Ειδήσεις

400 εκατ. ευρώ στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης από τις πληγές του Ιανού στη Θεσσαλία


«Έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ δρομολογούνται για την  αποκατάσταση των υποδομών που κατέστρεψε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος είχε  σειρά συναντήσεων τις προηγούμενης ημέρες στην Αθήνα με τις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι   στο πλαίσιο του «Σχεδίου Ανασυγκρότησης» που έχει  εκπονηθεί και   σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα Υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία εκτελούνται και δρομολογούνται έργα  400 εκατ. ευρώ για την επούλωση των πληγών του Ιανού και συγκεκριμένα:  οι Δήμοι έχουν επιδοτηθεί με 34 εκατ. ευρώ, οι ΤΟΕΒ με 3 εκατ. ευρώ και   η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 46 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ για τη διευθέτηση της κοίτης των ποταμών, Ιταλικού, Καλέντζη, Καράμπαλη, Ενιπέα και Πάμισου και για μελέτες στον Ενιπέα και στο Πάμισο ποταμό. Παράλληλα μέχρι στιγμής έχουν  ενισχυθεί με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ  πληγέντα νοικοκυριά (με την έκτακτη ενίσχυση των 5.000 ευρώ) και πληγείσες  επιχειρήσεις ( με 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση ), ενώ 9 εκατ. ευρώ δόθηκαν για κοινωνική προστασία (με το επίδομα των 600 ευρώ ανά  οικογένεια  που χορηγείται μέσω των Δήμων). Επιπλέον,   32 εκατ. ευρώ δόθηκαν στους αγρότες ενώ έχουν δεσμευτεί 26,4 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για στεγαστική συνδρομή.

4ος Κύκλος  Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε  ότι  «στον 4ο κύκλο του Προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής στις περιοχές που επλήγησαν από τον «ΙΑΝΟ» έχουν ενταχθεί χωρίς δικαιολογητικά 4.522 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει ενίσχυση 5,2 εκατ. ευρώ. Το 50% των χρημάτων, δηλαδή 2,6 εκατομμύρια ευρώ δεν επιστρέφονται. Συνολικά στη Θεσσαλία στον  4ο κύκλο του Προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν ενταχθεί 41.500 επιχειρήσεις οι οποίες ενισχύονται με  117.700.000 ευρώ.

Το 50% των χρημάτων, δηλαδή 58,8 εκατομμύρια ευρώ δεν επιστρέφονται. Συνολικά στις περιοχές που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ  ενισχύονται  15.275 επιχειρήσεις με 28,5 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης  «με τις καταγραφές και τις αποστολές των δικαιολογητικών στο Υπουργείο Υποδομών και στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των αγροτών σε ότι αφορά στον  εξοπλισμό, τα μηχανήματα  και την αποθηκευμένη σοδειά τους, αλλά και των επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την επιπλέον αποζημίωση».

Προηγούμενο άρθρο Ν. Καρδούλας: Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των τριών κύριων εμβολίων covid-19;
Επόμενο άρθρο 15 νέα κρούσματα covid στα Τρίκαλα