Σύμφωνα με την υπ. αριΘ. 30854/3809/31-12-3012 (ΦΕΚ-Β’ 3Ί98) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και βάσει του Ν.4093/2012, προσδιορίστηκε η νέα τεχνική βάση υπολογισμού του χορηγούμενου εφάπαξ βοηθήματος για τους τομείς πρόνοιας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, από την 1/1/2014. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι χορηγούμενες εφάπαξ παροχές, από την ημερομηνία αυτή και εντεύθεν, να είναι μειωμένες κατά 50%, περίπου, σε σχέση με τις σημερινές, ανεξαρτήτως εάν κάποιο ταμείο έχει ελλείμματα ή όχι.
Σε ό,τι αφορά το ΤΕΑΠΑΣΑ ισχύουν τα παρακάτω:
- Κανένας από τους τρεις τομείς Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ελλείμματα, ούτε χρηματοδοτείται ή έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Οι επικουρικοί τομείς του ΤΕΑΠΑΣΑ δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, καθώς σήμερα δεν παρουσιάζουν ελλείμματα, κάτι που όπως καταδεικνύουν και πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες, προβλέπεται να συνεχιστεί και στο απώτερο μέλλον.
- Με σκοπό την ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς των τομέων πρόνοιας, η Διοίκηση του Ταμείου, τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει μέτρα αυτορρύθμισής τους, όπως: αύξηση των τακτικών και έκτακτων ασφαλιστικών εισφορών τα έτη 2011 και 2012 (από το 4,5% στο 7,5%), καθιέρωση ελάχιστου χρόνου χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος (31 έτη από την κατάταξη στην Ελληνική Αστυνομία). Τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών, αποτυπώνονται και στις τελευταίες αναλογιστικές μελέτες -οι οποίες εκπονήθηκαν κατ΄ εντολή της εθνικής αναλογιστικής αρχής- σύμφωνα με τις οποίες κανένας τομέας του ΤΕΑΠΑΣΑ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας ή ταμειακής ρευστότητας, παρά την σοβαρή απομείωση που έχουν δεχθεί τα αποθεματικά του Ταμείου λόγω του ΡSI, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται άλλωστε και στην υποπαράγραφο ΙΛ5 παρ.2 του Ν.4093/2012.
- Επιπλέον, η Διοίκηση του Ταμείου έλαβε και νέες αποφάσεις, στα πλαίσια αυτορρύθμισης, για τους τομείς Πρόνοιας των Αστυνομικών, όπως: η νέα σταδιακή αύξηση των εισφορών, ο υπολογισμός των εισφορών στο σύνολο του Βασικού Μισθού και του χρονοεπιδόματος, σταδιακός υπολογισμός του εφάπαξ με μειωμένη κλίμακα σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του Ν.4093/2012.
Τα παραπάνω καθιστούν από λογική έως επιτακτική την εξαίρεση του ΤΕΑΠΑΣΑ από την προαναφερθείσα ρύθμιση.
Η ανάγκη για την εξαίρεση αυτή, ενισχύεται και από το δεδομένο ότι εφόσον Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί, Λιμενικοί και Πυροσβέστες διέπονται από τις διατάξεις του ιδίου Κώδικα Στρατιωτικών Συντάξεων, ακολουθούν το ίδιο μισθολόγιο και την ίδια βαθμολογική εξέλιξη, θα ήταν άδικο να διαφοροποιούνται και να μην υπάρχει ο ίδιος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, καθώς Στρατιωτικοί, Λιμενικοί και Πυροσβέστες δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω ρύθμιση.
Πρέπει, να ληφθεί υπόψη, επίσης, ότι η αποχώρηση των Αστυνομικών και δη των Αξιωματικών, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται οικειοθελώς, αλλά με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας (αποστρατείες κατά τις ετήσιες κρίσεις, 35ετία, κατάληψη από όριο ηλικίας). Ως εκ τούτου, ο συντελεστής βιωσιμότητας που περιλαμβάνει η νέα τεχνική βάση υπολογισμού του εφάπαξ, μπορεί να οδηγήσει έναν Αστυνομικό που θα αποστρατευτεί με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, στη λήψη περαιτέρω μειωμένου εφάπαξ, σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αποχωρήσεων τη χρονιά εκείνη, καθώς δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια να επιλέξει ο ίδιος το έτος αποχώρησης.
Είναι κοινώς αποδεκτό πως, στις μέρες μας, οι Έλληνες Αστυνομικοί καλούνται να φέρουν εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι ευθύνες τους είναι ιδιαίτερα αυξημένες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν καθημερινοί. Η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, με φόντο την έντονη οικονομική κρίση, αλλά κυρίως η κρίση αξιών και θεσμών που δοκιμάζει την Ελληνική κοινωνία, καθιστά το ρόλο τους καθοριστικό για την προστασία της Δημοκρατίας και την ομαλή λειτουργία του Κράτους και των καθημερινών σχέσεων μεταξύ των πολιτών .
Σε περίπτωση εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης, και μεγάλης μείωσης του εφάπαξ των Αστυνομικών, είναι πιθανό να παρατηρηθεί βίαιη και μαζική συνταξιοδότηση μεγάλου πλήθους υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με τις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ—ΠΟΑΞΙΑ) υπολογίζεται πως θα αποχωρήσει το 1/5 των Αστυνομικών που έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (ανέρχονται στις 7.500), γεγονός που θα δημιουργήσει δυσαναπλήρωτα κενά στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τη δυσκολία του Κράτους για νέες προσλήψεις. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως από τις παραπάνω 7.500 Αστυνομικών, οι 2.324 είναι Αξιωματικοί, εκ των οποίων οι 700 στους ανώτερους και ανώτατους βαθμούς.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως μη εξαίρεση των Αστυνομικών από την προκείμενη ρύθμιση για μείωση του εφάπαξ τους, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει έντονα προβλήματα στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας με αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών και την ομαλή λειτουργία του Κράτους και της κοινωνίας.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί :
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να εξαιρεθούν οι Αστυνομικοί από την ως άνω, καταφανώς άδικη γι΄ αυτούς ρύθμιση.