Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, 28 Σεπτεμβρίου


 Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, εφόσον τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 50% των θανάτων στην Ευρώπη οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν! Φέτος, το μήνυμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι: “One World, One Heart, One Home” και θα εορταστεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σαφώς, ο γενετικός παράγοντας μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών, ωστόσο, όλο και περισσότερα δεδομένα σήμερα επιβεβαιώνουν ότι η λέξη κλειδί στην αντιμετώπισή της, είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής προς το όφελος μας, των παιδιών μας αλλά και της οικογένειάς μας! Οι αλλαγές…

Το αλάτι συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση της υπέρτασης, επιβαρύνοντας κατ’ επέκταση και την καρδιά. Η ενδεδειγμένη ποσότητα αλατιού είναι ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού (6γρ.) την ημέρα, την οποία φαίνεται πως ξεπερνάμε καθημερινά, τόσο ενήλικες όσο και τα παιδιά μας, εφόσον το 80% του αλατιού που καταναλώνουμε εντοπίζεται σε κρυφές πηγές νατρίου (ψωμί, μπισκότα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αναψυκτικά).

Ελαιόλαδο, κύρια πηγή λιπαρών Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη E. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα συνδέεται με μείωση των επίπεδων «κακής» χοληστερόλης (LDL). Παράλληλα, η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Παν μέτρο άριστον, όμως! Μία κουταλιά της σούπας ανά γεύμα (135 θερμίδες) είναι ιδανική για να απολαύσετε τα οφέλη του.
Κορεσμένα λίπη Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα, όπως το ζωικό βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, έτοιμα κέικ και γλυκά, καθώς και σε έτοιμα φαγητά. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικού.

Ω-3, για καλή καρδιά Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητές τους, τη βελτίωση δηλαδή των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα ω-3 βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, ρέγκα, πέστροφα,  σκουμπρί), σε ξηρούς καρπούς, στο λιναρόσπορο και το λινέλαιο και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως οι φυσικοί χυμοί.

Ξηροί καρποί Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω-3 και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, λιπαρά τα οποία εμφανίζουν καρδιοπραστατευτική δράση. Η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Καταναλώστε οποιοδήποτε είδος ξηρού καρπού σας αρέσει, όπως καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, ηλιόσπορους, κουκουνάρι, σουσάμι κ.τ.λ., με μόνο περιορισμό να τα επιλέγετε ανάλατα και κατά προτίμηση άψητα. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 30g ξηρών καρπών την ημέρα ή περίπου μία μέτρια χούφτα. Και σε αυτή τη περίπτωση ισχύει η λογική του μέτρου!
Φρούτα και λαχανικά Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Φροντίστε να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων, ημερησίως.

Όσπρια Τα όσπρια αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που μας παρέχει η μητέρα γη. Πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο και πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών. Καταναλώστε τα, ως κύριο γεύμα 1 με 2 φορές την εβδομάδα και προσθέστε τα, επίσης, σε σνακ, σαλάτες, μακαρονάδες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.

Κόκκινο κρασί Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Βέβαια, για να είναι ευεργετικό πρέπει να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα που ανέρχεται στη μία μερίδα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Στην υγειά σας λοιπόν!.

Κάπνισμα Ο καπνός σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών. Η δυσμενής επίδραση του καπνίσματος συσχετίζεται με τον ημερήσιο αριθμό των τσιγάρων, καθώς και με τη διάρκεια του καπνίσματος. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Άσκηση, σύμμαχος της καρδιάς Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η συστηματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά «φάρμακα» για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων ασθενειών σήμερα. Υπολογίζεται πως ασκούμενοι συστηματικά, μειώνουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικού κατά 35%. Αρκεί μισή ώρα άσκησης την ημέρα, για πέντε τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα. Μπορείτε να εντάξετε την άσκηση στα πλαίσια της καθημερινότητάς σας, χρησιμοποιώντας, λιγότερο, τις σκάλες, το αυτοκίνητο, κάνοντας περιπάτους, χορεύοντας την αγαπημένη σας μουσική!

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή καθώς και η τακτική άσκηση, είναι, αδιαμφισβήτητα, δύο σημαντικές παράμετροι για μία υγιή καρδιά, αλλά, μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τακτικά τον καρδιολόγο σας για μία ενδελεχή εξέταση. Mε τη σύμπραξη του καρδιολόγου και του κλινικού διαιτολόγου διατροφολόγου σας, θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υγεία σας.

 Από καρδίας!

Προηγούμενο άρθρο Mέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες η Τρικάλων-Λάρισας
Επόμενο άρθρο Ν. Λέγκας: Φθηνές δικαιολογίες η απάντηση του Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας