Ομιλία Απόστολου Παπατόλια στο Μουζάκι


 

«Αέρας Νίκης της Θεσσαλών Δύναμη από το Μουζάκι Καρδίτσας» 

Αγροτική Οικονομία

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η κεντρική προεκλογική ομιλία του συνδιασμού «Θεσσαλών Δύναμη» στο Μουζάκι Καρδίτσας. Πλήθος κόσμου έσπευσε να υποδεχτεί τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Απόστολο Παπατόλια και το υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη  Φώτη Αλεξάκο. Στο πλαίσιο της ομιλίας τόσο ο κ. Παπατόλιας όσο και ο κ. Αλεξάκος δεσμεύτηκαν για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, δίνοντας έμφαση στη συνέργια των επιχειρήσεων (δίκτυα ξύλου-επίπλων, τροφίμων και ποτών), με την προώθηση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Επεσήμαναν την ανάγκη ανάδειξης της περιοχής του Μουζακίου ως τόπου τουριστικού προορισμού που θα λειτουργεί ως τουριστικός κόμβος και θα συνδέει τη Λίμνη Πλαστήρα με τα Μετέωρα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στους τομείς. Τονίστηκε δε πως η ορεινή Ελασσόνα πρωτεύοντα ρόλο, συγκροτώντας ένα σημαντικό πόλο αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

 Στους τομείς της υγείας και πρόνοιας, όπου όπως είναι γνωστό,  η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας αναλαμβάνει σημαίνοντα ρόλο αφού θα ασκήσει τις ουσιαστικές αρμοδιότητες των Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Π.Ε) τονίστηκε η ανάγκη  εξορθολογισμού και καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών Υγείας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο. «Είναι γνωστό το πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας ειδικά στις ορεινές περιοχές της Αργιθέας.

 «Στόχος μας είναι η φροντίδα υγείας και πρόνοιας να «αγγίξει» και το τελευταίο χωριό της Αργιθέας με άμεσο, αποτελεσματικό και ποιοτικό τρόπο. Η περιφερειακή εποπτεία και ο αποκεντρωμένος έλεγχος θα συμβάλλει στην πληρέστερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

«Τα προνοιακά προγράμματα του Δήμου Αργιθέας και Μουζακίου θα τύχουν ιδιαίτερης υποστήριξης, με πρώτη προτεραιότητα την επέκταση του προγράμματος ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου του μαστού» επεσήμανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Παράλληλα, ο κ. Παπατόλιας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ανθυποψήφιό του Κώστα Αγοραστό, στον οποίο και καταλόγισε ανυπαρξία Περιφερειακού προγράμματος, αδυναμία κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας, «πιπιλίζει την καραμέλα του μνημονίου, χωρίς όμως να προτείνει καμία εφικτή λύση για να ξεφύγουμε από τα δεινά του μνημονίου, που μας φόρτωσαν οι καταστροφικοί προϋπολογισμοί Αλογοσκούφη, που με περηφάνια υπερασπίζονταν στη Βουλή ο πρώην Βουλευτής¨, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπατόλιας και κατέληξε: «Συνδεόμαστε με τοπικές επιτυχίες ενώ ο ανθυποψήφιός μας συνδέεται με εθνικές αποτυχίες».

Τέλος, του καταλόγισε «πολιτική φυγομαχία», επειδή αποφεύγει την πρόσωπο με πρόσωπο αναμέτρηση ιδεών και θέσεων για το μέλλον της Θεσσαλίας. «Τι φοβόσαστε κ. Ανθυποψήφιε και δεν προσέρχεστε σε ένα προγραμματικό διάλογο; Γιατί σας φοβίζει τόσο η σύγκριση των προγραμμάτων:”, σημείωσε ο κ. Παπατόλιας.  

