89 Τρικαλινοί ζούσαν με συντάξεις νεκρών συγγενών τους


Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το κυνήγι των «πεθαμένων» συντάξεων στο οποίο έχουν επιδοθεί από τις αρχές του 2012 οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά την εντολή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Χρ. Σταϊκούρα, για εξονυχιστικές έρευνες. Η απογραφή εντόπισε 2.277 «δικαιούχους» του δημοσίου που έχουν φύγει από τη ζωή, εκ των οποίων οι 1.018 είναι περιπτώσεις αντιστασιακών. Επίσης, τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν πως το κράτος έδινε συνολικά συντάξεις σε 51.551 άτοιμα που δεν τις δικαιούνταν, με αποτέλεσμα να προκαλούν ετησίως ζημιά στο δημόσιο ύψους 320 εκ. Ευρώ! Η ειδική ομάδα κρούσης που έχει συσταθεί βρέθηκε μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου φαινόμενο. Όταν συγκέντρωσε αρχικά τις 4.000 υποθέσεις συνταξιούχων που δεν είχαν απογραφεί – καταγραφεί και ούτε παρουσιαστεί στις τράπεζες ως πραγματικοί δικαιούχοι για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ζήτησε από τους δήμους ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Διαπιστώθηκε οτι σε 2.031 περιπτώσεις είχε καταγραφεί «θάνατος» με ημερομηνία προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από τη διαγραφή τους, ενώ υπάρχουν και εκείνες που είχαν φύγει από τη ζωή ακόμα και από το 1989 στις οποίες αναζητήθηκαν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, συνολικού ποσού 26.119.279 ευρώ.

 

Συνδικαιούχοι

 

Στη συνέχεια αναζητήθηκαν μέσω τραπεζών οι συνδικαιούχοι τνω λογαριασμών, συνολικού ύψους 12.746.390 ευρώ και αποκαλύφθηκε πως σε εκατοντάδες περιπτώσεις ήταν άσχετα πρόσωπα, που με «ύποπτο τρόπο» είχαν εγγραφεί. Επί δεκαετίες, κάποιοι εισέπρατταν παράνομα συντάξεις και παρά τους ελέγχους φαίνεται να συνεχίζουν να διεκδικούν τη σύνταξη νεκρών ασφαλισμένων. Παρ’ όλο που φέτος πραγματοποιήθηκε δεύτερη απογραφή, υπήρξαν νέα κρούσματα με συγγενείς νεκρών που επιχείρησαν να διεκδικήσουν τη σύνταξή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιου ασφαλισμένης, ο οποίος εξακολουθούσε 19 χρόνια μετά το θάνατό της, να εισπράττει σύνταξη, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει συνολικά τα 219.000 ευρώ. Μια άλλη υπόθεση που εξετάζεται είναι η περίπτωση 57χρονου άνδρα που κατηγορείται για απάτη και πλαστογραφία αφού εισέπραττε -από κοινό λογαριασμό- τη σύνταξη της μητέρας του, η οποία είχε πεθάνει τον Μάρτιο του 2012. Μάλιστα ο άνδρας είχε απογράψει τη μητέρα του ως συνταξιούχο σχεδόν 6 μήνες μετά το θάνατό της με εξουσιοδότηση την οποία είχε υπογράψει η νεκρή μητέρα του! Η ζημιά για το ΙΚΑ φτάνει τα 6.056 ευρώ.

 

Η… χήρα

 

Εν τω μεταξύ, η «ομάδα κρούσης» του υπ. Οικονομικών συνεχίζει τους ελέγχους για τις περιπτώσεις που χήροι ή χήρες έχουν παντρευτεί εκ νέου, αλλά εξακολουθούν να παίρνουν σύνταξη. Για παράδειγμα, στα 37.500 ευρώ υπολογίζεται η ζημιά του ΙΚΑ από τη δράση ασφαλισμένης που εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του άντρα της ενώ είχε παντρευτεί εκ νέου. Ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει τον Ιούλιο του 1989 και τα χρήματα εισέπρατταν η σύζυγος και τα παιδιά του. Από τη χαρτογράφηση των υποθέσεων «μαιμού» συντάξεων ανά νομό που έχει κάνει το υπουρείο Οικονομικών βλέπουμε οτι το ρεκόρ κατέχει η Αττική, όπου εμφανίζονται 705 μαιμού συνταξιούχοι, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 136, το Ηράκλειο Κρήτης με 113, η Πάτρα με 104 και τα Τρίκαλα με 89, πέμπτη πόλη στη μεγάλη λίστα αυτών των υποθέσεων. Επίσης οι 880 συντάξεις φέρεται να ανήκαν σε πραγματικούς δικαιούχους, 1.057 σε «χήρες» συνταξιούχων και 296 σε υπό αμφισβήτηση κληρονόμους. Αποκαλυπτικά του μεγέθους της απάτης είναι τα πο΄σα που έχουν εισπράξει οι «υποτιθέμενοι» συνταξιούχοι που έχουν φύγει από τη ζωή. Στη Θεσ/νίκη, για παράδειγμα, βρέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό ποσό 233.000 ευρώ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου υπολογίζοντας τα χρόνια, κατάφεραν να συνγκεντρώσουν τα ποσά που έχουν καταβληθεί. Μέχρι στιγμής, έχουν καταβλήθεί 919.623 ευρώ, ενώ αναζητούνται τα υπόλοιπα «χαμένα» 12.453.260 ευρώ. Το σχετικό CD με τα 2.031 ονόματα συνταξιούχων που έχουν πεθάνει θα περάσει από το «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών ώστε να διχθούν ποινικά όσοι συνεχίζουν να εισπράττουν τα ποσά, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνηθεί εάν προκύπτει ευθύνη και για υπαλλήλους κλρατικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημοσιονομικό όφελος που έχει προκύψει από την ολοκλήρωση της απογραφής – καταγραφής φτάνει τα 705.855 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή από την Ολομέλεια της Βουλής πέρασε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας που θα κλείσει την πληγή των μαιμού συντάξεων βάζοντας οριστικό τέλος σε κάθε μορφή παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις.

 

 

Από τα «Παραπολιτικά»

 

Προηγούμενο άρθρο Γνωριμία μαθητών του Μουσικού Σχολείου με τον ποιητή Ηλία Κεφάλα
Επόμενο άρθρο Ο Άγιος Νέστωρ σφράγισε τη λάρνακα του Αγίου Δημητρίου - Γράφει ο Στέφανος Πολυγένης Πρόεδρος του Συλλόγου Αγίου Νέστωρα Τρικάλων