Προχωρά το έργο «Μετατροπή του Διατηρητέου Δημοτικού Σχολειού Καστρακίου σε Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετέωρων»


Ένα δημοτικό σχολείο των αρχών του 20ού αιώνα, που βρίσκεται στους πρόποδες των Μετεώρων θα προσφέρει ενημέρωση στους επισκέπτες για την εξέλιξη των γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή. Τη σύμφωνη γνώμη για τη μετατροπή του δημοτικού σχολείου Καστρακίου σε Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων και την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος έκανε και τις σχετικές ανακοινώσεις επισκεπτόμενος την περιοχή.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός: «Έχουμε μια στρατηγική για την Καλαμπάκα, που βασίζεται στην αρχή ενότητα, συνεργασία, πίστη σε αυτό που κάνουμε και έχουμε και ένα σχέδιο το οποίο γίνεται πράξη. Θέσαμε ως στόχο σε συνεργασία με το δήμαρχο – πέρα των άλλων υποδομών – την περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε το τουριστικό μήνυμα, το τουριστικό μας προϊόν. Πρώτα σχεδιάσαμε και πετύχαμε την χρηματοδότηση από τομεακά προγράμματα της ψηφιακής σύγκλισης την ψηφιακή παρουσίαση των Μετεώρων, δηλαδή πως δημιουργήθηκαν οι βράχοι των Μετεώρων, την παλαιοντολογία, την ιστορία της μοναστικής κοινότητας, την αρχιτεκτονική κληρονομιά κ.α. και η όλη αυτή δραστηριότητα θα προβάλλεται στο Μουσείο που είναι μέσα στην Καλαμπάκα. Το δεύτερο βήμα μας είναι ότι εντάξαμε το παλιό σχολείο Καστρακίου που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, να το αναμορφώσουμε, να το ανακατασκευάσουμε, να το συντηρήσουμε και να κάνουμε εκεί το Γεωλογικό Μουσείο των Μετεώρων. Συνεπώς δημιουργείται ένα τρίπολο που σημαίνει ότι ενισχύεται και γίνεται πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν κάτι που αυξάνει τόσο την επισκεψιμότητα, όσο και το χρόνο παραμονής στην περιοχή».

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν και άλλα σημαντικά έργα για την περιοχή όπως οι δύο γέφυρες που σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη γέφυρα Ληθαίου και τη γέφυρα στα Τρία Ποτάμια.

Ο δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Δημήτρης Σακελλαρίου απ’ την πλευρά του τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, τους περιφερειακούς συμβούλους, τους υπηρεσιακούς παράγοντες που επισκέφθηκαν σήμερα το Δήμο Καλαμπάκας. Η επικοινωνία με τον κ. περιφερειάρχη είναι πολύ καλή, έχουμε προγραμματίσει από πέρυσι πάρα πολλά έργα και προσπαθούμε με συνέπεια να τα δρομολογήσουμε».

Αναλυτικά για το έργο «Μετατροπή του Διατηρητέου Δημοτικού Σχολειού Καστριού σε Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετέωρων»:

Το κτίριο, που αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου Καλαμπάκας, και ο περιβάλλων χώρος χαρακτηρίστηκαν το 2002 διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα. Το 2009 εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασής του.

Προκειμένου το κτίριο να λειτουργήσει ως Μουσείο απαιτούνται μια σειρά από εργασίες οι οποίες κωδικοποιούνται στα κάτωθι:

– Η συντήρηση, μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου προκειμένου να στεγαστεί το

Μουσείο Γεωλογικών σχηματισμών Μετεώρων στο οποίο περιλαμβάνονται αίθουσες

εκθεμάτων, χώρος υποδοχής και χώροι κυκλοφορίας και υγιεινής.

– Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικών

εγκαταστάσεων για το κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο

– Η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για την λειτουργίας ως μουσείο

– Η προβολή – διάδοση του Μουσείου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.030.000 ευρώ, θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα» του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας .

Παράλληλα ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι προχωρούν και οι διαδικασίες για το έργο «Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων του οποίου η μελέτη «ωριμάζει». «Βρισκόμαστε στη διαδικασία του ελέγχου των τευχών δημοπράτησης και σύντομα υποβάλλονται στη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου για έγκριση. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο καθώς μέσω της δημιουργίας της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας στοχεύουμε στην παγκόσμια τουριστική προβολή των προορισμών αυτών, με χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής και πολυδύναμων εφαρμογών» δήλωσε χαρακτηριστικά»

Σκοπός της πράξης αυτής είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ειδικότερα, αποτυπώνοντας, ψηφιοποιώντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τον πλούτο των περιοχών αυτών.

Η ψηφιακή προβολή των περιοχών αυτών σε συνεργασία με το σύστημα e-DMS, που θα δημιουργηθεί, αποτελούν μια ολοκληρωμένη λύση στην προώθηση και διαχείριση του στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων, μαζί με τις δυνατότητες που διαθέτει η Θεσσαλία ως τουριστικός προορισμός παρέχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή για την προσέλκυση τουριστών. Η οργάνωση αυτής της προβολής στο διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης για την «πρωτοκαθεδρία» ενός προορισμού στις μηχανές αναζήτησης.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η καθολική παρουσίαση και περιήγηση στον χώρο των Μετεώρων και η δυνατότητα μιας «ολοκληρωμένης ξενάγησης», ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες σχετίζονται με τη μεγάλη έκταση και τα θέματα προσβασιμότητας λόγω της γεωμορφολογικής ιδιομορφίας και του ανάγλυφου της περιοχής (ιδιαίτερα για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ).

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία που θα παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και εικονικής ξενάγησης και που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις σημερινές μορφές φυσικής ξενάγησης.

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν:

Προβολή δυναμικών χαρτών, προβολή βίντεο και εικόνων υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατη διαδραστική περιήγηση, βοηθητικά κείμενα – ομιλία, θέσεις ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος, θέσεις μνημείων, κειμήλια, περιπατητικές – ποδηλατικές – αναρριχητικές διαδρομές, κλπ. Παράλληλα θα δημιουργηθούν στοιχεία τουριστικών υποδομών που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (πληροφορίες ξενοδοχείων – εστιατορίων – αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, ψυχαγωγίας, διασκέδασης κλπ.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω θα είναι διαθέσιμα σε πολλές γλώσσες ενώ κύριος στόχος της ψηφιακής πλατφόρμας θα είναι η ευκολία στη χρήση και η απλή λειτουργία της. Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Παρόντες κατά την επίσκεψη του περιφερειάρχη στην περιοχή ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, οι περιφερειακοί σύμβούλοι κ. Γιώργος Τσίγκας, Ελένη Αργυροπούλου και Ηλίας Νάνης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Ζαρόπουλος, Η. Αλμπάνης και Δ. Λύπας, ο προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας κ. Τσουρβάκας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Προηγούμενο άρθρο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ, ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ»
Επόμενο άρθρο Η ηλεκτροκίνηση στη Δυτ. Θεσσαλία