις αποφάσεις η Ένωση θα εξέλθει πιο δυνατή από την κρίση. Η Ε.Α.Σ.Τ είναι και θα παραμείνει μια ισχυρή δύναμη για την τοπική οικονομία που στηρίζει αποφασιστικά τον μόχθο του αγρότη και προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Οι αγρότες είναι η μεγάλη της δύναμη και όσο αυτοί την εμπιστεύονται καμιά διαιτησία, καμιά εξωτερική ή εγχώρια ασύμμετρη απειλή δεν μπορεί να την κλονίσει.

Ε.Α.Σ. Τρικάλων».

 

 

thessalianews.gr

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν 417 άτομα και εξιχνιάστηκαν 175 υποθέσεις τον Μάϊο
Επόμενο άρθρο Πληθώρα παραστάσεων το καλοκαίρι στα Τρίκαλα