Από τα Τρίκαλα στο ΜΙΤ με υποτροφία


Δεν έχει κλείσει ούτε 18 χρόνια ζωής, αλλά έχει κατορθώσει αρκετά στον τομέα των μαθηματικών που πολλοί μεγαλύτεροί του θα ζήλευαν. Θέλει να σπουδάσει στον κλάδο των μαθηματικών και να ασχοληθεί με την έρευνα στον τομέα αυτό.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό δεν είναι αρκετό χωρίς την απαραίτητη προσπάθεια και εξάσκηση.

Ο λόγος για τον Τρικαλινό Παναγιώτη Λώλα, μαθητή των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά», ο οποίος τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει σε επιτυχίες και διακρίσεις που κάνουν τον ίδιο και την πόλη των Τρικάλων γνωστούς σε διάφορα σημεία του κόσμου. Πλέον, φτάνοντας στο τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι κόποι του και η προσπάθεια τόσων ετών ανταμείβονται, καθώς θα συνεχίσει τη μόρφωσή του σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο τον δέχτηκε με υποτροφία.

Είναι γνωστό πως τα σπουδαία πανεπιστήμια ψάχνουν «μεγάλα μυαλά» από όλο τον κόσμο, με ταλέντο και όρεξη για δουλειά, κυρίως στον τομέα των θετικών επιστημών, καθώς οι ανθρωπιστικές επιστήμες γνωρίζουν όλο και περισσότερο την απαξίωση τα τελευταία χρόνια. Αυτό, όμως, όπως πιστεύει ο Παναγιώτης, δεν σημαίνει ότι ένας επιστήμονας πρέπει να είναι μονοδιάστατος, αλλά το μυστικό είναι να έχει σφαιρική μόρφωση και παιδεία.

«Επέλεξα να πάω στο εξωτερικό, διότι πιστεύω ότι το επίπεδο των πανεπιστημίων εκεί είναι γενικά υψηλότερο, ενώ το βιοτικό επίπεδο είναι αρκετά καλύτερο. Έτσι, δημιουργείται ένα κλίμα που ευνοεί περισσότερο τους νέους στο να κυνηγήσουν τα όνειρά τους», τονίζει για τους λόγους που επέλεξε να χτυπήσει τις πόρτες των πανεπιστημίων του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε ένα ευχάριστο δίλημμα, αφού είχε να επιλέξει ανάμεσα σε τρία μεγάλα πανεπιστήμια που τον δέχτηκαν, το Cambridge της Αγγλίας, το St. Andrews της Σκωτίας και το ΜΙΤ της Μασσαχουσέτης.

Τελικά επέλεξε το τελευταίο, επειδή η προοπτική να ζήσει στις ΗΠΑ τον γοητεύει περισσότερο.

Οι διακρίσεις του μιλούν από μόνες τους: 15 μετάλλια σε πανελλαδικούς και διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς από την Α’ Γυμνασίου μέχρι σήμερα, με κυριότερο το χρυσό που κατέκτησε πέρυσι στην Ολυμπιάδα της Αργεντινής. Ο ίδιος νιώθει μεγάλη ικανοποίηση για όλα αυτά. «Είναι πολύ όμορφο αυτό που νιώθει κανείς, όταν η προσπάθειά του αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, δεν είναι σημαντικό για μένα το ότι είχα κάποιες διακρίσεις όσο το ότι είχα την δυνατότητα να προχωρήσω όσο πιο πολύ μπορώ σε μία επιστήμη που αγαπώ πολύ».

Για όλα αυτά, ο Παναγιώτης θέλει να ευχαριστήσει την οικογένειά του και τους καθηγητές του, οι οποίοι τον στήριξαν τόσο στο γνωστικό, όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι, το οποίο είναι πολύ βασικό σε μία τέτοια προσπάθεια.

Έχοντας πετύχει όλα αυτά, θεωρείται πλέον… ειδικός στη διαδικασία του διαβάσματος. Ο ίδιος πιστευει ότι η σωστή «συνταγή» δεν είναι το πολύωρο εξαντλητικό διάβασμα, αλλά «η ισορροπία μεταξύ ελεύθερου χρόνου και ποσοτικού διαβάσματος, καθώς βοηθά στο να παραμένει κανείς ξεκούραστος και να έχει ενέργεια, για να συνεχίσει την δουλειά».

Το πακετάρισμα, όμως, για το υπερατλαντικό ταξίδι μπορεί να περιμένει, καθώς σε λίγες εβδομάδες ο Παναγιώτης μαζί με χιλιάδες άλλους συμμαθητές του από όλη τη χώρα έχει να αντιμετωπίσει τις… περιβόητες πανελλαδικές εξετάσεις. Θα χρειαστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εκεί, διότι, παρόλο που δεν θα σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο – σε προπτυχιακό επίπεδο τουλάχιστον – , οι βαθμοί του «τσεκάρονται» και από το ΜΙΤ.

Όπως και να έχει, ο Παναγιώτης Λώλας είναι ένα από τα ζωντανά παραδείγματα ανθρώπου που, εφόσον πιστέψει στον εαυτό του και προσπαθήσει όσο χρειαστεί, μπορεί να καταφέρει πολλά και να πραγματώσει τα όνειρά του. Γι’ αυτό, εξάλλου, οι φίλοι του τον σέβονται, τον θαυμάζουν και τον αγαπούν.

Thessalianews.gr

Προηγούμενο άρθρο Α. Ηλιάδη: Σκέψεις και επισημάνσεις από το εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
Επόμενο άρθρο H Χ.Α. Τρικάλων για την βεβήλωση του μνημείου του υψώματος 731 στη Β. Ήπειρο