Ψηφιακά μουσεία


Από μικρές είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε πάρα πολλά μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι οικογένειες μας μας μετέδωσαν την αγάπη  για αυτούς  τους ναούς  του πολιτισμού .Μεγαλώνοντας, στις παρέες μας  συνειδητοποιήσαμε  πως δεν μοιραζόμασταν αυτόν τον ενθουσιασμό με τους φίλους μας. Οι πιο πολλοί βαριούνται τις περιηγήσεις στα μουσεία .Προτιμούν τις περιηγήσεις στο διαδίκτυο. Σήμερα που υπάρχουν αμέτρητα ψηφιακά μουσεία  κάθε παιδί και κάθε ενήλικος μπορεί να συνδυάσει  την ενασχόληση με το διαδίκτυο με την επίσκεψή του σε ένα μουσείο στον Κυβερνοχώρο.

Ας πούμε όμως δύο λόγια για τα ψηφιακά μουσεία και τι μας προσφέρουν. Ένα ψηφιακό μουσείο είναι ένα ψηφιακό σύστημα ενημέρωσης που υποστηρίζεται από έναν υπολογιστή ή άλλα πολυμέσα και διαθέτει ψηφιακές αναπαραγωγές των εκθεμάτων για ενημέρωση και μόρφωση .  Ο καθένας μπορεί οποιαδήποτε στιγμή  και από οποιοδήποτε μέρος να το επισκεφτεί  και μπορεί να αφιερώσει  όσο χρόνο θέλει και να μάθει λεπτομέρειες για το κάθε έκθεμα ξεχωριστά. Βέβαια, αν  το δούμε  από την αισθητική πλευρά δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει όσο ένα γνήσιο έκθεμα   αλλά είναι πολύ χρήσιμο για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν ένα κανονικό μουσείο.

Το ψηφιακό μουσείο είναι ένα διαδικτυακό παράθυρο στον πολιτισμό .Διατίθενται συλλογές, εικονικές περιηγήσεις, ηλεκτρονικά βιβλία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων , ψηφιακές αφηγήσεις και πολλά άλλα. Γιατί όμως είναι τόσο σπουδαίο ;  Γιατί δίνει έμφαση  στην εξασφάλιση απρόσκοπτης  πρόσβασης στο υλικό του κάθε μουσείου στην γνωστική και συγκινησιακή εμπλοκή του κοινού μέσα από νέες καινοτόμες προσεγγίσεις και ιδιαίτερα στην αύξηση της  φυσικής και διαδικτυακής επισκεψιμότητας η οποία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας , μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας .

Πολλά μουσεία στην χώρα μας  έχουν αναπτύξει  ψηφιακή μορφή. Ένα από αυτά είναι και το μουσείο της Ακρόπολης το οποίο προσφέρει πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθούμε  στους χώρους του , μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον διαδικτυακό παιχνίδι που ονομάζεται «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης» .Ακολουθώντας τις οδηγίες που σου δίνουν πρέπει να βρεις τα δεκαπέντε εκθέματα που έχουν σχέση με την θεά και ταυτόχρονα βλέπεις τα αναθήματα, τα αφιερώματα, τα αγάλματα, δηλαδή στη συγκεκριμένη εφαρμογή  παρουσιάζεται μια επιλογή από  εκθέματα του μουσείου της Ακρόπολης που απεικονίζουν τη θεά Αθηνά. Με αυτήν την εφαρμογή εκτός από το ότι μπορούμε να θαυμάσουμε τα διάφορα εκθέματα του μουσείου μπορούμε  να πάρουμε πληροφορίες για το πότε φτιάχτηκαν, τη χρήση τους και πολλά άλλα.

Μια άλλη καλή επιλογή είναι και το ψηφιακό μουσείο Λέσβου το οποίο αποτελεί και το πρώτο εξ ολοκλήρου  ψηφιακό μουσείο τέχνης και  αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου Γιώργου Ιακωβίδη  μέσα από μια μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής  προβολής και διάδρασης .Μέσα από θεματικές ενότητες και με τη χρήση διάφορων  τεχνασμάτων, όπως ο μεγεθυντικός φακός  το Ψηφιακό Μουσείο «ζωντανεύει» τα έργα κάνοντάς τα πιο οικεία στον επισκέπτη. Στόχος του είναι να λειτουργεί ως τόπος συνάντησης της Τεχνολογίας με την Τέχνη, προσφέροντας στον επισκέπτη κάθε ηλικίας μιαν εικαστική εμπειρία με σκοπό την απόλαυση και τη γνώση.

Πιστεύουμε ότι αξίζει όλοι μας να περιηγηθούμε σε ένα ψηφιακό μουσείο γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον και  έχει άπειρες δυνατότητες.

 

Ναυσικά Κουγιούτα, Σωτηρία Κωνσταντάκου, μαθήτριες Β΄ Τάξης  3ου Γυμνασίου Τρικάλων

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απείλησε να ανατινάξει οικοδομικό τετράγωνο
Επόμενο άρθρο 27χρονος είχε βάλει στο μάτι τους κάδους απορριμμάτων - Συνελήφθη για σωρεία εμπρησμών