Οι βασικοί άξονες της ομιλίας των κ.κ. Παπατόλια και Αλεξάκου παρουσιάζονται αναλυτικά ακολούθως:

To Μουζάκι διαθέτει ποικιλία δραστηριοτήτων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και στη  νέα περιφερειακή δομή της Θεσσαλίας καλείται να παίξει μαζί με την ορεινή Ελασσόνα πρωτεύοντα ρόλο, συγκροτώντας ένα σημαντικό πόλο αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα. H ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου έχει σημαντικές δυνατότητες αρκεί να στηριχθεί με πολιτικές και προγράμματα:

  • στήριξης των αγροτών  της πεδινής περιοχής του διευρυμένου Μουζακίου, έχοντας ως βασικό άξονα τις παραδοσιακές καλλιέργειες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη μέρα της γεωργίας
  • απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στα επενδυτικά προγράμματα των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της διευρυμένης περιοχής του Μουζακίου, τόσο στη δημιουργία όσο και στη βελτίωση τους.
  • παράλληλη ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, με ιδιαίτερο βάρος στην τοπική ταυτότητα Μουζακίου και Αργιθέας αλλά και ποιοτικής πιστοποίησης ώστε τα προϊόντα αυτά να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής
  • Στόχος μας:
  • 1. η αύξηση του ποσοστού μεταποίησης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής,
  • 2. η ανάπτυξη των τοπικών αγορών και ιδιαίτερα αυτής του Μουζακίου που έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης
  • 3. η μείωση των ενδιάμεσων διακινητών και πάταξη των παράνομων διακινήσεων (εισαγόμενα κρέατα)
  • 4. η έμφαση στη παραδοσιακή κτηνοτροφία της περιοχής και ειδικότερα της Αργιθέας αλλά και στη οργανωμένη γεωργία του κάμπου του διευρυμένου Δήμου Μουζακίου
  • Σχέδιο στήριξης σε πανθεσσαλικό επίπεδο του σημαντικού κλάδου της κτηνοτροφίας, και προώθηση των τοπικών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου με σκοπό την στενότερη συνεργασία τοπικού παραγωγού και των 750.000 καταναλωτών της Θεσσαλίας.

     

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Δεσμευόμαστε να:

  • προωθήσουμε με αποφάσεις σε πανθεσσαλικό επίπεδο τα συμπεράσματα των αναπτυξιακών συνεδρίων της Νομαρχίας Καρδίτσας (2008 & 2010), που αφορούν τις υποδομές του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, δίνοντας βάρος στην ιδιαιτερότητα του ορεινού όγκου της περιοχής Αργιθέας σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία.
  • στη συνέχιση της κατασκευής των έργων Αχελώου σύμφωνα με τις Πανθεσσαλικές αποφάσεις (ΠΑΣΕ) παραμένει αδιαπραγμάτευτη θέση μας και η τήρηση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης της ζωτικής σημασίας αυτού έργου, σε συνδυασμό με το φράγμα Μουζακίου, που εμείς θα επιδιώξουμε τη γρήγορη προώθηση της μελέτης και κατασκευής του μεγαλεπήβολου αυτού ενεργειακού, τουριστικού και αρδευτικού έργου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ -ΕΜΠΟΡΙΟ -Μ.Μ.Ε)

 

Στοχεύουμε μέσα από ένα Θεσσαλικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη της περιοχής του Μουζακίου η οποία επιδεικνύει στις δραστηριότητες των δομικών υλικών, του ξύλου και επίπλου ελπιδοφόρες επιδόσεις σε Πανελλήνια κλίμακα.

Θα υποστηρίξουμε επενδύσεις σε όλους τους τομείς της παραγωγής και εκτιμούμε ότι η ενίσχυση του δευτερογενή τομέα , μέσω της:

  •  
    1. προώθησης νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών (π.χξύλο- έπιπλο, τρόφιμα-ποτά),
    2. της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων του Μουζακίου (δημιουργία Clusters, σύμφωνα ποιότητας, brand name κλπ),
    3.  της χρησιμοποίησης σύγχρονων εργαλείων (ολοκληρωμένη διαχείριση κλπ σε όλους τους τομείς της παραγωγικής αλυσίδας),
    4. της βελτίωσης των βασικών υποδομών (οδικές συνδέσεις, κόμβοι κλπ), αλλά και του τριτογενή τομέα (εμπόριο-διακίνηση-διάθεση κλπ υπηρεσίες)

οι οποίες θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή του τόπου.

  • ¨ Το πρόγραμμα ΟΠΠΑΑΧ που έχει δρομολογηθεί είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την περιοχή και πρέπει να αξιοποιηθεί με επαρκείς ρυθμούς απορροφητικότητας
  • ¨ Η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στο Μουζάκι σε συνδυασμό ανάπτυξη που παρατηρείται στον άξονα Καρδίτσας-Τρικάλων, ο οποίος κατά ένα μεγάλο μέρος τέμνει τον διευρυμένο Δήμο Μουζακίου, δίνει σημαντικές δυνατότητες απογείωσης του συνόλου της περιοχής.

ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ  ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

 

Η άρση της οδικής απομόνωσης της ευρύτερης περιοχής Μουζακίου & Αργιθέας αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη του συνόλου της τοπικής οικονομίας. Ο περιφερειακός οδικός σχεδιασμός της Θεσσαλίας, θα κινηθεί στον άξονα των προτεραιοτήτων της Δυτικής Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας, δεδομένου ότι στη νέα Περιφερειακή δομή, θα έχουμε σημαντικές και καθοριστικές παρεμβάσεις:

  • Για το Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας και τις σύγχρονες οδικές συνδέσεις που απαιτούνται, ετσι ώστε όλες οι περιοχές του Μουζακίου να έχουν άμεση πρόσβαση
  • Του δρόμου Καρδίτσα-Άρτα με τη σήραγγα Τυμπάνου
  • Της σύνδεσης της Αργιθέας μέσω Βραγκιανών με την Ευρυτανία
  • Της σύνδεσης της Αργιθέας απευθείας με τα Τρίκαλα

Οι συνδέσεις αυτές θα αποτελέσουν πόλο ανάπτυξης της ορεινής ζώνης και ορεινές διαδρομές πολυδιερχόμενης κίνησης με σημαντικά οφέλη για την συνολική ανάπτυξη των μέχρι σήμερα ξεκομμένων  κατοίκων της Αργιθεας

  • Η σύνδεση Μετεώρων με την λίμνη Πλαστήρα μέσω του δρομολογημένου άξονα Μουζάκι-Λ.Ν.Παστήρα, θα δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές δημιουργίας ενός ενδιάμεσου κόμβου της κωμόπολης του Μουζακίου.
  • Συνέχιση προγράμματος συντηρήσεων (ασφαλτικές εργασίες, τεχνικά, σήματα, χρώμα διαγράμμισης) με εργολαβίες ανά γεωγραφική περιοχή του νομού ώστε το οδικό δίκτυο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Για τη περιοχή του Μουζακίου & Αργιθέας, θα προχωρήσουμε με εντατικούς ρυθμούς τις μελέτες και την εν συνεχεία κατασκευή των οδών:

  • 1. Οδός Μουζάκι – λίμνη Ν. Πλαστήρα,
  • 2. Βελτίωση οδικού τμήματος από Ελληνικά μέχρι όρια Νομού (προς Βαλκάνο),
  • 3. Οδός Φυλακτή-Πετρίλο,
  • 4. Οδός Ι.Μ. Σπηλιάς-Κουμπουριανά-Καρυά,
  • 5. Οδός Ι.Μ Σπηλιάς -Διασταύρωση προς Βραγκιανά,
  • 6. Οδός Αργύρι -Γέφυρα Καταφυλλίου (σύνδεση με ν. Αιτ-νίας),
  • 7. Οδός Πετρίλο-Όρια νομού (προς Τροβάτο σύνδεση με νομό Ευρυτανίας),
  • 8. Οδός Βραγκιανά-Ρόγκια- όρια ν. Ευρυτανίας

