Καλώς την κυρά – Σαρακοστή!! Καθαρά Δευτέρα στο Πολυνέρι του Δήμου Πύλης


Δευτέρα πρωί στο Πολυνέρι του Δήμου Πύλης. Ο καιρός άστατος κρύο, βροχή κι αγριεύει. Χιονίζει!

Στο καφενείο του χωριού, του Τάκη Κώττη, οι Πολυνερίτες μαζεμένοι μικροί και μεγάλοι, όλοι μια παρέα απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας με αστεία, πειράγματα, κουτσομπολιό, κάποιος απ’ την παρέα – όνομα και μη χωριό – ο Γιώργος Βλαχοδήμος φωνάζει «είμαστε έτοιμοι για το χαρταετό;» Ναι!!! Όλοι με μια φωνή και ξεκινάμε με τους χαρταετούς για το «Χερόλακο», μια πλαγιά έξω από το χωριό στα σύνορα με το Μυρόφυλλο. Οι προσπάθειες για πέταγμα άστοχες αφού ο καιρός δεν το επιτρέπει. Δεν πειράζει όμως τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν και έκαναν κι εμάς να νιώσουμε παιδιά.

Επιστροφή στο καφενείο. Ο Σύλλογος Πολυνεριτών Τρικάλων θα κόψει την πίτα για τους Πολυνερίτες που μένουν στο χωριό χειμώνα – καλοκαίρι. Ένα τραγικό γεγονός, ο χαμός ενός Λεβέντη νιού απ’ το Πολυνέρι, του Παναγιώτη Κωστούλα βύθισε το χωριό στο πένθος και γι’ αυτό δεν έγινε η κοπή της πίτας νωρίτερα. Παρών ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Τσιόγκας. Ο κ. Τσιόγκας πήρε το λόγο έδωσε τις ευχές στους χωριανούς του και τους φίλους τους και έκοψε την πίτα. Τυχερός της πίτας ο κ. Γιώργος Θάνος που βρήκε το φλουρί και πήρε το δώρο του. Οι ευχές όλων μας να τον συνοδεύουν.

Τα τραπέζια στρώθηκαν και τα νηστίσιμα έχουν την τιμητική τους, ελιές, χαλβάς, λαγάνες και φασολάδα. Φασολάδα φτιαγμένη στο καζάνι με μεράκι. Αρχιμάγειρας ο Πρόεδρος του χωριού και βοηθοί νύφες του χωριού του.

Πριν ξεκινήσει το φαγοπότι το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Πολυνερίου κ. Παναγιώτης Βλαχοδήμος, καλωσόρισε τους χωριανούς, τους ευχαρίστησε που ήταν όλοι εκεί, ευχήθηκε Καλή Σαρακοστή με υγεία το Πάσχα.

Τα δυο τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος του Πολυνερίου καθιέρωσε εκδηλώσεις στο χωριό του δίνοντας χαρά στους συγχωριανούς του. Ιδιαίτερα σε «χρονιάρες μέρες». Μια τέτοια εκδήλωση και η σημερινή με την προσφορά σαρακοστιανού γεύματος σε όλους. Στην υγειά σου Πρόεδρε! Πάντα τέτοια ευχήθηκαν όλοι με το ποτήρι κρασί ανά χείρας.

Το να προσπαθείς με κάθε τρόπο να κρατάς του Τόπου σου ζωντανό και αξιέπαινο. Η φυσική παρουσία του καθένα, η τήρηση των εθίμων και της παράδοσης, η καλή διάθεση, η σύσφιξη των σχέσεων, συγγενικών και φιλικών είναι το καλύτερο αντίδοτο στη μιζέρια και στις δυσκολίες όλων μας. Τα δεδομένα άλλαξαν μια καλή ευκαιρία επανεκτίμησης αξιών, συμπεριφορών, καταστάσεων.

Πολλά Μπράβο! στους δυο Προέδρους τον κ. Παναγιώτη Βλαχοδήμο και κ. Βασίλη Τσιόγκα, στους Πολυνερίτες και τους φίλους τους. Καλή συνέχεια σε ότι κι αν κάνετε. Να ‘μαστε καλά όλοι. Και του χρόνου!!! Καλή Σαρακοστή! Και Καλή Αντάμωση το Πάσχα.

Προηγούμενο άρθρο ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΧΑΡΤΗ - Στα Τρίκαλα το ΤΕΙ Πολιτικών Μηχανικών
Επόμενο άρθρο Αλλαγή ημέρας Λαϊκής αγοράς