Με πλειοψηφία 153 βουλευτών ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε το στοίχημα της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, υπερφαλαγγίζοντας τις όποιες αμφισβητήσεις. Επισκέπτεται σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προτείνει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Ο Γ. Παπανδρέου χειροκροτήθηκε θερμά από τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά την ομιλία του
Ψήφο εμπιστοσύνης και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με 153 “ναι” (και με τη Λούκα Κατσέλη να επανεντάσσεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) έναντι 145 “όχι” και δύο απούσες (Μιλένα Αποστολάκη και Ελσα Παπαδημητρίου) πήρε χθες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την πρόθεσή του να μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ξεκινήσει επαφές προκειμένου να υλοποιήσει το εγχείρημα της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, οι συζητήσεις αυτές θα αφορούν “στόχους, χρονοδιαγράμματα, πρόσωπα, τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, αλλά και τη διάρκεια…ζωής της”.
Οπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, “η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί ουσιαστικά εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας” και με τον τρόπο αυτόν έδωσε στους διαφωνούντες βουλευτές το έναυσμα να στηρίξουν την κυβέρνηση. Απέρριψε κατηγορηματικά την άμεση προσφυγή στις κάλπες λέγοντας ότι αυτό που προτείνει ο Α. Σαμαράς “θα προκαλέσει κενό εξουσίας και σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα της χώρας” εξηγώντας ότι, “αν πηγαίναμε σε εκλογές, η 6η δόση θα ήταν στον αέρα”. Τόνισε με έμφαση ότι “ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης απόψε για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου” σημειώνοντας: “Είμαι ειλικρινής και δεν παίζω παιχνίδια. Το κόστος το πολιτικό το ανέλαβα και το αναλαμβάνω. Το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα”.
Αναφερόμενος δε στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, τόνισε πως “τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε. Με καλή προαίρεση και με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Η λύση είναι μία: να στηρίξουμε διακομματικά τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το καλό της χώρας”. Το να τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία, της 27ης Οκτωβρίου, “είναι το ύψιστο καθήκον όλων μας” είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσφατη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά να την υπερψηφίσει λέγοντας μάλιστα ότι θα φέρει τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή ζητώντας να επικυρωθεί με διευρυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. “Το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνά το μέγεθος του κάθε κόμματος από μόνο του” τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: “Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα. Στην πολιτική έκανα πάντα ένα βήμα μπροστά, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας, του πολίτη και της δημοκρατίας” ανέφερε.
“Στόχος μου πάντα ήταν να μη μείνω στα τετριμμένα. Να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Οπως έκανα και με το δημοψήφισμα” συμπλήρωσε.
Τα επόμενα βήματα
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον “οδικό χάρτη” για τα επόμενα βήματα που πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να γίνουν και συγκεκριμένα, να δηλωθεί ότι το πακέτο θα στηριχθεί διακομματικά, η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης να νοηθεί ως εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, να διασφαλιστεί η επόμενη δόση, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ώστε η νέα δανειακή σύμβαση να στηριχθεί από 180 και πλέον βουλευτές και να διαμορφωθεί το πλαίσιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI). “Αμέσως μετά, μέσα σε ένα πολύ πιο ασφαλές περιβάλλον, η χώρα θα μπορεί να πάει σε εκλογές” υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι “η προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για την κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα”, ενώ έκανε απολογισμό των πεπραγμένων του τα τελευταία δύο χρόνια, μιλώντας συχνά σε πρώτο πρόσωπο. “Πληρώνουμε τον λογαριασμό δεκαετιών. Και μαζεύω επί 24 μήνες αυτά τα σπασμένα” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: “Σηκώσαμε έναν σταυρό τού να αλλάξουμε τα πάντα. Να ανατρέψουμε ένα κατεστημένο δεκαετιών ακόμα και από τα δικά μας σπλάχνα”.
