Η Γερμανία όφειλε να ήταν γεναιόδωρη δήλωσε ο Χρ. Μαγκούφης


Ο κος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ, Βουλευτής Ν Τρικάλων, και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Ελληνο-γερμανικής Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων, συναντήθηκε σήμερα, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κο Θεόδωρου Πάγκαλου, και με την 6 μελή αντιπροσωπία Βουλευτών του Κρατιδίου της Βαυαρίας, που επισκέπτεται τη Χώρα μας.

 Στη συνέχεια του προγράμματος επίσκεψης και ενημέρωσης των Βαυαρών βουλευτών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Ελλήνων, όπου ενημερώθηκαν για οικονομικά θέματα, ενώ  24μελής  αντιπροσωπία Βουλευτών του Κρατιδίου της Έσσης, ενημερώθηκε για θέματα Δημόσιας Διοίκησης Τάξης και Δικαοσύνης, από την αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Οι δύο αντιπροσωπείες των βουλευτών από τη Γερμανία, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής κο Πετσάλνικο και παραβρέθηκαν σε κοινή συνεδρίαση, στην αίθουσα της Γερουσίας, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Ελληνο-γερμανικής Φιλίας.

Εκεί ο κος Χρήστος Μαγκούφης, καλωσορίζοντας τις αντιπροωπίες ζήτησε από τους επικεφαλείς τους, κο Georg Schmid, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU της Βαυαρίας και την κα Barbara Cardenas, αρχηγό της αποστολής των Βουλευτών της Έσσης, καθώς και από τον κο Ευάγγελο Αντώναρο, να συνπροεδρεύσουν της συζήτησης.

Ο κος Χρήστος Μαγκούφης, άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών, και απευθυνόμενος προς συναδέλφους και καλεσμένους, εξήρε τις καλές σχέσεις των δύο κρατών που βασίζονται στις αρετές και των δύο. Αναφερόμενος στα υβριστικά δημοσιεύματα εναντίον της χώρας μας στο παρελθόν, υπογράμμισε τη θετική στάση του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας και ειδικότερα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής Dr NORBERT LAMMERT. 

Υπογράμμισε το ρόλο της Γερμανίας στην καθυστέριση υλοποίησης του Μηχανισμού Στήριξης, με συνέπειες που πληρώνονται σήμερα από την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες, ενώ δεν παρέλλειψε να καυτηριάσει το επιτόκιο δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης (5%), που είναι υψηλότερο από αυτό του ΔΝΤ (3%), σημειώνοντας πως η κερδοσκοπική επίθεση κατά του Ευρώ και η απόφαση της Χώρας και της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην πτωχεύσει, ουσιαστικά έσωσε τις οικονομίες και τις καταθέσεις Γάλλων και Γερμανών πολιτών καθώς και των οικονομικών των χωρών τους.

Και σημείωσε, “θεωρούμε ότι, η Γερμανία όφειλε να ήταν γεναιόδωρη, όχι μόνο ένεκα ηθικού χρέους, αλλά και οικονομικού συμφέροντος”, αναφερόμενος στο αναγκαστικό δάνειο από τις δυνάμεις κατοχής, τις πολεμικές αποζημειώσεις που η χώρα μας είναι η τελευταία που δεν εισέπραξε, στο Ελληνικό δυναμικό που μετανάστευσε στη Γερμανία συμβάλλοντας στην οικονομική ανόρθωση της Χώρας τους, στο συνεχές και δυσανάλογα υψηλό εμπορικό έλλειμα της Χώρας μας με τη Γερμανία, και τις εξοπλιστικές παραγγελίες της Ελλάδος, που γίνοντα προς όφελος της Γερμανίας, παρά της Γαλλίας και των ΗΠΑ και τις δυσανάλογες αμυντικές δαπάνες που κάνει η Χώρα μας, εξαιτίας των σχέσεων της με την Τουρκία.

Αναφερόμενος σε αυτά, σημείωσε “Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι Ελλάδα ευνοεί τους Ευρωπαίους εταίρους της, και ιδιαίτερα τη Γερμανία. Η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη, δείχνει να νιώθει και να φέρεται ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Εύλογα τίθεται το ερώτημα. Δεν θα έπρεπε η Γερμανία, να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο έναντι της Ελλάδος;”

Τα λιμάνια της Ελλάδος, όπως οι γέφυρες, αποτελούν πύλες, αμφίδρομης κίνησης προϊόντων και εμπορευμάτων.

