“Πανελλαδικό πρότυπο, το νέο εργαστήριο του ΤΕΙ Τρικάλων”


 Δε μπορούσε παρά να ήταν θετική η επίσημη απάντηση από πλευράς Παραρτήματος Τρικάλων του ΤΕΙ Λάρισας και ειδικότερα του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων, για την αποδοχή της απόφασης του Δήμου Τρικκαίων να παραχωρήσει την αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ για την δημιουργία εργαστηρίων.

 Έτσι χθες η δημοτική αρχή Τρικκαίων έλαβε στα χέρια της το έγγραφο που υπογράφει ο προϊστάμενος του τμήματος Λάμπρος Σδρόλιας και μέσω αυτού γίνεται λόγος για το ενδιαφέρον και την προσφορά της δημοτικής αρχής “με τη διάθεση της μεγάλης αίθουσας του ΕΠΑΛ για τη δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων. Εξίσου σημαντική είναι και η δημιουργία ενός μεγάλου εργαστηρίου,που προς το παρόν, θα εγκατασταθεί στην υπό διαμόρφωση αίθουσα”, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Πρότυπο εργαστήριο

Σύμφωνα με τον κ. Σδρόλια υπάρχει βούληση από τη διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας το εργαστήριο που θα δημιουργηθεί “το οποίο θα ερευνά και θα εφαρμόζει την αρχιτεκτονική παραδοσιακών κατασκευών και την τεχνολογία των υλικών της γης, να αποτελέσει πρότυπο στην ακαδημαϊκή κοινότητα της πατρίδας μας”. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι “απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ένα αντίστοιχο ολοκληρωμένο εργαστήριο, σε πανεπιστημιακές και τεχνολογικές σχολές της χώρας μας, αλλά και ελάχιστα στο εξωτερικό”, καθιστώντας το έτσι μοναδικό όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Οι στόχοι του εργαστηρίου

Μέσω της επιστολής του προς τη δημοτική αρχή Τρικκαίων ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Λάρισας, αναφέρεται σε έξι από τους σημαντικότερους σκοπούς οι οποίοι θα επιτευχθούν με τη δημιουργία των εργαστηρίων. Ειδικότερα:

  • Η δυτική Θεσσαλία χρησιμοποιούσε για πολλούς αιώνες τόσο στον κάμπο,όσο και στα ορεινά της, τις οικοδομικές κατασκευές από πέτρα, ωμόπλινθους και ξύλο.
    Έχουμε αρκετά δείγματα ακόμη,αλλά και παλαιούς τεχνίτες που εργάστηκαν κατά το παρελθόν. Επείγει να τα προσεγγίσουμε επιστημονικά πριν χαθούν.
  • Μελετώντας την φιλοσοφία και τους τρόπους δόμησης των επιμέρους κτισμάτων και της πόλης γενικότερα, εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία μπορούμε να τα ενσωματώσουμε στην σύγχρονη οικοδομική.
  • Γνωρίζοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα υλικά της βοηθούμε με περισσότερη γνώση και μεγαλύτερη ασφάλεια την αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
  • Η μελέτη της λαϊκής – παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ήπια διαμόρφωση και εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Η δημιουργία πανελλήνιου, ίσως και ευρύτερου πόλου έρευνας και εφαρμογής των μεθόδων και υλικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που είναι κοινή σε όλη την υφήλιο.

Οικονομική ενίσχυση

Ο κ. Σδρόλιας στο πλαίσιο της επίσκεψης επιστημονικών συνεργατών του τμήματός του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Γερμανική πόλη Kassel όπου λειτουργεί παρόμοιο εργαστήριο προκειμένου να λάβουν γνώση,ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο την παροχή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3.000 ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο Επιζητούν ενημέρωση και διάλογο για την Παιδεία οι Τρικαλινοί
Επόμενο άρθρο Αυτοκτόνησε 41χρονος Τρικαλινός