Το πρόγραμμα Erasmus+/KA2 αφορά στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ σχολείων. Στις Στρατηγικές Συμπράξεις αυτού του τύπου ενθαρρύνεται η συμμετοχή σχολείων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση σε επίπεδο δεξιοτήτων και εμπειριών οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα. Απώτερος στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να αποφέρουν θετικά αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες, αλλά και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια το πρόγραμμα Erasmus+ ανοίγει δρόμους και αλλάζει ζωές, αφού δίνει ευκαιρίες στα άτομα που συμμετέχουν, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να αναπτυχθούν ως ευρωπαίοι πολίτες και να αναπτύξουν μια διεθνή οπτική και προοπτική.
Σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων με τίτλο «Reading without borders» συμμετέχει το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων για τα δυο επόμενα χρόνια 2017-2019. Την παιδαγωγική ομάδα αποτελούν οι κ.κ. εκπαιδευτικοί: Μπανάσιου Ε., Παπαευθυμίου Μ., Τσαγκαδόπουλος, Μπλούνα Κ., Καλλέργη Κ., Κίτρου Ε., Ψάλλα Α., Πατραμάνη Ε. και υπεύθυνη υλοποίησης είναι η κ. Μαγαλιού Κ.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία (συντονιστικό σχολείο), Ρουμανία, Λετονία, Τουρκία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία.
Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι:
- Η ενίσχυση των κινήτρων των μαθητών για το εξωσχολικό διάβασμα στη σημερινή εποχή των ηλεκτρονικών μέσων και της εικόνας.
- Η βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας, ιδιαιτέρως των παιδιών με αναγνωστικές αδυναμίες.
- Η προώθηση των βιβλίων ως της καλύτερης πηγής της δια βίου μάθησης και επίτευξης των επιμέρους στόχων του ανθρώπου
- Η προώθηση της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας με τη μελέτη της λογοτεχνικής κουλτούρας των συμμετεχουσών χωρών.
- Η προώθηση της ομαδικής εργασίας και της διεθνικής συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και μαθητριών των συμμετεχόντων σχολείων.
- Η καλλιέργεια ατομικών ικανοτήτων, όπως της αυτοπεποίθησης, της κριτικής σκέψης, αξιοπιστίας, υπευθυνότητας, συνέπειας, προσαρμοστικότητας και πρωτοβουλίας μέσω της συμμετοχής τους σε εργασίες και δράσεις.
- Η ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών που αφορούν στα εκπαιδευτικά συστήματα των συμμετεχουσών χωρών.
Η πρώτη διακρατική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας από 4 έως 8 Δεκεμβρίου και το σχολείο μας υποδέχθηκε 13 εκπαιδευτικούς από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Στη θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι μαθητές μας ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα σημαντικών ελλήνων ποιητών όπως του Σεφέρη και του Ελύτη υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής του σχολείου. Επιπλέον, οι μαθητές μας διάβασαν αποφθέγματα σημαντικών ελλήνων φιλοσόφων, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα αλλά και σημαντικών ελλήνων συγγραφέων όπως του Ν. Καζαντζάκη, του Παπαδιαμάντη κ. α. Τέλος, μετά την παρουσίαση της ιστορίας του σχολείου μας και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος έγινε παρουσίαση της ιστορίας της πόλης μας αλλά και των σημαντικότερων αξιοθέατων της ευρύτερης περιοχής. Η συνάντηση έκλεισε με όμορφα δώρα όπως σελιδοδείκτες που δημιούργησαν οι μαθητές μας και χάρισαν στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.
Στα πλαίσια αυτής της πρώτης συνάντησης τέθηκαν οι βάσεις της ομαλής και εποικοδομητικής συνεργασίας των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών, επιλέχτηκε το λογότυπο του προγράμματος και καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και των ευθυνών των εταίρων με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του σχεδίου. Επιπλέον, συζητήθηκε ο τρόπος αξιολόγησης και διάδοσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, ο τρόπος επικοινωνίας και έγινε ο προγραμματισμός των επόμενων συναντήσεων.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης μας, να επισκεφτούν το Μουσείο Τσιτσάνη και το Μύλο Ματσόπουλου- «Μύλο των Ξωτικών» αλλά και τις μονές των Μετεώρων, τον ορεινό όγκο του νομού μας και τη Λίμνη Πλαστήρα.
Η συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης μας κ. Παπαστεργίου τους έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον ίδιο για τις δράσεις, τις καινοτομίες και τις προτεραιότητες που αφορούν το Δήμο μας, να συζητήσουν μαζί του για τους στόχους του προγράμματος αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για την όμορφη πόλη μας.
Συμπερασματικά, όλες αυτές οι δραστηριότητες στα πλαίσια της υλοποίησης των στόχων του προγράμματος Erasmus+/KA2 είναι βέβαιο πως αναπτύσσουν μια δυναμική σχέση ανάμεσα στα συνεργαζόμενα σχολεία και πως οικοδομούν για το μέλλον τα θεμέλια ενός ανοιχτού σχολείου στο σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο.
Για το 3ο Γυμνάσιο
Μαγαλιού Καλλιόπη