Με τα συγκοινωνιακά αυτά έργα επιτυγχάνεται η άμεση προσβασιμότητα και δίνεται σημαντική οδική διέξοδος στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας με σημαντικά οφέλη για το Μουζάκι την Αργιθέα αλλά  και την ευρύτερη περιοχή.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ανάπτυξη του τουρισμού έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή του Μουζακίου και της Αργιθέας, γιατί μπορεί να αποτελέσει πηγή σημαντικού εισοδήματος για τους κατοίκους κυρίως των ορεινών περιοχών, όπου άλλοι παραγωγικοί τομείς δύσκολα μπορούν να  αναπτυχθούν. 

Η ένταξη των δράσεών μας που αναφέρονται στον ορεινό τουρισμό της Αργιθέας και του Μουζακίου, στο Θεσσαλικό πλαίσιο προγράμματος με τους αντίστοιχους ελκυστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας (Πήλιο, Μετέωρα, παράλια Λάρισας) θα βρίσκεται στη προγραμματική αντζέντα μας.

Μπορούμε να δώσαμε έμφαση στην βελτίωση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν τις δράσεις που οδηγούν στην τουριστική ανάπτυξη.

Στο τομέα των υποδομών επιδιώκουμε ακόμη περισσότερο να:

  • Βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο και προσβάσεων προς τους βυζαντινούς και αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου και της Αργιθέας.
  • Δώσουμε σύγχρονη πρόσβαση προς τη Μονή Σπηλιάς
  • παρεμβάσεις αισθητικής ανάδειξης σε αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία και έργα με σκοπό την ελκυστική προσέγγισή τους, όπως:
  • 1. Ανάδειξη αρχαίων οχυρωμένων οικισμών Ιθώμης, Γόμφων & Αργιθέας
  • 2. Αξιοποίηση Ιεράς Μονής Σπηλιάς
  • 3. Αξιοποίηση μοναστηριού Αγ.Τριάδας στην Οξυά
  • 4. Αξιοποίηση μοναστηριού Δρακότρυπας
  • 5. Αξιοποίηση μοναστηριού Αγ.Γεωργίου Μαυρομματίου
  • 6. Αξιοποίηση μονής Κώστη Κουμπουριανών
  • 7. Αξιοποίηση Ι. Ναού Παναγίας Γελάνθης

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ- ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στους τομείς της υγείας και πρόνοιας η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας αναλαμβάνει σημαίνοντα ρόλο αφού θα ασκήσει τις ουσιαστικές αρμοδιότητες των Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Π.Ε) για εξορθολογισμό και καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών Υγείας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Είναι γνωστό το πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας ειδικά στις ορεινές περιοχές της Αργιθέας.

 Στόχος είναι η φροντίδα υγείας και πρόνοιας να «αγγίξει» και το τελευταίο χωριό της Αργιθέας με άμεσο, αποτελεσματικό και ποιοτικό τρόπο. Η περιφερειακή εποπτεία και ο αποκεντρωμένος έλεγχος θα συμβάλλει στην πληρέστερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Τα προνοιακά προγράμματα του Δήμου Αργιθέας και Μουζακίου θα τύχουν ιδιαίτερης υποστήριξης.  Επιδίωξή μας είναι με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, να υποκαταστήσουμε τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού στο τομέα της δημόσιας Υγείας με ένα σφικτό και αποτελεσματικό οργανόγραμμα υπηρεσιών, το οποίο θα εκτείνεται και στη περιοχή του Δ.Μουζακίου και Αργιθέας, με σκοπό να συμβάλουμε καθοριστικά στη προστασία του πολίτη.

Προηγούμενο άρθρο Το ψέμα και η κουτοπονηριά δεν είναι σανίδα σωτηρίας κ. Ταμήλο
Επόμενο άρθρο Τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα επισκέφτηκε ο Αντώνης Σαμαράς