Για τις προσδοκίες από την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, είπε τα εξής: «Όλοι ελπίζουμε ότι με τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θα αλλάξει η τύχη της χώρας μας. Όλοι προσδοκούμε ότι μετά από δύο-τρία χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ποιος δεν εύχεται να ζούμε σε μια Ελλάδα, όπου δεν θα έχουμε ανάγκη τον πολιτικό για να εξυπηρετηθούμε σε μια δημόσια υπηρεσία, όπου η δημόσια διοίκηση θα πράττει τα αυτονόητα -δηλαδή να υπηρετεί τους πολίτες- και πέρα και πάνω απ’ όλα θα βάζουμε το κοινωνικό σύνολο και θα το υπηρετούμε; Λαμβάνουμε δυσάρεστες αποφάσεις, ξέρουμε, όμως, ότι αυτό που κάνουμε είναι μονόδρομος και το κάνουμε για το καλό των επόμενων γενεών και, κυρίως, για το καλό των παιδιών μας. Και είμαστε βέβαιοι ότι παρά τη σκληρότητα των μέτρων, διορθωτικές κινήσεις θα υπάρξουν, θα έρθει η ανάπτυξη και το τίμημα της ανάπτυξης θα πρέπει, πρωτίστως, να πάει στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.»
Για την κατανομή των βαρών από τα Μέτρα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ο Βουλευτής της Ν.Δ., σχολίασε: «Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα μέτρα, και ήταν σκληρά και δεν είναι δίκαια κατανεμημένα. Αν, όλες οι κοινωνικές τάξεις πίστευαν ότι τα μέτρα ήταν ισορροπημένα, τότε αυτά θα ήταν περισσότερο αποδεκτά από το λαό. Όλοι βλέπουμε, όμως, ότι κάποιες κοινωνικές τάξεις –και ιδιαίτερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι- πλήρωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος για την κρίση, σε αντίθεση με κάποιες άλλες που κατάφερναν μέχρι τώρα να φοροαποφεύγουν, να φοροδιαφεύγουν και να φοροκλέπτουν.
Στη συνέχεια, ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ επικεντρώθηκε σε θέματα των ένστολων, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπάρχουν και κάποιες κοινωνικές τάξεις που πλήρωσαν πολύ μεγάλο τίμημα φέτος, όπως οι ένστολοι. Δυστυχώς, προβλέπεται μεγαλύτερο κόστος γι’ αυτούς από τον επόμενο χρόνο. Είμαι βέβαιος ότι δεν είναι στις προθέσεις κανενός μια κοινωνική τάξη, την τάξη των ένστολων να την τιμωρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, παρότι το Μεσοπρόθεσμο ισχύει μέχρι το 2016.»
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, είπε τα παρακάτω: «Σε αυτήν την Αίθουσα θα πρέπει ο καθένας να σέβεται το ρόλο του: Η Κυβέρνηση να κυβερνάει, η Αντιπολίτευση να ελέγχει, η δημόσια διοίκηση να υπηρετεί τον πολίτη και πρωτίστως τη νομιμότητα.
Δυστυχώς, έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να γίνονται πολλές παρεκβάσεις απ’ αυτά τα αυτονόητα. Για παράδειγμα, έχουμε δει το Συμβούλιο της Επικρατείας πολλές φορές να είναι πάνω από τη νομοθετική εξουσία. Έχουμε δει πολλές φορές –όπως με το έργο του Αχελώου- να υπάρχει η βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει ένα έργο, και με διάφορα προσχήματα κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις -που δεν ξέρω από πού χρηματοδοτούνται και βρίσκουν τόσα χρήματα και μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα έργα- να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη.
Δεν χρειάζεται, να έχουμε διαγκωνισμό από πλευράς, κυρίως, αντιπολίτευσης για το ποιος θα κάνει πιο δυναμική αντιπολίτευση. Το ζητούμενο είναι ποιος θα κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση. Κι όταν λέω αντιπολίτευση δεν εννοώ όλη την Αριστερά, εννοώ -θα το πω χαριτολογώντας- την «αμερικανόφιλη Αριστερά», που ξαφνικά ανακάλυψε ότι είναι καλή η Αμερική και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά είναι κακή η Ευρώπη. Αναλάβετε το δικό σας ρόλο, γιατί αύριο αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας. Όσα κάνει η γίδα στο πουρνάρι, τα βρίσκει στο τομάρι. Και κοιτάξτε μην πείτε κι εσείς «λεφτά υπάρχουν και θα δώσουμε», γιατί κι άλλοι το έλεγαν και είδατε τι τύχη είχαν.»
Τελος, σχετικά με τις επενδύσεις που αναμένονται στην Ελλάδα, ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, είπε: «Δεν είναι δυνατό, κάθε επένδυση, κάθε αποκρατικοποίηση να θεωρείται αρνητική για τη Χώρα. Αυτό που ανακάλυψαν όλες οι χώρες σε Ανατολή και Δύση και το ανακαλύπτει και η Κούβα τώρα, το τελευταίο προπύργιο του σοσιαλισμού, δεν μπορεί στην Ελλάδα να θεωρείται αμάρτημα.
Είναι δυνατόν να μην καταδικάζουμε, με όση δύναμη έχουμε, πράξεις βίας εναντίον επενδυτών; Προσδοκούμε επενδύσεις και πάνε οι κουκουλοφόροι και δεν τους καταδικάζουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις με τον πιο σκληρό τρόπο; Είναι δυνατό να λειτουργήσει έτσι η πολιτεία, επειδή κάποιοι αντιλαμβάνονται την προστασία του περιβάλλοντος, μ΄αυτό τον τρόπο; Ευαισθησία για το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους δεν υπάρχει σε αυτή τη χώρα; Πιο πολύ είμαστε ευαίσθητοι για τα δέντρα που θα βγουν, αν κόψουμε και δέκα δέντρα, σε πέντε χρόνια, παρά για τους ανθρώπους; »