Δύο ημέρες τεχνολογικής προόδου, δύο ημέρες απόδειξης της δημιουργικότητας των μαθητών. Το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων στις 27 και 28 Απριλίου 2017, ήταν επιστέγασμα των προσπαθειών μαθητών από πλήθος σχολείων. Με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών, μαθητές από 22 σχολεία του νομού Τρικάλων και από τον Βόλο, χωρισμένα σε 52 ομάδες, παρουσίασαν ισάριθμες τεχνολογικές πρωτοποριακές δράσεις.
Κάθε ομάδα ασχολήθηκε με ένα θέμα που επέλεξε και υλοποίησε: από ταινία animation και εφαρμογή για εξάσκηση στην αγγλική γλώσσα, μέχρι ηλεκτρονικά σκίτσα για τον μύθο του μίτου της Αριάδνης και τρισδιάστατο περιβάλλον προγραμματισμού.
Το κάθε έργο υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο.
Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση έδωσε την ευκαιρία:
α) της ανάδειξης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και της παρουσίασης της εργασίας τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,
β) της ενημέρωσης και της διάδοσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων και
γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.
Για τους λόγους αυτούς, το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά σε αυτό βραβεύεται κάθε συμμετοχή.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με την υποστήριξη συλλόγων και ενώσεων πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, ΕΠΥ, ΕΤΠΕ) και υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.
Πήραν μέρος ομάδες από τα σχολεία: 2ο ΣΔΕ (τρεις ομάδες), 7ο Γυμνάσιο (2 ομάδες), 4ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, 2ο ΕΠΑΛ (τρεις ομάδες), Γυμνάσιο Αμπελίων, Γυμνάσιο Οξύνειας, 1ο Γυμνάσιο (4 ομάδες), Γυμνάσιο Βαλτινού, 28ο Δημοτικό Σχολείο (8 ομάδες), 9ο Γυμνάσιο (πέντε ομάδες), 3ο Γυμνάσιο (δύο ομάδες), 5ο Γυμνάσιο (τέσσερις ομάδες), 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας, 2ο ΓΕΛ, Μουσικό Σχολείο (έξι ομάδες), 1ο ΣΕΚ, 6ο ΓΕΛ, Γυμνάσιο Πρίνου (τρεις ομάδες), 1ο Γυμνάσιο Βόλου (δύο ομάδες).
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσίαση στα ελληνικά, ενός σχεδίου της Δομής Υποδοχής Προσφύγων, δηλαδή των προσφύγων μαθητών Γυμνασίου, που φοιτούν σε τάξεις υποδοχής στο 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων. Στην ελληνική γλώσσα οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν μια μικρή αναδρομή του μεγάλου τους ταξιδιού από τη Συρία στη χώρα μας και στο κέντρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα. Και καταχειροκροτήθηκαν.
Στην τοπική οργανωτική επιτροπή μετείχαν, εκτός από τους διευθυντές και καθηγητές πληροφορικής των σχολείων που έλαβαν μέρος, οι:
Έφη Λεβέντη Αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού
Βασιλική Κάκλα, Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπ/σης ν. Τρικάλων
Χαράλαμπος Σταχτέας Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Θεσσαλίας
Λεωνίδας Μποντίλας Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Τρικάλων
Νικόλαος Παπακωνσταντίνου Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε.
Αλέξανδρος Ζαμπραΐλας Επιμορφωτής Β’ Επιπέδου Π/θμιας Εκπ/σης
Αθανάσιος Βράντζας Τομεάρχης Πληροφορικής – Επιμορφωτής Β’ Επιπέδου Πληροφορικής
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων