Έναρξη για το Δημοτικό Κινηματογράφο


 Στην πόλη μας η ύπαρξη ενός σημαντικού μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς, του Μύλου Ματσόπουλου, ενός από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους μύλους των Βαλκανίων, αποτελεί ένα σημείο διαλεκτικής συνάντησης των ανθρώπων της πόλης, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμικών παραγωγικών μονάδων της πόλης μας, μια εναλλακτική πολιτισμική πρόταση και αναψυχής.

 Ο Δημοτικός Κινηματογράφος -θερινός και χειμερινός- είναι ένας από τους  βασικούς πυρήνες του Πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού του Μύλου Ματσόπουλου.

Η δράση του δεν περιορίζεται μόνο στις προβολές του με επιλεγμένες ταινίες από τον ευρωπαϊκό και ελληνικό κινηματογράφο και αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς: ειδικές προβολές για τα παιδιά, λειτουργία της  κινηματογραφικής λέσχης για παιδιά, πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κινηματογράφου για μαθητές, παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις «πόλη και κινηματογράφος. Οι νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν», καθώς και τη φιλοξενία κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Η έναρξη της λειτουργία του  Χειμερινού Δημοτικού Κινηματογράφου θα γίνει την  Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στην αίθουσα προβολών στο Μύλο Ματσόπουλο.

Καθημερινά θα πραγματοποιούνται 2 βράδυνες προβολές 8.00 και 10.15 Οι ταινίες είναι Α΄ προβολής  της τρέχουσας παραγωγής. Τιμές εισιτ. 6 ευρώ και 4 το φοιτητικό -μαθητικό

Αναλυτικότερα:

  • Πέμπτη 21 Οκτωβρίου: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ Ώρα προβολής: 21.30. Στην προβολή θα παρευρεθεί ο Σκηνοθέτης και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Είσοδος ελεύθερη (βλέπε αναλυτικά στο σχετικό δελτίο τύπου)
  • 22 ΣΦΑΙΡΕΣ από 22- 27/10

Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Ρισάρ Μπερ με τους: Ζαν Ρενό, Καντ Μεράντ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Ρισάρ Μπερί, 114′

O Charly Mattei, που στο παρελθόν ζούσε στην παρανομία, έχει πια γυρίσει σελίδα. Εδώ και τρία χρόνια περνάει μια ήσυχη ζωή, αφοσιωμένος στη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά. Ωστόσο, ένα χειμωνιάτικο πρωινό τον βρίσκουν στο πάρκινγκ του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας με είκοσι δύο σφαίρες στο σώμα του και τον νομίζουν νεκρό. Όλοι περίμεναν πως δεν θα τα καταφέρει, όμως αυτός δεν θα πεθάνει… Η έμπνευση για τη μυθοπλασία της ταινίας ήταν κάποια πραγματικά γεγονότα, στην καρδιά της μαφίας της Μασσαλίας.                              Η ταινία «22 Σφαίρες» έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, στην τελετή λήξης, όπου παραβρέθηκαν τόσο ο σκηνοθέτης της ταινίας Richard Berry όσο και ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Jean Reno.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«…ανάλαφρο homage στα γαλλικά αστυνομικά φιλμ της δεκαετίας του ΄70, με επικρατούσες τις φιγούρες του Αλέν Ντελόν και του Ζαν Πολ Μπελμοντό» ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ – ΤΟ ΒΗΜΑ

«Γαλλικό, γκανγκστερικό Παλιάς κοπής Ζαν Ρενό, µοναδικός». ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ – ΤΑ ΝΕΑ ***

  • ΦΕΥΓΩ 28/10-3/11

Γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία Κατρίν Κορσινί με τους: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Σερζί Λοπέζ, Ιβάν Ατάλ, 86΄

