Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τους φοιτητές που δικαιούνται μεταγραφή…
ζήτησε ο βουλευτής Τρικάλων της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιώργος Κυρίτσης.
«Στη σημερινή συγκυρία, αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα φοίτησης στους σπουδαστές, δίδοντας «ανάσα» και στις οικογένειες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Κυρίτσης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου των 6.000 ευρώ και επέκταση του δικαιώματος μεταγραφής και σε φοιτητές παλαιότερων ετών. «Το όφελος που θα προκύψει για την κοινωνία θα είναι πολλαπλάσιο, έναντι των ζητημάτων που θα δημιουργηθούν από μια μικρή αύξηση των μεταγραφών, με δεδομένο και τον έκτακτο χαρακτήρα του μέτρου» προσέθεσε.
Επίσης, ζήτησε επέκταση των προνομίων που προβλέπει η πολιτεία για τους αθλητές για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, που έτσι κι αλλιώς γίνονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων.
Ακολουθεί η ομιλία του από τα πρακτικά της Βουλής:
«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κάτω από συνθήκες μεγάλης οικονομικής πίεσης καλούμαστε σήμερα να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για ένα μείζον θέμα, μείζον για πολλές οικογένειες και νέους ανθρώπους που, λόγω της κρίσης, αντιμετωπίζουν δυσκολίες να παρακολουθήσουν τις σπουδές στη σχολή που πέτυχαν.
Κύριε Υπουργέ, αναφέρομαι στις μετεγγραφές που είναι ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες. Προσωπικά, θεωρώ ότι θα πρέπει σαφώς να καθιερώσουμε αντικειμενικά κριτήρια, για να μην επιστρέφουμε σε πρακτικές του παρελθόντος. Όμως, στη σημερινή συγκυρία αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε το δικαίωμα φοίτησης στους σπουδαστές, δίνοντας «ανάσα» και στις οικογένειες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο.
Η ρύθμιση του Υπουργείου επιδιώκει να δώσει λύση σ’ αυτά τα προβλήματα. Το επιτυγχάνει; Από τη μία πλευρά, η διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι «ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή τμήματα» ή το 15%, αν πρόκειται για περιφερειακές σχολές. Εξασφαλίζεται έτσι ότι δεν θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση φοιτητών και, κυρίως, σε σχολές αιχμής. Όμως, αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα, κύριε Υπουργέ; Δηλαδή, το πρόβλημα είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι φοιτητές θα είναι μάξιμουμ εκατόν δέκα πέντε σε ένα τμήμα, αντί να είναι εκατό, όταν υπάρχουν παιδιά που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους;
Όμως το σκέλος της διάταξης που αφορά στα κριτήρια και στους δικαιούχους των μετεγγραφών έχει περιορισμένη εφαρμογή και δεν επιτρέπει μία πιο ολοκληρωμένη ρύθμιση του ζητήματος. Κατ’ αρχήν αναφέρομαι στο εισοδηματικό κριτήριο. Είναι χαμηλό το μόλις 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα, σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία. Είναι οξύμωρο να δικαιολογούμε μετεγγραφή μόνο για όσους βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας και να θεωρούμε ότι όσοι έχουν εισόδημα λίγο πάνω απ’ αυτό, δεν έχουν ανάγκη από το ευνοϊκότερο καθεστώς.
Επίσης, η ρύθμιση εξαντλείται στους φετινούς πρωτοετείς φοιτητές. Δεν θα έπρεπε, όμως, να υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές παλαιοτέρων ετών που πληρούν ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια;
Έστω με το εισοδηματικό κριτήριο των 6.000 ευρώ, πώς θα μπορέσουν οι οικογένειές τους να συντηρήσουν δύο και τρία σπίτια και, μάλιστα, όταν δεν διαθέτουμε τις υποδομές, κύριε Υπουργέ, για να τους εξασφαλίσουμε φοιτητική στέγη; Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να επανεξετάσετε το καθεστώς για τις μετεγγραφές και να διευρύνετε τους δικαιούχους στηρίζοντας έμπρακτα χιλιάδες οικογένειες. Άλλωστε, κύριε Υπουργέ, το όφελος που θα προκύψει για την κοινωνία θα είναι πολλαπλάσιο έναντι των ζητημάτων που θα δημιουργηθούν από μία μικρή αύξηση των μετεγγραφών, με δεδομένο και τον έκτακτο χαρακτήρα του μέτρου.
Είχα σκοπό να αναφερθώ και στους αθλητές, ένα ζήτημα για το οποίο η Δημοκρατική Αριστερά είχε καταθέσει προτάσεις. Όμως, δεν καταλαβαίνω τον κ. Ιωαννίδη. Γιατί τόση τσιγγουνιά; Δηλαδή, αν το τρία γίνει έξι, θα καταστραφούν τα πανεπιστήμια; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Άλλωστε, για τι μιλάμε; Για ανθρώπους που μας έχουν κάνει περήφανους!
Επανέρχομαι, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, για να ολοκληρώσω. Σας ζητώ να σταθμίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά που θα επιφέρει μία διεύρυνση όσων δικαιούνται μετεγγραφή και να αποφασίσουμε με γνώμονα πρωτίστως τη διασφάλιση του δικαιώματος φοίτησης για κάθε σπουδαστή.