Αφοι Τσιλιλή: Ένα όνομα συνυφασμένο με το τσίπουρο και το αντίστοφο


Κάτω από τα βράχια των Μετεώρων συναντήσαμε τον Ευθύμιο Τσιλιλή. Η οικογένεια Τσιλιλή είναι η πρώτη που τυποποίησε τσίπουρο στη Θεσσαλία. Σήμερα συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την ανάδειξη και διεθνή καταξίωση του τσίπουρου, του αυθεντικού αυτού ελληνικού ποτού.

 

ΕΡ. Θα ήθελα να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή για το πως δημιουργήθηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε αποσταγματοποιία-οινοποιία Τσιλιλή.

ΑΠ. Ξεκινήσαμε να σκάβουμε για να δημιουργήσουμε τις εγκαταστάσεις τον Αύγουστο του1989,δηλαδη είμαστε ήδη στα 22 χρόνια λειτουργίας. Το τσίπουρο υπήρχε από πολύ παλιά σαν παράδοση στην οικογένεια και σε όλη τη θεσσαλική γη. Το τσίπουρο είναι το παραδοσιακό κέρασμα και αποτελεί ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Οπως κάθε σπίτι έχει την ιστορία του έτσι και το δικό μας. Ο παππούς μου ο Ευθύμιος Τσιλιλής την εποχή του μεσοπόλεμου ήταν επίτροπος της εκκλησίας στο Φωτεινό Καλαμπάκας και διαχειριζόταν το καζάνι απόσταξης για όλο το χωριό. Στην πορεία εγώ και ο αδελφός μου Κώστας Τσιλιλής κάναμε τις ανάλογες σπουδές και τότε ήταν και η εποχή που η πολιτεία επέτρεψε την εμφιάλωση του τσιπουρου,κατι που μέχρι τότε απαγορευόταν, στους επίσημους αποσταγματοποιους. Ξεκινήσαμε λοιπόν την δημιουργία αυτής της επιχείρησης που ήταν πρωτοβουλία του αδελφού μου, του Κώστα Τσιλιλή.

ΕΡ. Γίνατε πασίγνωστοι σε πανελλαδική εμβέλεια για το ιδιαίτερο και ξεχωριστό τσίπουρο τσιλιλης, όμως δραστηριοποιείστε ενεργά και στο χώρο του κρασιού πως προέκυψε αυτό;

ΑΠ. Σήμερα η αποσταγματοποιία- οινοποιία Τσιλιλή μεταποιεί ελληνικά οινοποιησιμα σταφύλια εκ των οποίων κάποια προέρχονται από τα ιδιόκτητα κτήματα που βρίσκονται στη Θεόπετρα , είναι βιολογικής καλλιέργειας και παράγεται η σειρά κρασιών ΄΄Κτήμα Θεόπετρα΄΄. Τα υπόλοιπα προέρχονται από συνεργάτες αμπελοκαλλιεργητές  από τα οποία παράγονται τα κρασιά ΄΄Ασκητικός και το καθημερινό κρασί η΄΄mostra΄΄. 

ΕΡ. Πως προέκυψε η ονομασία mostra η οποία είναι ιδιαίτερα εύηχη και εμπορική .

ΑΠ. Σκεφθήκαμε να βγάλουμε ένα αξιοπρεπές κρασί προσιτό στο μέσο καταναλωτή, γιατί κακά τα ψέματα δεν μπορεί κάποιος να πίνει σε καθημερινή βάση ένα κρασί που στοιχίζει 30 εύρο. Το όνομα mostra σημαίνει προβολή. Πέρα από κει όμως μόστρα παλαιοτέρα αποκαλούσαμε  τη φιάλη που προοριζόταν για κέρασμα στο σπίτι, ήταν το σκεύος που περιείχε κρασί η τσίπουρο και γέμιζε τα ποτήρια των καλεσμένων μας. Έτσι προέκυψε το όνομα μόστρα το οποίο και αποδείχθηκε πολύ εμπορικό. Αυτό το κρασί ξεπέρασε τις προσδοκίες μας λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των καταναλωτών.

ΕΡ. Η φήμη σας ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και όπως γνωρίζω κάνετε και εξαγωγή των προϊόντων σας. μιλήστε μας γι αυτό

ΑΠ. Κάνουμε κάποιες εξαγωγές αλλά πάντα προσδοκούμε το καλύτερο. Το τσίπουρο και τα κρασιά  μας μπορεί κάποιος να τα βρει στην Αμερική στον Καναδά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΡ. Πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση, ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται σε αυτή.

ΑΠ. Η έδρα του εργοστασίου βρίσκεται στα Τρίκαλα και απασχολεί 27 εργαζομένους και κάποιους εποχικούς . Υπάρχει και ένα υποκατάστημα στην Αθήνα στο οποίο εργάζονται 6 άνθρωποι ακόμη. Αυτοί είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας. από κει και πέρα υπάρχουν και οι έμμεσοι συνεργάτες: εκτελωνιστές, μεταφορείς κλπ…

ΕΡ. Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει την επιχείρηση σας

ΑΠ. Το τσίπουρο μας είναι αυτό που είναι και έχει πάρει το δρόμο του. σε αυτό το κομμάτι δεν έχουμε νιώσει τις συνέπειες της κρίσης. Όμως ο κόσμος έχει περιορίσει ιδιαίτερα τα ακριβά κρασιά. Φάνηκε στις πωλήσεις των γιορτών. Ο κόσμος είναι δίκαια φοβισμένος και φοβάμαι ότι το εντονότερο πρόβλημα θα είναι μπροστά μας.

