Τα Μετέωρα πρώτη σε επισκεψιμότητα περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα


Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσκυνηματικές και θρησκευτικές περιηγήσεις στη χώρα μας, αναμένεται να προχωρήσει σύντομα το υπουργείο Τουρισμού, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος μιλώντας την

Πέμπτη από το βήμα του κεντρικού συνεδρίου της 28ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, εξήγησε, θα καταρτιστεί επίσημος προσκυνηματικός οδηγός και χάρτης των θρησκευτικών προορισμών, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, δεδομένου ιδίως ότι -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού -ο θρησκευτικός τουρισμός είναι, μετά το 2007, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν.

Ο κ. Λιάσκος υπογράμμισε ακόμη ότι προγραμματίζονται συμφωνίες συνεργασίας με Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης και πρόσθεσε ότι στόχοι του σχεδιασμού για το συγκεκριμένο κομμάτι τουρισμού είναι -μεταξύ άλλων -οι εξής: διευκόλυνση της υποδοχής των τουριστών/προσκυνητών από τρίτες χώρες, καταγραφή των προσκυνημάτων ανά νομό, συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων για τον προσκυνηματικό τουρισμό και προβολή του, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αποθετήριο καταγραφής και ανάδειξης των τουριστικών προορισμών του είδους.

Αγορά με παγκόσμιο τζίρο 15 δισ. ευρώ

Για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, πρόσθεσε, έχει ήδη δημιουργηθεί κοινή επιτροπή από το αρμόδιο υπουργείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο προσέλκυσης επισκεπτών στους προορισμούς θρησκευτικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, σε όλη την επικράτεια.

Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, κρίνεται αναγκαία «η θεσμοθέτηση ή μάλλον επανασύσταση» ενός συμβουλευτικού οργάνου, που θα συντονίζει όλες τις ενέργειες σχετικά με τον προσκυνηματικό τουρισμό. Το υπουργείο, είπε, σε συνεργασία με την Εκκλησία, θέλει να προβάλλει τον θρησκευτικό πλούτο της Ελλάδας στοχευμένα στο εξωτερικό, σε ειδικές διεθνείς εκθέσεις, με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας τεράστιας αγοράς, με περίπου 300 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως και τζίρο της τάξης των 15 δισ. ευρώ.

«Φτωχές» επιδόσεις στην Ελλάδα

Σημαντικό κομμάτι της «πίτας» του παγκόσμιου θρησκευτικού τουρισμού θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα -χάρη στην πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά- αξιοποιώντας τη δυναμική μιας παγκόσμιας αγοράς 3 δισ. ανθρώπων.

Σήμερα, ωστόσο, ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι κατά 85% εσωτερικός, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) Γιώργος Τελώνης. Η Ελλάδα, είπε, διαθέτει 250-280 τόπους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, έναντι π.χ. μόνο 150 στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από το ότι εμφανίζεται ανθεκτικός σε περιόδους κρίσης (σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής) και φτάνοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προφίλ του μέσου τουρίστα.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που πραγματοποιούν επισκέψεις σε μια χώρα για θρησκευτικό τουρισμό ανήκουν στη μέση και ανώτερη εισοδηματική τάξη (άρα έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα στον προορισμό τους) και τείνουν να επαναλαμβάνουν το ταξίδι τους, είναι δηλαδή «repeaters», σύμφωνα τη διεθνή τουριστική ορολογία.

Επιπρόσθετα, ταξιδεύουν συνήθως εκτός περιόδου αιχμής, κυρίως μεταξύ Σεπτεμβρίου – Ιουνίου, διαμορφώνοντας θετικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη 12μηνου τουρισμού. Επίσης, σε ποσοστό 65% ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους.

Βάσει στοιχείων του HATTA, περίπου 500.000 τουρίστες κάθε χρόνο επισκέπτονται και (αλλά όχι μόνο) θρησκευτικά μνημεία, στο πλαίσιο των διακοπών τους στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 1 εκατ. άτομα κάνουν κάθε χρόνο τον παράπλου του Αγίου Όρους.

Σημειώνεται ότι πρώτη σε επισκεψιμότητα περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα είναι τα Μετέωρα.

Προηγούμενο άρθρο Δημοτικός κινηματογράφος Τρικάλων: «ΓΑΤΟΣ ΣΠΙΡΟΥΝΑΤΟΣ»
Επόμενο άρθρο Νέο στέκι στα Αμπελάκια Τρικάλων κλέβει τις εντυπώσεις