Πριν μερικούς μήνες οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοί με την Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικάλων πρόταση ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών. Στην σχετική πρόταση επεσήμαιναν ότι οι άνεργοι, οι προσωρινά απασχολούμενοι που δεν έχουν δουλειά, καθώς και οι οικογένειες των παραπάνω, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ως αποκλειστικό σκοπό της τη στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Επομένως η ανάγκη λήψης μιας σειράς άμεσων μέτρων οικονομικής ανακούφισης τους, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά του Δήμου μας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.
Αντί η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσει τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και να παρθούν σχετικές αποφάσεις θεώρησε ότι δεν είχαν επείγον χαρακτήρα.
Τι δεν είχε επείγον χαρακτήρα η φτώχεια, και η εξαθλίωση; Και ύστερα μας κατηγορούν ότι θέλουμε την εξαθλίωση των εργαζομένων για να κάνουν επανάσταση, ότι παραπέμπουμε την επίλυση των προβλημάτων στη «Δευτέρα παρουσία»
Σήμερα έρχεται η Δημοτική Αρχή πατώντας πάνω σε αυτά τα προβλήματα, της ανέχειας της φτώχειας της εντεινόμενης ανεργίας που προκαλούν και οξύνουν οι αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων με την βοήθεια και της τοπικής διοίκησης να φιλοτεχνήσει ένα «φιλολαϊκό προφίλ» με την πρόταση της για ίδρυση δομής στήριξης ευπαθών ομάδων βλέπε «κοινωνικό παντοπωλείο-φαρμακείο». Στην ουσία πρόκειται για «μπάλωμα του προβλήματος», τη στιγμή μάλιστα που και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Τρικάλων έχουν συμβάλει στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Άλλωστε τι σημαίνει σήμερα ο όρος ευπαθείς ομάδες την ώρα που η φτώχεια και η ανεργία έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις; Πόσοι δημότες μας και για πόσο καιρό θα στηρίζονται από την συγκεκριμένη δομή; Tι θα γίνoυν το επόμενο διάστημα θα πέφτουν σε χειμερία νάρκη;
Ουσιαστικά η δημοτική αρχή με την οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου καναλιζάρει την κοινωνική αλληλεγγύη στην λογική της φιλανθρωπίας των εταιριών των ιδιωτών των Μ.Κ.Ο ,της εκκλησιάς κ.α. όπως άλλωστε συμβαίνει σε μια σειρά από πόλεις όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια .
Η λογική που διέπει αυτές τις δράσεις είναι στα πλαίσια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» μιας στρατηγικής επιλογής για το καπιταλιστικό σύστημα. Έτσι αφού οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν στην αύξηση της φτώχειας της ανεργίας έρχεται στην συνέχεια η τοπική διοίκηση με τις εταιρίες να ακολουθούν κατά πόδας να μπαλώσουν το πρόβλημα για να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο. Εταιρίες που από την μία απολύουν εργαζόμενους και μειώνουν τους μισθούς και από την άλλη τείνουν χέρι βοήθειας στους εξαθλιωμένους. Η επίκληση περί «κοινωνικής συνοχής» έχει να κάνει με τη διαχείριση του προβλήματος εντός των τοιχών του συστήματος. Προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες και ριζοσπαστικές λαϊκές αντιδράσεις. Γι΄ αυτό καλούνται εταιρίες, ιδιώτες μη κυβερνητικές οργανώσεις εξωραΐζοντας των αντιδραστικό τους ρόλο.
Με την φιλανθρωπία αποσκοπούν να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι ώστε να κάνουν εκπτώσεις στις ανάγκες τους ως το επίπεδο του φτωχοκομείου και της ελεημοσύνης, να αντιμετωπίζουν τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο ως «σωτήρες» και να έχουν την αυταπάτη ότι υπάρχει εκμετάλλευση με ανθρώπινο πρόσωπο. Ταυτόχρονα οι μεγάλες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν χαριστικές φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα για τις δωρεές.
Σε αυτή την κατεύθυνση συνδράμουν ζωηρά όλα τα αστικά Μ.Μ.Ε τα αστικά κόμματα, τα πολιτικά αναχώματα, οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Όλοι μαζί στήνουν εμπόδια στη χειραφέτηση των εργαζομένων, συσκοτίζουν το γεγονός ότι με τη δική τους εξοντωτική δουλειά παράγεται ό πλούτος και η επιστημονική γνώση την οποία κλέβουν καθημερινά τα μονοπώλια. Με «ξένα κόλλυβα» παριστάνουν τους γενναιόδωρους. Όλοι μαζί προσπαθούν να αποτρέψουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: την οργάνωση των εργαζομένων που θα διεκδικήσει όλον αυτό τον πλούτο και τα μέσα που τον παράγουν, ανατρέποντας την πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου τέθηκε το θέμα δομής στήριξης ευπαθών ομάδων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσαν την δικής τους πρόταση για πραγματική ανακούφιση των ανθρώπων του μόχθου.
Συγκεκριμένα αιτήματα όπως:
- 40% μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες. Σε αντιστάθμισμα να διπλασιαστούν τα δημοτικά τέλη στις μεγάλες επιχειρήσεις τα πολυκαταστήματα τις τράπεζες κ.τ.λ.
- Κατάργηση των δημοτικών τελών σε όλους τους ανέργους και σε όσους δημότες επιλεχθούν από την συγκεκριμένη δομή της Δημοτικής Αρχής.
- Πλήρη δωρεά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Μείωση 30% των τιμολογίων της ΔΕΥΑΤ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής νερού ιδιαίτερα σε ανέργους απλήρωτους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
- Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής των παρεχόμενων υπηρεσιών και στήριξη σε όσους δεν πληρώνουν (επειδή δεν θέλουν ή δεν μπορούν) το χαράτσι στα ακίνητα που χρεώνεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δεν γίνονται δεκτά σους παιδικούς σταθμούς
Κατάργηση των τροφείων
- Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων
- Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης , υπόδησης, ατομικής υγιεινής