ΕΡ. Τσίπουρο με γλυκάνισο και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο… στη Θεσσαλία όταν λέμε τσίπουρο εννοούμε με γλυκάνισο δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας..

ΑΠ. Τη μάχη την έχει κερδίσει κατά κράτος το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Επειδή εμείς απευθυνόμαστε σε όλη την Ελλάδα το96% του τσίπουρου που παράγουμε είναι χωρίς γλυκάνισο. Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείς να κανείς εξαγωγή τσίπουρου με γλυκάνισο στο εξωτερικό. Όταν πρόκειται για αλκοολούχο ποτό με  γλυκάνισο επιλέγουν το ούζο.

ΕΡ. Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι το τσίπουρο που έχουμε στο ποτήρι μας είναι καλής ποιότητας.

ΑΠ. Όταν το τσίπουρο είναι χωρίς γλυκάνισο τα αρώματα του είναι ξεκάθαρα και μαρτυρούν την ποιότητα του ,καθώς και το χρώμα του που πρέπει να είναι διαυγές όταν προσθέτουμε νερό. Ο γλυκάνισος έχει την ιδιότητα να σκεπάζει τα αρώματα. Είναι αυτό που λέω πάντα η φύση μας έχει προικίσει με έμφυτες ικανότητες όπως η όσφρηση. όταν κάτι δεν μας αρέσει δεν πρέπει να το πιούμε.

ΕΡ. Οι έλεγχοι της χημικής υπηρεσίας πόσο ενδελεχείς είναι;

ΑΠ. Οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί σε κάθε στάδιο παραγωγής, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. το τσίπουρο που θα παραχθεί πρώτα θα ελεγχθεί από τη χημική υπηρεσία για το αν πληρή τις προδιαγραφές και μετά θα δοθεί άδεια εμφιάλωσης. Όλα είναι σφραγισμένα αν δεν προηγηθεί έλεγχος δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε το τσίπουρο μας. Η αυστηρότητα των ελέγχων όμως μας κάνει καλό γιατί έτσι καταξιώνονται τα προϊόντα μας.

ΕΡ. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί;

AΠ. Η παραγωγή γίνεται με ατμό και για να έχουμε ατμό χρησιμοποιούμε καθαρό προπάνιο το οποίο είναι ακριβό. Επίσης έχει αυξηθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Όσον αφορά στην πρώτη ύλη υπάρχουν σκαμπανεβάσματα τα σταφύλια δεν έχουν πάντα το ίδιο κόστος και την προηγούμενη χρονιά υπήρχε έλλειψη σταφυλιού.

ΕΡ. Για να πετύχει κάποιος χρειάζεται μόνο ταλέντο και τύχη η υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντελούν.

ΑΠ. Αρχικά πρέπει να σας πω ότι δεν πιστεύω στην τύχη. Για να πετύχει κάποιος πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει, να κάνει έξυπνες κινήσεις και καλή προετοιμασία σε επίπεδο γνώσεων και τέλος να έχει ηθική και να δουλέψει σκληρά. Αν δεν έχεις ποιοτικό προϊόν με συγκεκριμένη ταυτότητα δεν μπορείς να πετύχεις.

ΕΡ. Ποιο είναι το επόμενο επιχειρηματικό σας βήμα

ΑΠ. Συνέχεια παράγουμε καινούρια προϊόντα. η απάντηση θα είναι στα χείλη σας μετά από ένα μήνα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένα παλαιωμένο τσίπουρο  από 5 έως 12 έτη και φιλοδοξούμε να αντικαταστήσουμε ένα από τα βραδινά ποτά των καταναλωτών.  Η καινοτομία μας όμως  είναι ένα καινούριο προϊόν, ένα αφρώδες κρασί ποιότητας αρωματικού τύπου.

ΕΡ. Έχετε αποκτήσει παρά πολλές διακρίσεις και κυρίως στο εξωτερικό. πως νιώθετε για αυτό.

ΑΠ. Έχουμε αποκτήσει ασημένια και χρυσά μετάλλια καθώς και επαίνους. αφορούν βραβεύσεις των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Υπάρχουν όμως και βραβεία από το διαγωνισμό Θεσσαλονίκης. Οι διακρίσεις επιβραβεύουν την προσπάθεια που κάνουμε.  Είναι ένα τεστ στον εαυτό μας για το πως στέκονται τα προϊόντα μας σε σχέση με τα προϊόντα του εξωτερικού.

ΕΡ. Νιώθετε υπερήφανος και ικανοποιημένος από την όλη σας πορεία μέχρι τώρα;

ΑΠ. Θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα πως δεν είμαι ευχαριστημένος. Πήγαμε πολύ καλά όμως θα χάσουμε τα πάντα εάν δεν κυνηγήσουμε αυτό που λέμε το κάτι παραπάνω…

 

Προηγούμενο άρθρο Τεράστιες οι δυνατότητες αλλά και οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο
Επόμενο άρθρο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Υποψηφιότητες για νέα Διοικούσα Επιτροπή