Ηλ. Βλαχογιάννης: «Χορτάσαμε» τεχνοκράτες σ’ αυτή τη χώρα


Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 28-5-2013, με θέμα: «Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος μεταξύ του Υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας »

Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του κ.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ.

Για το κύριο «σώμα» της Συμφωνίας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος μεταξύ του Υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας, ακούσαμε διαφορετικές απόψεις και ταυτόσημες απόψεις από τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής ότι με το ιμπεριαλιστικό Ισραήλ κάνουμε μια συμφωνία και αυτή είναι προάγγελος επόμενων συμφωνιών για μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ δύο κρατών.

Εγώ δεν κατάλαβα ποιο είναι το κακό. Εμείς το επιδιώκουμε αυτό. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι επιδιώκουμε στρατηγικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ. Δεν πρέπει τα κράτη να κοιτούν το δικό τους συμφέρον στην περιοχή, με ποια κράτη θα συμμαχήσουν; Θα ακολουθήσουμε την πολιτική που ακολουθούσαν παλαιότερα, η οποία έλεγε «ομόδοξοι, άρα δικοί μας» και τελικά και οι δικοί μας στράφηκαν εναντίον μας και χάσαμε και όλους τους συμμάχους στα Βαλκάνια;

Πιστεύω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική για πρώτη φορά ακολουθεί σταθερούς κανόνες και σταθερή πυξίδα προσανατολισμού με χώρες τέτοιες που πραγματικά μπορούν να εγγυηθούν αμοιβαίως τα συμφέροντα των δύο κρατών, αλλά και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Γι΄ αυτό αυτή η Συμφωνία είναι όχι απλώς καλοδεχούμενη, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες τέτοιες συμφωνίες προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των περαιτέρω δεσμών με το κράτος του Ισραήλ.

Καμία συμφωνία δεν στρέφεται κατά τρίτων. Είναι μια διμερής Συμφωνία. Τέτοιες συμφωνίες η χώρα μας συνάπτει με όλες τις όμορες χώρες και όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής. Γιατί επομένως μια συμφωνία με το Ισραήλ είναι απορριπτέα και κάποια άλλη με μια χώρα επειδή απλώς είναι απέναντι στο Ισραήλ είναι επιδοκιμαστέα;

Πέρα και πάνω απ’ όλα πρέπει να βάζουμε το συμφέρον του τόπου. Ακούστηκε και το παράδοξο ότι θα εξαγριώσουμε τα εκατομμύρια μουσουλμάνων που έχουμε στη χώρα μας, με αυτή τη Συμφωνία. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά να ακούγονται σ’ αυτήν την Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε; Για να μην εξαγριώσουμε δηλαδή κάποιους μουσουλμάνους δεν θα κοιτάξουμε τα συμφέροντα τα δικά μας στην ευρύτερη περιοχή;

Το δεύτερο στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η διοίκηση του Πράσινου Ταμείου. Και οι χρηστοί κανόνες και οι στοιχειώδεις λόγοι ευθιξίας επιβάλλουν όταν ένας διοικητής είναι διορισμένος από μια συγκεκριμένη κυβέρνηση και αλλάζει αυτή η κυβέρνηση, να υποβάλει την παραίτηση του ο διορισμένος στη διοίκηση, η οποία τον έχει διορίσει και η οποία απολογείται για αυτόν. Κολλημένοι με τις καρέκλες είναι κάποιοι; Δεν έχει σημασία αν είναι «δικός μας» ή «δικός σας». Σημασία έχει ότι απολογείται η πολιτική ηγεσία και η παραίτησή του πρέπει να είναι στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας που απολογείται για αυτόν.

Γιατί είναι τόσο κολλημένοι με τις καρέκλες τους; Λένε κάποιοι: «Μα, είναι τεχνοκράτης». Χορτάσαμε τεχνοκράτες σ’ αυτή τη χώρα. Είδαμε, όμως, πώς συνωστίζονται στα γραφεία για να πάρουν μια θέση διορισμού στη διοίκηση.

Στο κάτω – κάτω η Κυβέρνηση που έχει τη νωπή λαϊκή εντολή δικαιούται να έχει και νωπή διοίκηση στο Πράσινο Ταμείο με μια πολιτική, η οποία θα συμβαδίζει με την δική της πολιτική. Είναι στην κρίση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αν θα συνεχίσει την πορεία της ή όχι. Εμείς όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι κακώς παύουμε μια διοίκηση που έχει διοριστεί από μια προηγούμενη κυβέρνηση.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ:Το ΕΣΠΑ, δυστυχώς, έχει σχεδιαστεί πολύ γραφειοκρατικά. Το λέγαμε όταν ήμασταν στη Διοίκηση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Δεν μας άκουσαν. Ήθελαν να τα πάρουν όλα από τις περιφέρειες να τα φέρουν στο κέντρο. Μερικοί νόμιζαν ότι θα μακροημερεύσουν στην εξουσία και μάζευαν όλες τις αρμοδιότητες στην Αθήνα. Είναι λάθος. Πρέπει να αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες, πρέπει να εμπιστευθούμε την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Υπηρετεί τον πολίτη, είναι κοντά στον πολίτη και κάθε μέρα κρίνεται από τον πολίτη.

Αν δούμε την απορροφητικότητα των επιμέρους τομεακών ή περιφερειακών έργων, θα δούμε ότι τα περιφερειακά έργα είναι πρώτα στην απορροφητικότητα, ενώ τα πολλά τομεακά υστερούν. Η χώρα μας χάνει πόρους από τη γραφειοκρατία, γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε ακόμα έργα που έπρεπε να έχουν ελεγχθεί στην επιχειρηματικότητα εδώ και ένα και δύο χρόνια. Χάνουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ από τη γραφειοκρατία των Αθηνών.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων με τον Δήμαρχο Χρ. Λάππα
Επόμενο άρθρο Εντυπωσίασαν τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Πύλης στη Φήκη