Ηλίας Βλαχογιάννης: «Να καταδικάσουμε, όλες οι πτέρυγες, για μια ακόμα φορά τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον βουλευτικών Γραφείων της Νέας Δημοκρατίας όπως και κατά όλων των κομμάτων»


«Η βία που ενδημεί στην κοινωνία δεν θα πρέπει να παρασύρει σε πράξεις τέτοιες, που θίγουν καίρια το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να το πράξουν αυτό.»

δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ., στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, την Τετάρτη 13-3-13, με θέμα: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουκρανίας».

 

Ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ορίστηκε ως εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ. τόσο στη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης (6-3-13), δηλώνοντας πως «Η διμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας είναι εθνικά ωφέλιμη.»

 

Παραθέτουμε τα κυριότερα αποσπάσματα από τις δυο ομιλίες του.

 

«Από τον Δεκέμβριο του 2009, η Ελλάδα και η Ουκρανία, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συνυπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας, που αφορά την αμοιβαία συνδρομή στην εκπόνηση σχεδίων νόμων και μελετών σκοπιμότητας αυτών, στην ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων μεταξύ των δύο μερών, Ελλάδος και Ουκρανίας, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση, δομή και λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή κοινών σεμιναρίων, διαλέξεων, τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης και την εκπαίδευση του διοικητικού προσωπικού, την ανταλλαγή νομομαθών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα νομοθεσίας, τη διεξαγωγή κοινών συνεδριάσεων σεμιναρίων κ.λπ.. Οι δαπάνες είναι ελάχιστες και θα συμφωνούνται κάθε φορά, ανάλογα με το κόστος των ανταλλαγών.

Εδώ θέλουμε να προάγουμε τις διεθνείς μας σχέσεις. Θέλουμε να προάγουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μια περιοχή, όπου η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα, γιατί πάρα πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία. Είναι μια χώρα που «στέλνει» πάνω από 150.000 τουρίστες ετησίως στην Ελλάδα. Οι προοπτικές είναι πολύ ευοίωνες γι’ αυτή τη χώρα σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά της μεγέθη. Όμως, σε κάθε περίπτωση κριτήριό μας δεν πρέπει να είναι μόνο το ωφελιμιστικό συμφέρον. Κριτήριο θα πρέπει να είναι η προαγωγή των διεθνών και διμερών μας σχέσεων.

Πρόκειται για μια Ορθόδοξη, κατά κανόνα χώρα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας που έχουμε συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, όπου υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη Ελληνικές κοινότητες, από παλιά, και υπάρχουν ζωτικά Ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. Είναι μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, με πρωταγωνιστικό, μάλιστα, ρόλο. Έχει πολύ καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο – και θυμόμαστε τη διαμάχη που είχε προκύψει μεταξύ του Ρωσικού και του Ουκρανικού Πατριαρχείου, όταν αυτό ήθελε να υπαχθεί απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πριν από 15 περίπου χρόνια με συμμετοχή του υποφαινόμενου, μεταξύ των δυο χωρών είχε υπογραφεί μια συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας, με ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα από πλευράς Ουκρανών, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν, και μάλιστα η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων είχε πολύ καλά αποτελέσματα στον τομέα δίωξης της εγκληματικότητας.

Προηγούμενο άρθρο Αποκριάτικο πάρτι της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε η τέταρτη τακτική συνεδρίαση του Δήμου Πύλης