Η εποχή των ψευδαισθήσεων, την ώρα, που η Ελλάδα «βυθίζεται» από τους «σπασμούς» του κλεπτοκρατικού συστήματος, με την «εκτόξευση» της ανεργίας και της φτώχειας, από τη μια μεριά, και της ατιμωρησίας της παρασιτικής ολιγαρχίας και του πολιτικού προσωπικού, που κυβέρνησε τη Χώρα κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, από την άλλη, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Αυτό αφορά και τους πολίτες, αλλά και τους κομματικούς φορείς, που δεν έχουν ευθύνη για την δόμηση του δικομματικού κλεπτοκρατικού συστήματος στην Ελλάδα, πλην, δηλαδή, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. Ειδικότερα, αφορά την ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία χρησιμοποιείται ως το «αριστερό άλλοθι» στην σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, που, ολοένα και περισσότερο, μοιάζει ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων του δικομματικού «κλεπτοκρατισμού».
Οι ραγδαίες εξελίξεις, τόσο στο ζήτημα της αγριότητας της Τρόϊκας των «ληστάρχων» του εξωτερικού, όσο και στην ευκρινέστερη αποτύπωση των αθλιοτήτων των «ληστάρχων» του εσωτερικού, έχουν συμπαρασύρει και απειλούν να μετατρέψουν σε «χάρτινη κατασκευή» το ηθικό πλεονέκτημα, που «κουβαλάει στις αποσκευές της» η ΔΗΜ.ΑΡ. Η απόφαση για συμμετοχή στην σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύεται εσφαλμένη και ατελέσφορη. Γι’ αυτόν τον λόγο, απαιτείται ο άμεσος επαναπροσδιορισμός αυτής της θέσης, πριν η «μαύρη τρύπα» του δικομματικού κλεπτοκρατισμού στην Ελλάδα συμπαρασύρει και αυτήν, αφού ούτε, καν, οι θέσεις της προγραμματικής συμφωνίας δεν τηρούνται, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, ως «δώρο» στον όμιλο που εκπροσωπεί ο κ. Σάλλας, «αντί πινακίου φακής» (97 εκατομμύρια ευρώ το τίμημα, την στιγμή, που μόνο η ακίνητη περιουσία της ΑΤΕ αξίζει 1,5 δις ευρώ).
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την δύσκολη θέση της Χώρας, η ΔΗΜ.ΑΡ. οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε τρεις σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα βοηθήσουν την Χώρα, αλλά και θα προστατεύσουν το πολιτικό κεφάλαιο της ίδιας.
Πρώτον, κοινή δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι θα καταψηφίσει τα προτεινόμενα μνημονιακά μέτρα των 13,5 δις και άνω, αφού η εφαρμογή τους θα γιγαντώσει την ύφεση και θα αποτελέσει το «θανάσιμο χτύπημα» στον κοινωνικό ιστό. Η επιθετικότητα και το ανελέητο κυνικό σκηνικό, που στήνει η Τρόϊκα, η οποία, πλέον, δεν ορρωδεί προ ουδενός, ως προς την ξεθεμελίωση στοιχειωδών δικαιωμάτων και εγγυήσεων των πολιτών, σε συνδυασμό με το αναποτελεσματικό και επιβλαβές οικονομικό σχέδιό της, που λειτουργεί ως «βραδύ και ισχυρό δηλητήριο» σε βάρος της Ελλάδος, απαιτεί, να δοθεί άμεσα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι, δηλαδή, δεν θα επιτραπεί η Ελλάδα, από ισότιμο μέλος της Ε.Ε., να μετατραπεί σε μια απλή «αποικία χρέους». Και αυτό μπορεί να το κάνει σήμερα η ΔΗΜ.ΑΡ., καταψηφίζοντας τα επιχειρούμενα μνημονιακά μέτρα και καταθέτοντας, παράλληλα, ως βάση πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανάπτυξης της Χώρας, με βάση το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και την αρχή της Κοινοτικής αλληλεγγύης.
Δεύτερον, άμεση θεσμοποίηση «διαφανούς» πλαισίου για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και με ψήφιση νόμου, που θα το κάνει πιο λειτουργικό, να πραγματοποιηθεί, εντός του επόμενου τετραμήνου, σε βάθος οικονομικός έλεγχος όλου του προσωπικού, που διαχειρίσθηκε πολιτική εξουσία και δημόσιο χρήμα τα προηγούμενα 20 χρόνια και, στις περιπτώσεις, που υπάρχει αναντιστοιχία εισοδημάτων και περιουσίας, να υπάρξει άμεση δήμευση των μη δικαιολογούμενων περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει άμεσος ισχυρός πολιτικός συμβολισμός, με την μείωση των προνομίων του πολιτικού προσωπικού της Χώρας, όπως κατά το ήμισυ μείωση των μισθών του, καθώς και άμεση κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Τέλος, να δοθεί στην δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κατάλογος των Ελλήνων, που εξήγαγαν χρήματα στις τράπεζες του εξωτερικού κατά την περίοδο της κρίσης (1989 έως σήμερα), να υπάρξει άμεσος έλεγχος των διαφόρων λιστών, που «κυκλοφορούν» και να πιεσθεί η Ελβετική κυβέρνηση, και με βάση την «λίστα Λαγκάρντ», για να γίνει άμεση συμφωνία για φορολόγηση των Ελληνικών κεφαλαίων, που έχουν παραμείνει στις Ελβετικές τράπεζες.
Τρίτον, άμεση θεσμοθέτηση στιβαρής ρύθμισης του εσωτερικού χρέους της Χώρας, και ειδικότερα των χρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ο συνδυασμός της ύφεσης και ο τοκογλυφικός τραπεζικός δανεισμός έχει μετατραπεί γι’ αυτά σε «θανάσιμη παγίδα ασφυξίας». Η εσωτερική αυτή «σεισάχθεια» μπορεί να γίνει με βάση το πρότυπο της Ισλανδίας, δηλαδή γενική διαγραφή των χρεών από ποσοστό 30-70%, ανάλογα με τα εισοδήματα και τον δανεισμό, κάτι που αποτέλεσε «βαθειά παροχή οξυγόνου» στην οικονομία της Χώρας αυτής. Οι, μέχρι τώρα, διαρροές περί ρύθμισης των στεγαστικών δανείων με απλή επιμήκυνση του χρόνου ή με βάση το μοντέλο leasing, βάσει των επιθυμιών της Ένωσης Τραπεζών, είναι προφανές, ότι δεν μπορεί να δώσει καμία λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, που απειλεί την κοινωνική ισορροπία της Χώρας και μπορεί να αποτελέσει την τελική «σπίθα» για κοινωνική έκρηξη.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, αν αναληφθούν από την ΔΗΜ.ΑΡ., θα βοηθήσουν την Χώρα και την Ελληνική κοινωνία στην σημερινή κρίσιμη περίοδο.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι ευθύνες, που αναλαμβάνει η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. έναντι των πολιτών, που στήριξαν αυτόν τον χώρο και έναντι των προσδοκιών για λειτουργία της ως πόλου συγκρότησης της μεγάλης σοσιαλιστικής παράταξης στην Ελλάδα, θα είναι ιστορικές και μεγάλες.