Όσο περνούν τα χρόνια τόσο μειώνονται και οι κενές θέσεις εργασίας στο νομό Τρικάλων, όπως και σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα της δραματικής αυτής μείωσης που αγγίζει το 56,31% μέσα σε μια τετραετία, είναι η ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας αλλά και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που αποτελεί ένα ακόμη φαινόμενο της εποχής. Το πρόβλημα για την περιοχή μας, όπως άλλωστε και για τους υπόλοιπους νομούς, είναι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμποδίζουν την δημιουργία νέων παραγωγικών θέσεων.
Για το νομό Τρικάλων, η ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα που δεν καταφέραμε ακόμη να κερδίσουμε. Για το λόγο αυτό σήμερα, οι κενές εργασιακές θέσεις σύμφωνα και με εκτιμήσεις του κ Μιχάλη Μαντέλλα, γενικό γραμματέα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Τρικάλων, μειώνονται το λιγότερο κατά 10% κάθε χρόνο! «Η όλη κατάσταση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Τα Τρίκαλα στηρίζονται σε γεωκτηνοτροφικά επαγγέλματα και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι οικογενειακές δηλαδή δεν απασχολούν προσωπικό. Δεν υπάρχουν βιοτεχνίες ή βιομηχανίες που να μπορέσουν να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό του νομού. Δεν έχουμε ανάπτυξη».
Όπως τονίζει και ο κ. Μαντέλλας, το δραματικό επίσης της υπόθεσης είναι ότι στην όλη κατάσταση έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα της μαύρης εργασίας αλλά και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κάτι που σίγουρα δεν συμβάλει ούτε στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά ούτε και στην ανάπτυξη ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος στην περιοχή.
Η φθίνουσα αναπτυξιακή πορεία με ταυτόχρονη μείωση των δυνατοτήτων για εργασιακή αποκατάσταση, αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι κενές θέσεις εργασίας το 2005 ήταν 106.062, το 2006 124.349, το 2007 103.379, το 2008 79.964 και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 μόλις 59.729 κενές θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 8.000 θέσεις αντιστοιχούν σε μερική απασχόληση. Σε ότι αφορά στην κατάσταση στην περιοχή μας σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του εργατικού κέντρου, μιλούμε για πτώση περίπου 70%, συνέπεια της οποίας ήταν η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο των οικοδόμων, όπου απασχολούνται χιλιάδες συμπολίτες μας.