 

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Ελλάδος με την Κίνα, υπογράμμισε, πως η Γερμανία δεν θα έπρεπε να τη δει ως απειλή, αλλά σαν ευκαιρία και κάλεσε τους Γερμανούς συναδέλφους του να επενδύσουν, να καταναλώσουν και να συνεργήσουν στην άνοδο των Γερμανικών επενδώσεων στην Ελλάδα.

Ζήτησε, να δουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται και στα Γερμανικά Προϊόντα και την εξαγωγική ευκαιρία μέσω της Ελλάδας και των λιμένων της στην Άπω Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο.

Κάλεσε τους Γερμανούς Βουλευτές να πείσουν τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας τους

  • να επενδύσει σε περιοχές της Ελλάδος κοντά στα λιμάνια της,
  • σε επενδύσεις παραγωγής και συναρμολόγησης φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών των ανανεώσημων πηγών ενέργειας,
  • στον αγροτοδιατροφικό τομέα με επενδύσεις μεταποίησης στην Ελλάδα και διανομής στη Βόρεια Ευρώπη, και
  • σε οργανωμένο σύστημα εκμετάλευσης προς όφελος Γερμανών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, για συνθήκες ευζωίας μικρής ή μακράς διάρκειας σε Ελληνικά καταλύματα.

Τέλος, υπογράμμισε, πως “η καλύτερη έδραση του κοινού μας μέλλοντος, αποτελεί η φιλία, ως παράγωγο ενός γόνιμου δημοκρατικού και ελεύθερου διαλόγου. Αυτό το διάλογο διεξάγουμε και εμείς σήμερα εδώ, χωρίς φόβο και πάθος, πιστοί στην αναγκαιότητα της εκατέρωθεν διαφώτισης. Ο διάλογος αυτός, αποτελεί, αναγκαίο συστατικό, πριν από τη λήψη της όποιας κοινής απόφασης μας, για το μέλλον.”

Η Ομιλία ολόκληρη έχει όπως παρακάτω

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί συνάδελφοι της Βουλής του Κρατιδίου της Βαυαρίας και της Βουλής του Κρατιδίου της Έσσης.

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω με την ιδιότητα του προέδρου, και εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου, της κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνο-γερμανικής Φιλίας, της Βουλής των Ελλήνων, στη Χώρα μας, και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η συνάντησή μας αυτή, επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, και μας δίνει την ευχέρεια της ανταλλαγής απόψεων, σε πλείστα θέματα που αφορούν τους δύο λαούς.

Οι λαοί μας έχουν διαμορφώσει, μέσα από κοινές πολιτιστικές αξίες και παραδόσεις, ένα πλαίσιο συνεργασίας, τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσο και εντός της Ε.Ε., όπου μας δίνεται η δυνατότητα, για διεύρυνση της συνεργασίας μας σε πολιτικό, οικονομικό και άλλα επίπεδα.

Κοινός μας στόχος η αντιμετώπιση των προκλήσεων, στο σύγχρονο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, με πνεύμα συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανόησης, στην ύπαρξη ενδοχώριων προβλημάτων και εθνικών ζητημάτων.

Προσωπικά τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τον γερμανικό λαό πράγμα που εδραιώθηκε κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο T.H. Darmstadt και τη διαμονή μου στην χώρα σας, στην δεκαετία του ’70.

Είμαι γνώστης της ψυχοσύνθεσης και των αρετών του γερμανικού λαού, μεταξύ των οποίων η αυτοπειθαρχία, η εργατικότητα, η οργάνωση, και η μεγάλη σημασία που δίνεται, στην αξία της λεπτομέρειας.

Αρετές που τις υιοθετώ, και παράλληλα φροντίζω να τις υπηρετώ, σε συνδυασμό με την φιλοσοφική κριτική σκέψη των Ελλήνων, και τις πανανθρώπινες για τη ζωή αξίες.

Σας διαβεβαιώ, ότι την αυτή με εμέ εκτίμηση, για τον λαό και τη χώρα σας, τρέφουν όλοι οι συνάδελφοί μου, αλλά και ο ελληνικός λαός, μεγάλο μέρος του οποίου υπήρξε και υπάρχει ακόμα, ως μεταναστευτικό και όχι μόνο, δυναμικό στην χώρα σας.

Συστατικά γνωρίσματα των λαών μας αποτελούν μεταξύ άλλων, η φιλοπατρία και η περηφάνια, αρετές αδιαπραγμάτευτες και μη επιδεχόμενες, της οποιασδήποτε προσβολής.

Δυστυχώς στις αρχές του έτους, εξ αιτίας κάποιων απρόκλητων επιθέσεων του Γερμανικού τύπου, η εξαιρετική σχέση μεταξύ των χωρών μας, κινδύνεψε να ρηγματωθεί. Ευτυχώς οι δηλώσεις και οι κινήσεις  σημαντικών ανθρώπων του γερμανικού πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Dr NORBERT LAMMERT τον οποίο και ευχαριστήσαμε ιδιαιτέρως, κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, διέλυσαν τα όποια σύνεφα είχαν δημιουργηθεί, από δημοσιεύματα που έπλητταν τον πολιτισμό και το φιλότιμο των Ελλήνων.

Αγαπητοί συνάδελφοί

Χρέος των ταγών κάθε έθνους, άρα και δικό μας, αποτελεί η προσπάθεια και η συμβολή, στη επίτευξη ιδανικών σχέσεων μεταξύ των λαών μας, πράγμα που στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο, και επιτυγχάνεται με την διάχυση της πληροφόρησης στο κοινωνικό σύνολο, κάθε χώρας.

Στην  κατεύθυνση αυτή, δίνεται η ευκαιρία με συναντήσεις όπως η σημερινή, να αναπτυχθούν οι προβληματισμοί εκατέρωθεν, και να ενημερωθείτε για τα τεκταινόμενα στη Χώρα μας.

Ήδη, στις προηγηθείσες συναντήσεις σας με την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής, την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, σας δώθηκε η δυνατότητα εξειδικευμένης ενημέρωσης, για τη δυναμική ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και την ανασυγκρότηση, του Κράτους, και της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας.

Στην παρούσα συνάντηση μεταξύ μας, δίνεται η ευκαιρία, πιο φιλικά και ελεύθερα, να  ανταλλάξουμε απόψεις, διευρύνοντας το πλαίσιο της θεματολογίας, για ζητήματα που αφορούν τους δύο λαούς.

Η Οικονομική Κρίση, η οποία ξεκίνησε το 2007, στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα ενυπόθηκα ομόλογα στεγαστικών δανείων, και την κατάρευση της LEHMAN BROTHERS, είχε αλυσιδωτές προεκτάσεις σε όλο τον πλανήτη, με διαφορετικές επιπτώσεις σε χώρες της Ευρώπης, και σε διαφορετικό χρόνο.

Στη χώρα μας, οι επιπτώσεις ενέκυψαν αργότερα, ένεκα της κερδοσκοπικής επίθεσης, μελών του διεθνούς χρηματοπιστοτικού συστήματος ενάντια στο Ευρώ, που σε συνδιασμό, με τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το μεγάλο δημόσιο χρέος και το τρομακτικό έλλειμα, έφεραν την χώρα μας, στην ανάγκη αναζήτησης προστασίας, μέσω της τρόϊκας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, και της ΕΚΤ.

Δυστυχώς για τη χώρα μας, η συγκυρία των εσωτερικών πολιτικών διεργασιών στη Γερμανία, σε σχέση με τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία και Βεστφαλία, καθώς και η στάση της Καγγελαρίου κας Άνγγελας Μέρκελ, διόγκωσε  το μέγεθος του προβλήματος, ένεκα της καθυστέρισης στη λήψη απόφασης, που οδήγησε στην κατακόρυφη άνοδο των SPREADS, με αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης και η προσφυγή της χώρας μας, σε αυτόν, ήταν πλέον αναγκαία, προκυμαίνου να μην οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση, πράγμα που θα σήμαινε, όχι μόνο δυσμενή εξέλιξη για τη χώρα μας, αλλά και για τους καταθέτες στις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες, μηδέ της καταστροφικής πορείας του Ευρώ εξαιρουμένης, μέσα από εξελίξεις DOMINO, στις οικονομίες όλων των χωρών της Ευρωζώνης, πράγμα που αποφεύχθηκε και διασώθηκε έτσι, το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δυστυχώς όμως το τίμημα, καλείται να πληρώσει, δυσανάλογα η Ελλάδα, και κατ’ επέκταση ο Ελληνικός λαός, καθότι, οι ρυθμίσεις δανεισμού για την στήριξη της χώρας μας, είναι επαχθείς.

Ενώ θα έπρεπε η στήριξη έναντι της Ελλάδος να ήταν, σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή εκ μέρους των χωρών της Ευρωζώνης και ειδικότερα της Γερμανίας, γεναιόδωρη, μεταφραζόμενη σε δανεισμό με μικρότερο επιτόκιο έναντι του ΔΝΤ, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η Ευρωζώνη δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο 5%, έναντι 3%, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θεωρούμε ότι, η Γερμανία όφειλε να ήταν γεναιόδωρη, όχι μόνο ένεκα ηθικού χρέους, αλλά και οικονομικού συμφέροντος, που συνοψίζονταο στους παρακάτω λόγους:

  • 1. Έχει πάρει από την Τράπεζα της Ελλάδας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο το οποίο δεν επεστράφει ακόμη.
  • 2. Δεν έχει καταβάλει στη χώρα μας τις επιβαλλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις στο οφειλόμενο ύψος, όπως έπραξε με ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες χώρες.
  • 3. Επί 50 ολόκληρα χρόνια το μεταναστευτικό δυναμικό των Ελλήνων συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ανόρθωση της Γερμανίας.
  • 4. Η οικονομική στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μέσω των προγραμμάτων της Ε.Ε. δεν είναι μονοσήμαντη, όπως λανθασμένα επικρατεί σε μεγάλο μέρος του γερμανικού πληθυσμού, αλλά είναι αμφίδρομη, και η Γερμανία ωφελείται πολλαπλάσια από τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα.

Τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν το διαχρονικά αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, και των πόρων που λαμβάνουμε από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το αρνητικό ισοζύγιο της Ελλάδος έναντι της Γερμανίας, ανέρχεται για το 2006 στα 4,5 δις €, το 2007 στα 5,2 δις € και το 2008 στα 5,4 δις €

  • 5. Εκτός αυτών, η προμήθεια οπλικών συστημάτων της Ελλάδας από τη Γερμανία, αυξήθηκε σε ποσοστιαία αναλογία από

17% την περίοδο 1990-93 σε 30,6% την περίοδο 2004-2008, έναντι αντιστοίχων ποσοστών από

6,8% σε 23,8%, για προμήθειες από τη Γαλλία, ενώ οι προμήθειες από τις ΗΠΑ, έπεσαν, από το 64,3% στο 24,1%.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι Ελλάδα ευνοεί τους Ευρωπαίους εταίρους της, και ιδιαίτερα τη Γερμανία.

Η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη, δείχνει να νιώθει και να φέρεται ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα. Δεν θα έπρεπε η Γερμανία, να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο έναντι της Ελλάδος;

Αγαπητοί Φίλοι και φίλες,

Το μέγεθος των αμυντικών δαπανών για την Ελλάδα, που ανέρχεται περίπου στο 5% του ΑΕΠ, είναι τεράστιο, και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των ετήσιων ελλειμμάτων της χώρας.

Δυστυχώς η Γερμανία δεν συνέβαλλε, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της,  να απαντήσει ως ενιαία πολιτική οντότητα, για την ταύτιση των Ελληνικών συνόρων με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Αιγαίο.

Εάν αυτό είχε συμβεί, τότε θα ήταν διαφορετική η στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος, δίχως προκλητικές διεκδικίσεις στο Αιγαίο πράγμα που θα επέτρεπε τη μείωση των αμυντικών δαπανών και ως εκ τούτου την ευκολότερη μείωση των ελειμάτων και του Δημόσιου Χρέους. Πράγμα επιβεβλημένο από τη συνθήκη της Λισσαβώνας και επιθυμητό από τη Γερμανία.

Θεωρώ, πως είναι καιρός η Γερμανία να συμβάλει καθοριστικά στη λήψη σχετικής απόφασης από την ΕΕ, αφού τα σύνορα της Ελλάδος, συναποτελούν εκ των πραγμάτων και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορεί να αναγνωρίζονται τα σύνορα της Ελλάδος, ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μεταναστευτική της πολιτική που προωθείται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού της FRONTEX, και να μην ισχύει το ίδιο για ζητήματα άμυνας των χωρών μελών της. Είναι άδικο και πρέπει να αλλάξει, γιατί αυτό επιβάλλει η αρχή της αλληλεγγύης, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες

Η Ελλάδα και η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με τις τεράστιες θυσίες εξ αιτίας του μνημονίου, και τη συνειδητή συμβολή του Ελληνικού λαού, προσπαθεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι ενθαρυντικά. Η επιχειρούμενη ανασυγκρότηση του Κράτους και της οικονομίας έχει οδηγήσει σε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Και τούτο εντοπίζεται κατ εξοχήν στη μείωση των δαπανών της λειτουργίας του Κράτους.

Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, αποδίδει ήδη καρπούς, με την υπογραφή συμφωνιών τόσο με την Κίνα όσο και με τον Αραβικό κόσμο.

Οι συμφωνίες αυτές, είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική εξέλιξη της χώρας, και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης από τη πλευρά των αγορών.

Ιδιαίτερα οι συμφωνίες με την Κίνα, κρίνονται επωφελείς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την συνολικότερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αφορά, κατά την άποψή μου, ιδιαιτέρως τη Γερμανία, αφού αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τεχνολογική, ποιοτική και παραγωγική υπεροχή.

Τα λιμάνια της Ελλάδος, όπως και οι γέφυρες, αποτελούν πύλες, αμφίδρομης κίνησης προϊόντων και εμπορευμάτων. Τα λιμάνια, δεν αποτελούν μόνο πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κινέζικα προϊόντα, αλλά αποτελούν και πύλη εξόδου των ποιοτικών ευρωπαϊκών προϊόντων, και ιδίως των γερμανικών, προς τις αγορές της Άπω Ανατολής και του Αραβικού κόσμου. Σημαντική οικονομική συνιστώσα, θα αποτελέσει το ανταγωνιστικά μειωμένο μεταφορικό κόστος, προς τις προαναφερθείσες αγορές.

Παράλληλα, το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτες, το 2020, το σύνολο των εργαζομένων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα υπέρβαίνει, το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία, δίνει τη δυνατότητα, γερμανικών επενδύσεων ΑΠΕ κοντά στις πύλες εξόδου των τελικών προϊόντων.

Κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, θα μπορούσε να αποτελέσει, η επενδυτική δραστηριότητα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με αιχμή τη μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί αναγνωρισμένη διαχρονική, διατροφική αξία. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα τροφίμων, ολοκληρωμένης καλλιέργειας και βιολογικής γεωργίας, και η Γερμανία θα μπορούσε να επενδύσει στη μεταποίηση, στη χώρα μας και εν συνεχεία στη διανομή, νοπών και επώνυμων προϊόντων, στο βιομηχανικό βορά.

Επίσης μια άλλη σημαντική επενδυτική στόχευση, σε συνδιασμό και με τον τουρισμό, θα μπορούσε να ήταν η ανάπτυξη, ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους της Γερμανίας, όπου μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, θα διασφαλίζονταν συνθήκες ευζωίας, μικρής ή μακράς διάρκειας, σε οργανωμένα καταλύματα στην Ελληνική επικράτεια, που προσφέρει άφθονο ήλιο, θάλασσα, ιαματικά λουτρά και υγιεινή διατροφή.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

Κλείνοντας, και πριν δώσω το λόγο σε εσάς, επιθυμώ να τονίσω ότι: Η κρίση μπορεί να δημιουργεί προβλήματα, αλλά σίγουρα δίνει και ευκαιρίες. Ευκαιρίες για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το ρόλο μας, ο καθένας για τη χώρα του και τους πολίτες, στους οποίους όλοι μας απολογούμαστε, επανακαθορίζοντας τις προτεραιότητές μας, σε πλαίσια ισονομίας, ισοπολιτείας και ειρηνικής συνύπαρξης και σεβασμού των λαών στο παγκόσμιο χωριό, του οποίου όλοι είμαστε πολίτες.

Με αλληλοσεβασμό στην ιστορία, στις πολιτισμικές μας αναφορές, αλλά και στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες που δημιουργούνται, η καλύτερη έδραση του κοινού μας μέλλοντος, αποτελεί η φιλία, ως παράγωγο ενός γόνιμου δημοκρατικού και ελεύθερου διαλόγου. Αυτό το διάλογο διεξάγουμε και εμείς σήμερα εδώ, χωρίς φόβο και πάθος, πιστοί στην αναγκαιότητα της εκατέρωθεν διαφώτισης. Ο διάλογος αυτός, αποτελεί, αναγκαίο συστατικό, πριν από τη λήψη της όποιας κοινής απόφασης μας, για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθρο Προτάσεις του Δήμου Τρικκαίων στην Ψηφιακή Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Με την πρυτανεία συναντήθηκε o πανεπιστημιακός Αγοραστός