Σεισμογράφος στο υπόγειο του δημαρχείου Τρικάλων


 Σεισμογράφος θα τοποθετηθεί στο υπόγειο του δημαρχείου Τρικάλων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τον οποίο θα μετράται η σεισμική επιτάχυνση της περιοχής της πόλης των Τρικάλων, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα. Αυτά δήλωσε χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, μετά από επικοινωνία που είχε με τον συμπολίτη κ. Αθανάσιο Γκανά, κύριο Ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 Επίσης ένας από τους λόγους θα τοποθετηθεί ο σεισμογράφος είναι και λόγω ύπαρξης οπτικής ίνας στο συγκεκριμένο χώρο. Οι ωφέλειες από τη λειτουργία του σεισμογράφου θα είναι σημαντικές για την ευρύτερη περιοχή, καθώς δημιουργούνται νέα σεισμολογικά δεδομένα, υψηλής ποιότητας, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Τεχνολογία

Σε παγκόσμιας κλίμακας σεισμολογικό σταθμό έχει εξελιχθεί αυτός στον Κλοκωτό Τρικάλων. Ειδικότερα, ο σεισμολογικός σταθμός “Θεσσαλία” είναι ο νεότερος του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βρίσκεται στο χωριό Κλοκωτός του Νομού Τρικάλων σε υψόμετρο 107 μέτρων και ξεκίνησε να λειτουργεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2006. Ο σταθμός έχει εξοπλιστεί με τον καλύτερο σεισμογράφο στην Ελλάδα και στέλνει υψηλής ποιότητας σεισμολογικά δεδομένα συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο στο Θησείο (Αθήνα) και από εκεί στο Στρασβούργο και Ρώμη. Επίσης στον σταθμό λειτουργεί και επιταχυνσιογράφος για την καταγραφή της ισχυρής εδαφικής κίνησης.

Πριν ένα χρόνο περίπου τέθηκε σε λειτουργία και ο πρότυπος γεωδαιτικός σταθμός GPS του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Κλοκωτό Τρικάλων στον οικίσκο του Σεισμολογικού Σταθμού «Θεσσαλία».

Ο σταθμός αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό της εταιρίας Leica και αποτελεί συνεργασία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με επικεφαλής τον Δρ Αθανάσιο Γκανά και του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Ρώμης. Η κατασκευή του βάθρου και η τοποθέτηση της κεραίας λήψεως σημάτων GPS έγινε από συνεργείο Ιταλών και Ελλήνων ειδικών και με την υποστήριξη του Δήμου Οιχαλίας. Ο δέκτης GPS μπορεί να λαμβάνει σήματα από 12 δορυφόρους ταυτόχρονα σε 2 συχνότητες και θα χρησιμεύσει σε έρευνες σεισμολογίας και γεωδυναμικής στον Ελλαδικό χώρο. Ο σταθμός μετρά τις μικρομετακινήσεις του εδάφους με ακρίβεια χιλιοστού και μετά ένα χρονικό διάστημα δύο ετών θα γνωρίζουμε με ακρίβεια με ποια ταχύτητα «ταξιδεύει» η περιοχή των Τρικάλων προς την Αφρική ως μέρος της πλάκας του Αιγαίου. Επίσης, οι μετρήσεις του σταθμού διατίθενται ήδη ελεύθερα στους χρήστες γεωδαιτικών δεδομένων (τοπογράφους μηχανικούς κλπ) την επόμενη ημέρα της συλλογής τους, από το διαδίκτυο.

Προηγούμενο άρθρο Στην τελική ευθεία η ε.ο. Τρικάλων - Λάρισας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