Μεγάλη η επιτυχία του 9ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών που διοργάνωσε ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων


Έληξαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 9ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών, το οποίο διεξήχθη στα Τρίκαλα από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2011, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα.

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι γνωρίζει και μπορεί να διοργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Η επιλογή των συνέδρων, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι επιστήμονες, αλλά και δύο ξένοι καθηγητές πανεπιστημίου (ένας Πολωνός και ένας Τούρκος), καθώς και η όλη οργάνωση συνέβαλαν στην μεγάλη και αδιαμφισβήτητη επιτυχία και αυτού του Συμποσίου.

Πραγματοποιήθηκαν και οι 47 από τις 51 ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ανακοινώσεις που περιλαμβάνονταν στο Πρόγραμμα. Οι ομιλητές χρησιμοποίησαν και τα απαραίτητα οπτικοακουστικά μέσα για την καλύτερη κατάδειξη των εργασιών τους. Όλα τα θέματα είχαν ένα τοπικό επιστημονικό ενδιαφέρον, πράγμα το οποίο άλλωστε αποτελούσε και τον στόχο του Συμποσίου.

Επί τρεις ημέρες τα Τρίκαλα και η περιοχή τους υπήρξαν και πάλι αντικείμενο πολύπλευρης επιστημονικής μελέτης και έρευνας, και οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις των πενήντα (55) περίπου εκλεκτών συνέδρων κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του Τρικαλινού κοινού, που όλες τις ημέρες είχε γεμίσει την αίθουσα. Με την έκδοση μάλιστα των Πρακτικών τους, τα οποία ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ελπίζουμε ότι σύντομα θα δημοσιεύσει, όπως έπραξε και με όλα τα προηγούμενα, ο επιστημονικός καρπός του Συμποσίου θα είναι εσαεί κτήμα των ενδιαφερομένων και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την πνευματική προβολή της περιοχής μας και την περαιτέρω αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών της.

Έγιναν 5 ανακοινώσεις με θέματα λαογραφίας, 16 με ιστορικά, 17 με αρχαιολογικά και 9 με φιλολογικά αντικείμενα.

Χθες (προχθές) το μεσημέρι, κλείνοντας τις εργασίες του Συμποσίου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Πίκουλας, μεταξύ άλλων, είπε ότι το 9ο τριήμερο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών, που διοργάνωσε ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, υπήρξε καθόλα επιτυχές και το καλύτερο από όλα τα προηγούμενα. Ήταν πλούσιο σε θεματικές ενότητες και αριθμό εισηγήσεων. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κάλυψαν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της περιοχής μας, από τους χώρους της λαογραφίας, της ιστορίας, της κλασικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής, καθώς και της φιλολογίας. Οι εισηγητές με τις εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους ανέδειξαν και διαφώτισαν σε βάθος πρωτότυπα θέματα, τα οποία αποτελούν ουσιαστικές συμβολές στην έρευνα της τοπικής ιστορίας.

Ευχαρίστησε θερμά τους εισηγητές για τις λαμπρές εισηγήσεις τους, καθώς και εκείνους που με παρεμβάσεις τους συνέβαλαν στο να γίνουν γόνιμες συζητήσεις.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ευχαρίστησε επίσης το Τρικαλινό κοινό για την αθρόα συμμετοχή του και το ενδιαφέρον που επέδειξε. Συνεχάρη τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει και αυτό το σπουδαίο Συμπόσιο. Τέλος ευχαρίστησε την Εταιρεία Κλιάφα, αναφερθείς ονομαστικά τον Κώστα, την Μαρούλα και τον Θοδωρή Κλιάφα που ήταν συνεχώς παρόντες και στη διάθεση της Οργ. Επιτροπής παρέχοντας κάθε βοήθεια που χρειαζόταν

Στα θετικά του 9ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών, ήταν οι πολλές ανακοινώσεις των αρχαιολόγων της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι με άψογο και εντυπωσιακό τρόπο παρουσίασαν το σημαντικότατο έργο που έχουν επιτελέσει στα λίγα χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας τους. Επίσης η σημαντική υπήρξε η συμμετοχή νέων Τρικαλινών επιστημόνων, οι οποίοι παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και έδωσαν δείγματα γραφής για μελλοντικές σπουδαίες έρευνες και συγγραφές. Επομένως τα συμπόσια του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. αποτελούν και ένα καλό βήμα για τους τοπικούς νέους επιστήμονες για να πρωτοεμφανίζονται προς τον έξω κόσμο.

Ακόμα πολύ επιτυχής ήταν η ιδέα της Οργανωτικής Επιτροπής να διοργανώσει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του βυζαντινού κάστρου των Τρικάλων, όπου οι σύνεδροι και οι άλλοι επισκέπτες ξεναγήθηκαν διεξοδικά από την διευθύντρια της 19ης ΕΒΑ κ. Κρυσταλλίας Μαντζανά. Εκεί διαπίστωσαν τόσο τη σπουδαιότητα του κάστρου όσο και το σημαντικό έργο αναστηλώσεως των τειχών του 3ου διαζώματος ρόλο της αρχαίας Πέλιννας, όσο και το πολύ σημαντικό ανασκαφικό έργο που επιτελείται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου και στον ίδιο χώρο λειτουργούσε Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα: «Τρίκαλα 1950-1960. Η δεκαετία της ανασυγκρότησης και των προσδοκιών», με οργάνωση και ευθύνη το Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα.

 

[Χωριστά θα σταλούν φωτογραφίες]

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Ηλία Βλαχογιάννη για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις
Επόμενο άρθρο Οκτάωρα και μαθήματα το Σάββατο για να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες