Συνάντηση του Διοικητή και Υποδιοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Στ. Ελλάδος κ.κ. Λ. Μακρή και Γ. Δασταυρίδη με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της Ψηφιακής Κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας κ. Χρ. Λάππα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της e-TrikalaA.E. και της CitiesNetA.E., κ. Οδ. Ράπτη, πραγματοποιήθηκε στις 21/1/2013 στην Λάρισα, στην έδρα της 5ης ΥΠΕ.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης της 5ης ΥΠΕ για τον συντονισμό του πλαισίου συνεργασίας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ηλεκτρονικής υγείας που συμμετέχουν από κοινού, μετά από εξουσιοδότηση και την συγχρηματοδότηση του ΥΥΚΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ).
Στα πλαίσια της συνάντησης η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε την ευκαιρία να συναντήσει και αντιπροσωπεία των νοσηλευτριών της e-TrikalaA.E. και του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. που ανέλαβαν πρόσφατα υπηρεσία στο πρόγραμμα τηλεφροντίδας του Δήμου Τρικκαίων, με πεντάμηνα του προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Αναλυτικά, η 5η ΥΠΕ, ο Δήμος Τρικκαίων, η “e-Trikala A.E.” του Δήμου Τρικκαίων και οι “Ψηφιακές Πόλεις A.E. – Cities NET S.A.” (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών) συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RenewingHealth μαζί με φορείς από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φιλανδίας. Ισπανίας Γερμανίας και Αυστρίας.
Στα πλαίσια του προγράμματος, επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ΄ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω του προγράμματος RenewingHealth, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό. Ήδη δεκάδες ασθενείς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος 2013, ενώ το πρόγραμμα θα ενταχθεί σε δεύτερη φάση ,για την επόμενη τριετία, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος UnitedforHealth.
Επίσης, η 5η Υ.Π.Ε. και η e-Trikala A.E. του Δήμου Τρικκαίων συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SUSTAINS μαζί με 16 εταίρους από 11 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Σλοβενία, Εσθονία).
Μέσω του προγράμματος θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια πιλοτικά υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω διαδικτύου από τους πολίτες χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται κάποιο Νοσοκομείο.