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μπει τέρμα στους εκβιασμούς
Για κυβέρνηση ενός ή και δύο χρόνων, η οποία θα πάρει τα αγριότερα μέτρα, ακόμα πιο άγρια και από αυτά που έχει πάρει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, διερμηνεύοντας τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα προσέθεσε σε έντονο ύφος ότι “μπορεί αυτό να είναι δικαίωμά σας, όμως πρέπει να μπει τέρμα στους εκβιασμούς ότι όλα αυτά γίνονται για την 6η ή την 7η δόση”.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Χαίρομαι που άνοιξαν οι διαδικασίες
“Η χώρα χρειάζεται έναν γερό πρωθυπουργό και όχι έναν πρωθυπουργό-μαριονέτα”, είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως “χαίρομαι για το γεγονός ότι, έστω και λίγο πριν τα πρόθυρα της καταστροφής, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει τις διαδικασίες”, κίνηση που, όπως ανέφερε, “θα πρέπει να συνοδευτεί με τόλμη και αποφασιστικότητα και όχι με μεσοβέζικες προτάσεις”. Καταλήγοντας ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι στη νέα κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απουσιάζει η ΝΔ, γιατί στην περίπτωση αυτή θα είναι κολοβή, ενώ ζήτησε σε αυτή να ενταχθούν οι καλύτεροι για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρώπη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Μόνη λύση η άμεση προσφυγή σε εκλογές
Την άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση που θα προκύψει από την πρόταση του πρωθυπουργού δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση. “Οπως κι αν πείτε το νέο εγχείρημα, κυβέρνηση οικουμενική, μεταβατική ή εκτάκτου ανάγκης, θα είναι μια κυβέρνηση που θα στερείται λαϊκής εντολής”, τόνισε και σημείωσε ότι “η ψήφος εμπιστοσύνης αφορά όχι την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει, που δεν ηγείται ο ίδιος, που δεν ξέρουμε τον χρονικό της ορίζοντα”. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, “η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα έχει σαν στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές, τις πολιτικές που προστάζουν οι Ευρωπαίοι”.
ΝΤΟΡΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιμένει στη συμμετοχή της ΝΔ
Επιφυλακτική εμφανίζεται η κυρία Ντ. Μπακογιάννη ως προς τη συμμετοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θεωρούσε ότι σε ένα τέτοιο σχήμα θα έπρεπε να μετάσχουν καταρχάς και τα δύο κόμματα εξουσίας και εφόσον αυτό -μετά και τη σαφή δήλωση του κ. Σαμαρά- δεν συμβαίνει, τότε και η ίδια θα επανεξετάσει τη στάση της.
Είναι σαφές ότι η κυρία Μπακογιάννη θα μετάσχει -εφόσον κληθεί- στις διαδικασίες, αλλά θα επιμείνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος η στήριξη από την πλευρά της ΝΔ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
“Οχι” τεχνοκράτες, εκλογές τον Μάρτιο
Τον χρόνο… ζωής και τη… μορφή της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας (αν τελικά αυτή συγκροτηθεί) οριοθέτησε στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είπε ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα παραμείνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και θα ολοκληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας, άρα εκλογές θα έχουμε τον Μάρτιο, ενώ συμφώνησε με τον Γ. Καρατζαφέρη ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και άρα απέρριψε τη συμμετοχή τεχνοκρατών στη νέα κυβέρνηση.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν άλλα άγρια μέτρα, αλλά, αντίθετα, όπως σημείωσε, “τώρα έρχεται σιγά σιγά η ώρα της ανταπόδοσης, αρχίζοντας από τη μείωση των τόκων του χρέους μας”.
Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε έτσι στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που υποστήριξε ότι θα είναι μια κυβέρνηση άγριων μέτρων, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι έχει δυσκολία να παρακολουθήσει την εσωτερική του αντίφαση να ζητάει εκλογές.
“Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι ευρύτερης ευθύνης”, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να επιβεβαιώσει αμέσως τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Και κατέληξε: “Ζούμε ιστορικές στιγμές. Η διαδικασία έχει πράγματι μια πρωτοτυπία γιατί η ίδια η κρίση είναι πρωτοφανής. Σήμερα ο καθένας μας αναμετριέται με την ιστορία της πατρίδας μας”.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι “βρισκόμαστε, ίσως, στην πιο κρίσιμη φάση για τη διάσωση της χώρας και την ένταξή της σε ένα πρόγραμμα που μπορεί με την εφαρμογή του να αναστρέψει το κλίμα και να δώσει άλλη πνοή στην Ελλάδα και τους Ελληνες πολίτες”.
Παράλληλα, σημείωσε με έμφαση πως “όλα αυτά θα γίνουν υπό την προϋπόθεση τα πολιτικά βήματα που θα γίνουν να είναι σταθερά και αποφασιστικά, ώστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι προχωράμε ενωμένοι για έναν και μόνο σκοπό, το καλό της χώρας μας