Ε. Καμινάρης: «Ανοίγει αυτήν την εβδομάδα το κολυμβητήριο (;)»


Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες μια κατάσταση, που την βιώνουμε χρόνια τώρα και θα την βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας, για αρκετό καιρό ακόμη. Η «Αχίλλειος πτέρνα» των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας έχει όνομα και αυτό είναι η έλλειψη χρημάτων για αγορά πετρελαίου, για τη θέρμανση των κλειστών γυμναστηρίων καθώς και για τη θέρμανση του νερού του μοναδικού κολυμβητηρίου της πόλης μας.

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα με την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Ένα πρόβλημα που θα λυθεί προσωρινά, για να ξαναδημιουργηθεί αμέσως μετά από λίγο καιρό. Στα χρόνια που ασχολούμαι με τον τοπικό αθλητισμό αυτό το πρόβλημα το συναντούσαμε συχνά. Ακόμη και τον καιρό «προ κρίσης» και την τιμή του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα υπήρχαν προβλήματα με τη θέρμανση των χώρων, με τη θέρμανση του νερού στα αποδυτήρια, με την εξεύρεση προμηθευτή με χαμηλή τιμή και χίλια δυο προβληματάκια στην απρόσκοπτη λειτουργία των αθλητικών χώρων.

Φτάσαμε σήμερα, μεσούσης της κρίσης, να γίνονται προπονήσεις και αγώνες σε παγωμένα γυμναστήρια ή να μην γίνονται καθόλου στο κολυμβητήριο. Η κλειστή αίθουσα στίβου «Γεώργιος Τσιάντας», στο γήπεδο κάτω από τις κερκίδες, είναι τόσο κρύα που οι προπονητές προτιμούν να γυμνάζουν τους αθλητές τους, όταν δεν βρέχει, στον ανοιχτό στίβο. Στα κλειστά γυμναστήρια (Μπάρας και Δημοτικό) οι ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ παγώνουν στις προπονήσεις και στους αγώνες. Όλα αυτά θα διαιωνίζονται για όσο καιρό λαμβάνονται δαπανηρά ημίμετρα.

Στη σημερινή εποχή που όλοι μιλούνε για τια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και χρησιμοποιούν, εμείς στα Τρίκαλα στην πόλη με την πλούσια αθλητική παράδοση επιμένουμε στο πετρέλαιο. Ακόμα και με φυσικό αέριο να συνδεθεί το κολυμβητήριο, πάλι το κόστος θα είναι τεράστιο και ελπίζουμε να μην υπάρξουν νέα προβλήματα αποπληρωμής κ. λ. π.  Οι προηγούμενοι δήμαρχοι κ.κ. Σπαθής και Ταμήλος, όντας τεχνοκράτες, δεν σκέφτηκαν ούτε μια στιγμή την ενεργειακή αυτονόμηση των αθλητικών χώρων (άραγε από έλλειψη ενδιαφέροντος;), ενώ ο σημερινός δήμαρχος κ. Λάππας σαν γιατρός πρώτα μελετά τα συμπτώματα και μετά αποφασίζει την θεραπεία.

Το κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο του ιδίου χώρου καθώς και το Δημοτικό Κλειστό διαθέτουν τεράστιες επιφάνειες οροφής, κατάλληλες να φιλοξενήσουν είτε ηλιακούς συλλέκτες για τη θέρμανση του νερού (εξοικονομώντας μεγάλες ποσότητες πετρελαίου) είτε φωτοβολταϊκά πάνελ με τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ηλεκτρικούς καυστήρες (αν αυτό είναι εφικτό) ή με την εκμετάλλευση της χρηματικής τους απόδοσης. Θα μου πείτε ότι πιθανόν να υπάρχουν προβλήματα νομικής ή διαδικαστικής φύσεως για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Είμαι σίγουρος ότι σε μια τέτοια περίπτωση αν υπήρχε θέληση όλα θα ξεπερνιόντουσαν.

Δυστυχώς όμως Ηγέτες με όραμα και διάθεση προσφοράς στον τόπο και στους πολίτες με έργα διαχρονικά, σπανίζουν. Οι Ηγέτες μας τελείωσαν και περίσσεψαν οι ηγεμόνες! Οι περισσότεροι καταναλώνουν το χρόνο τους σε διεκπαιρεωτικές υποθέσεις και σε πολιτικές που δεν προσφέρουν τίποτε στον τόπο, εκτός από συλλογή ψήφων. Σοβαρά έργα υποδομής λίγα έχουν γίνει σε βάθος χρόνου. Καλός ο Μύλος των Ξωτικών, καλή η ανάπλαση της όχθης του Ληθαίου, καλή η αξιοποίηση των Παλαιών Φυλακών, αλλά για την υγεία των Τρικαλινών πολιτών ΤΙΠΟΤΑ!

Ίσως για μερικούς η άθληση στις μέρες μας να είναι «πολυτέλεια», αλλά ξεχνούν η αγνοούν εσκεμμένα την επένδυση στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών και της κοινωνίας κατ’ επέκταση. Τα προηγμένα κράτη και κοινωνίες που επενδύουν στον τομέα αυτό μέσω της σχολικής όσο και της εξωσχολικής Φυσικής Αγωγής, δεν το θεωρούν πολυτέλεια. Αντιθέτως ξέρουν ότι δεν θα ξοδέψουν υπέρογκα ποσά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών τους και ταυτόχρονα δεν θα χάνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια εργατοώρες.

Το κομμάτι του Αθλητισμού που έχει να κάνει με μικρά παιδιά και όχι με τον επαγγελματικό αθλητισμό, πρέπει να προσεχτεί «ως κόρη οφθαλμού». Μπορεί να μην προσφέρει ευκαιρίες φωτογράφισης των ταγών της πόλης με τους πρωταγωνιστές, αλλά σίγουρα προσφέρει αναγνώριση και εκτίμηση της προσφοράς.

 

 

Μετά τιμής

 

 

Ευάγγελος Καμινάρης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γιατί;
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε η 1η τακτική συνεδρίαση του Δήμου Πύλης