Η Σουζάν, σαραντάρα, παντρεμένη μ’ ένα χειρουργό και μητέρα δύο παιδιών, διάγει μια αδιατάραχτη αστική οικογενειακή ζωή σε μια πόλη της Νότιας Γαλλίας. Η έντονη έλξη που νιώθει ξαφνικά για έναν εργάτη που ήρθε για δουλειές στο σπίτι, θα φέρει τα πάνω κάτω στην ισορροπία και την άνεση της ζωής της. Με το “Φεύγω”, η Κατρίν Κορσινί πέτυχε μια απλή ταινία μ’ ένα σκοτεινό λυρισμό, μια τραγωδία  μινιατούρα, που μοιάζει να πηγαίνει κατευθείαν στο αναπόφευκτο. Η κάμερα φιλμάρει από πολύ κοντά τα σώματα και τα πρόσωπα, σα να ψάχνει για κρυμμένες συγκινήσεις στο βάθος των ματιών και στους πόρους του δέρματος. Αισθησιακό και αιχμηρό, το “Φεύγω” αποφεύγει όλα τα εύκολα αρχέτυπα, αφηγούμενο ένα αδηφάγο πάθος με τριφφοϊκούς τόνους.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Υποψήφια για Σεζάρ, η Κριστίν Σκοτ Τόμας μαγνητίζει το βλέμμα με τον εύθραυστο ερωτισμό της, στο ρόλο μιας ηρωίδας βγαλμένης από ταινία του Φρανσουά Τριφό.»
Χ.Μήτσης-ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Μια ακραία ερωτική ιστορία. [Κριστίν Σκοτ Τόμας] Το πιο γοητευτικό μελαγχολικό βλέμμα του σημερινού κινηματογράφου. Όπου παίξει δημιουργεί ταραχή. Εξαιρετική. Με μια υποψηφιότητα Cesar γι΄ αυτή την ερμηνεία. Τόσο λιτή και ταυτόχρονα τόσο πλούσια σε χυμούς. …Αν τα τελευταία χρόνια είδα μια ταινία που αποθεώνει τη γυναίκα, είναι αυτή. Κυρίες μου, Ρartir!» Δημήτρης Δανίκας  ΤΑ ΝΕΑ

  • ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 4- 10/11

σκηνοθεσία Φρανσουά Οζόν με τους: Ιζαμπέλ Καρέ, Μελβίλ Πουπό, Λουί – Ρονάν Σουαζί

Η Μους και ο Λουί είναι ερωτευμένοι, όμορφοι, πλούσιοι και… ηρωϊνομανείς. Ένα πρωί, η μητέρα του Λουί επισκέπτεται το διαμέρισμά τους και βρίσκει το γιό της νεκρό και τη κοπέλα του σε κώμα. Όταν η Μους ξυπνάει, δύο μέρες αργότερα, οι γιατροί της αποκαλύπτουν ότι είναι δύο μηνών έγκυος και εκείνη, κόντρα στις συμβουλές όλων, αποφασίζει να κρατήσει το παιδί. Ο μόνος που της συμπαραστέκεται, ακόμα κι όταν τον αντιμετωπίζει εχθρικά, είναι ο gay αδελφός του Λουί, ο Πολ.

Το «Καταφύγιο» αρχίζει εκεί που άλλες ταινίες κλιμακώνονται για να συνθέσει εξαρχής ένα θαυμαστό ιστό ψυχολογικού βάθους, όπου η ένταση εκδηλώνεται με καθαρά οπτικούς όρους. Μια τολμηρή σπουδή χαρακτήρων, που φέρει τη σφραγίδα του Φρανσουά Οζόν και επικεντρώνεται στο αίνιγμα της ηρωίδας του, με μια εξαιρετική Ιζαμπέλ Καρέ, στ’ αλήθεια έγκυο στη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του  Σαν Σεμπαστιάν

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ είναι μια ταινία που με κράτησε απορροφημένο πάνω της, γιατί οι χαρακτήρες και οι ερμηνευτές της έδωσαν ρεσιτάλ ψυχολογικού σθένους με συγκλονιστική φυσικότητα. MyFilm.gr

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα προεκλογικής δραστηριότητας του «Φυσάει Κόντρα»
Επόμενο άρθρο Ο Γιώργος Καπέλος στο 3ήμερο Συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