Στην τελική ευθεία εισέρχεται το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας για το δήμο Τρικκαίων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, αλλά και ο αντιδήμαρχος κ. Κολότσιος. Όπως ανέφερε ο κ. Κολότσιος μετά από επικοινωνία που είχε με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, στα μέσα του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας» στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Δήμος Τρικκαίων.
Οι θέσεις
Συνολικά σημειώθηκε, εγκρίθηκαν 445 θέσεις υπαλλήλων οι οποίοι, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Λάππας αναμένεται να καλύψουν σημαντικά κενά που σήμερα διαπιστώνονται.
Οι συμβάσεις που θα υπογράψουν όσοι προσληφθούν θα έχουν πεντάμηνη διάρκεια και ο μισθός τους θα αγγίζει τα 625 € συν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Η κατανομή των υπαλλήλων, σύμφωνα με τον κ. Κολότσιο έχει ως εξής: 40 άτομα στις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, 140 στη ΔΕΚΑ, 240 στον «Ασκληπιό» και 25 στην e-trikala Α.Ε..
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Απ. Κολότσιος «μένει να ξεκαθαριστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, εάν θα προσληφθούν όλοι μαζί οι υπάλληλοι ή θα γίνεται σταδιακά η πρόσληψή τους ανά πεντάμηνο». Σημειώνεται πως οι προσλήψεις θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ και απαραίτητη προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους είναι να έχουν στην κατοχή τους κάρτα ανεργίας.
Στόχοι
Στους στόχους του Προγράμματος στα πλαίσια των Ειδικών Στόχων του Άξονα Προτεραιότητας 7 ««Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» είναι, όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στους Δικαιούχους, μέσω της πρόσληψης ατόμων για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς.
Όσον αφορά στους ειδικούς στόχους του Προγράμματος, αυτοί είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, Ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών. Ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων από ειδικές κοινωνικές ομάδες, που απειλούνται περισσότερο από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας μέσω της εφαρμογής ειδικά στοχευόμενων δράσεων, Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών απασχόλησης. Οι τομείς δραστηριότητας είναι το Περιβάλλον / Πολιτισμός, Κοινωνική Ένταξη, Κοινωνικές Υπηρεσίες / Υγειονομικές Υπηρεσίες, Αντιμετώπιση της φτώχειας, Καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, Στήριξη της εργασίας.
Δικαιούχοι Προγράμματος είναι Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρίες Αστικού Δικαίου, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τους, Επαγγελματικές Ενώσεις.
Το συνολικό budget του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 17.390.625,00 για τις 8 Περιφέρειες σύγκλισης.
Πιο συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας:
Νομός Μαγνησίας 4.495.312,50, Νομός Λάρισας 5.578.125,00, Νομός Τρικάλων 3.839.062.50, Νομός Καρδίτσας 3.478.125,00 Το σύνολο φτάνει στα 17.390.625 ευρώ.
Η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος αποτελεί εξολοκλήρου Δημόσια Δαπάνη και προέρχεται από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους.
Του Αποστόλη Ζώη