Στους βράχους των Μετεώρων


Στο βορειοδυτικό τμήμα της θεσσαλικής γης από τα πανάρχαια χρόνια υψώνονται επιβλητικοί, οι πέτρινοι γιγαντιαίοι βράχοι. Τα Μετέωρα, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Πίνδου και των Αντιχασίων, κοντά στον Πηνειό ποταμό, μοιάζουν σαν να προστατεύουν την Καλαμπάκα και το Καστράκι.

Τα Άγια Μετέωρα, η Μοναστική Πολιτεία των Βράχων, αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, μετά το Άγιον Όρος, Ορθόδοξο Μοναστικό Κέντρο του Ελλαδικού χώρου.

Η μοναστική ιστορία των Μετεώρων αρχίζει από τον 11ο αιώνα. Από τότε μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες, μέσα στις κοιλότητες των βράχων, καταφεύγουν ασκητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου στοχάζονται και προσεύχονται.

Τα Μετέωρα αποτελούνται ιστορικά από 24 μοναστήρια και σήμερα έχουν απομείνει έξι.

Η μεγαλύτερη Μονή είναι του Μεγάλου Μετεώρου, που λέγεται και Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και βρίσκεται σε ύψος 613 μέτρων. Οι πρώτοι μοναχοί ήταν ο Αθανάσιος Μετεωρίτης και ο Ιωάσαφ. Ο ναός της Μεταμόρφωσης χτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα και τοιχογραφήθηκε το 1483 και το 1552. Είναι αγιορείτικου τύπου, σταυροειδής με τρούλο και στη δυτική πλευρά εικονίζονται οι πρώτοι κτήτορες της Μονής, Αθανάσιος και Ιωάσαφ.

Η δεύτερη Μονή μετά το Μεγάλο Μετέωρο σε έκταση και μέγεθος είναι η Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πάντες, ενώ για πολλά χρόνια ήταν ακατοίκητη, μέχρι που εγκαταστάθηκαν μόνιμα οι Άγιοι Νεκτάριος και Θεοφάνης. Χτίστηκε το 1541 και αγιογραφήθηκε το 1548. Η παλιά Αγία Τράπεζα της Μονής σήμερα είναι μουσείο ενώ στα βόρεια υπάρχει το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, που κτίστηκε το 1627.

Πολύ κοντά στο Καστράκι βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Είναι το πρώτο μοναστήρι, που συναντά κανείς ανεβαίνοντας προς τα Μετέωρα. Λόγω της ιδιορρυθμίας του βράχου στον οποίο είναι χτισμένο, δεν μπορούσε να μεγαλώσει σε μήκος και αναπτύχθηκε σε πατώματα. Ανεβαίνοντας μέσα από μία στενή σκάλα θα συναντήσετε το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου με λίγες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Η Ιερά Μονή Ρουσσάνου είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αλλά τιμάται και η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Το καθολικό της μονής είναι αγιορείτικου τύπου, χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και αγιογραφήθηκε το 1560. Το καθολικό, όπως και τα δωμάτια υποδοχής, βρίσκονται στο ισόγειο ενώ το αρχονταρίκι, τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι υπάρχουν στους επάνω δύο ορόφους.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος έχει την πιο δύσκολη πρόσβαση, αφού μπορείτε να φθάσετε εκεί μόνο μέσω ενός βράχου. Ο σημερινός κυρίως ναός είναι μικρός, σταυροειδής με τρούλο, ο οποίος χτίστηκε το 1476 και αγιογραφήθηκε το 1741.

Η πιο εύκολη σε πρόσβαση Μονή είναι του Αγίου Στεφάνου. Ο μικρός ναός χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Το 1798 χτίστηκε το σημερινό καθολικό του Αγίου Χαραλάμπους που είναι αγιορείτικου τύπου, ενώ η παλιά Αγία Τράπεζα της Μονής λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο.
πηγή: touristorama.gr

Προηγούμενο άρθρο Δώσε Μορφή Δώσε Αγάπη
Επόμενο άρθρο ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΧΑΡΤΗ - Στα Τρίκαλα το ΤΕΙ Πολιτικών Μηχανικών