Εντυπώσεις από την επίσκεψη της κ. Μαρούλας Κλιάφα στο σχολείο μας


Το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013, είχε την τιμή και την χαρά να υποδεχθεί την συγγραφέα Μαρούλα Κλιάφα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής» συντονίστρια του οποίου είναι η κα Αμαλία Ηλιάδη φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων. Το σχολείο μας, μέσα από τούτο το πρόγραμμα στοχεύει να καλλιεργηθεί η δια βίου σχέση μαθητή και λογοτεχνικού βιβλίου, να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ μαθητών και δημιουργών, να γίνουν οι συγγραφείς εμπνευστές και πρότυπα για τα παιδιά και να γίνει μια νέα προσέγγιση του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τρόπο βιωματικό και ζωντανό, έχοντας ο μαθητής δίπλα του τον λογοτέχνη.

Έχοντας, λοιπόν, κατά νου όλα τα παραπάνω, το πρωινό της 10ης Απριλίου και ώρα 10π.μ. συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα προβολών του σχολείου, ομάδα μαθητών απ’όλες τις τάξεις του Γυμνασίου με τη συνοδεία καθηγητών, για να συζητήσουμε με την συγγραφέα Κα Μαρούλα Κλιάφα το βιβλίο της «Μία μπαλάντα για τη Ρεβέκκα» (προηγουμένως, υπό την καθοδήγηση της κυρίας Ηλιάδη, είχε ανατεθεί σε ομάδα μαθητών η ανάγνωση του βιβλίου) αλλά και να της θέσουμε διάφορα ερωτήματα που στροβιλίζουν συνήθως τον εφηβικό νου.

Το μοίρασμα των κοινών ανησυχιών για τη λογοτεχνία, οι εύστοχες ερωτήσεις των παιδιών και κυρίως ο ειλικρινής και ανθρώπινος λόγος και τόνος της συγγραφέα βοήθησαν στη δημιουργία μιας ωραίας λογοτεχνικής συντροφιάς που προχώρησε και στη διερεύνηση των βαθύτερων λόγων της λογοτεχνικής της συγγραφής. Άνθρωπος πολύπλευρος, με ανεξάντλητη ευρυμάθεια, έδινε σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις αποκαλύπτοντάς μας πολλές πτυχές από την προσωπική της και κυρίως την παιδική της ζωή. Φανατική αντιρατσίστρια, φανερή υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αδύναμων και «των διαφορετικών», γνώστρια της τωρινής δυσχερούς κατάστασης της χώρας μας, ρεαλίστρια, αφού τα έργα της στηρίζονται όπως μας εξομολογήθηκε, σε πραγματικά γεγονότα (στο βιβλίο της «Μία μπαλάντα για τη Ρεβέκκα» συνυπάρχουν τόσο τα ιστορικά γεγονότα όσο και εμπειρίες της δική της ζωής, αφού ως μικρό παιδί βίωσε τις σκληρές μέρες της Κατοχής).

Με λόγο μεστό και ευθύβολο, μητρική καλοσύνη, φυσική γλυκύτητα και την ευγένεια του βαθειά καλλιεργημένου ανθρώπου η κυρία Μαρούλα Κλιάφα ξεκλείδωσε κείμενα και ψυχές, απεγκλώβισε τη λογοτεχνία από τα σχολικά εγχειρίδια και μας την πρόσφερε, μέσα από τη δίωρη συνάντησή μας, σαν ζωντανή δύναμη και ενστικτώδη σχεδόν ανάγκη. Χωρίς κόπο και επιτήδευση, με χιούμορ και σύγχρονη ματιά, με μια ανάλαφρη γοητεία που γέμισε την αίθουσα, μαθητές και καθηγητές μετεωριστήκαμε μαζί της στο φώς της λογοτεχνίας και χωρίς ενοχές παραδεχτήκαμε ότι όλοι έχουμε ανάγκη την ομορφιά που παίρνουμε από το λόγο, τα βιωματικά ή και νοερά ταξίδια, τα μηνύματα από την επαφή με τους συνανθρώπους μας. Η κυρία Μαρούλα Κλιάφα με την παρουσία της στο σχολείο μας αποτέλεσε ζωντανή απόδειξη πως όταν το πνεύμα διατηρεί την νεανικότητα του, παρασύρει πολλές φορές και το σώμα.

 

 

Ευαγγελίνα Κόκκα, μαθήτρια της Α΄Τάξης (Τμήμα Α’1) του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση της Ε.Α.Σ. Τρικάλων για το αγροτικό Φ.Π.Α.
Επόμενο άρθρο Γ. Κυρίτσης: Άμεση Λύση για υπηρεσίες που παρέχονται από την «ΑΡΓΩ»