Ικανοποιημένος τόσο από τον πρώτο-δύσκολο- χρόνο στο τιμόνι του δήμου όσο και από το εγχείρημα του «Μύλου των Ξωτικών», δηλώνει ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας. Τονίζει πως στόχος του εγχειρήματος δεν ήταν τα οικονομικά οφέλη για το δήμο, αλλά μια αναπτυξιακή διέξοδος για την περιοχή. Τέλος δηλώνει πως «κατανοεί την ανάγκη της αντιπολίτευσης να είναι επικριτική», αλλά «αφήνει ΜΜΕ και τρίτους στη μιζέρια και την καχυποψία τους».
Ερ.: Επειδή πάει καιρός από την τελευταία συνομιλία μας, θα ήθελα ένα περιεκτικό σχόλιο για τον πρώτο χρόνο της θητείας σας που πρόσφατα συμπληρώθηκε.
Απ.: Ο πρώτος χρόνος της δημοτικής αρχής κύλησε μέσα από νέες εμπειρίες και από προσπάθειες προσαρμογής στα νέα δεδομένα τα οποία συναντήσαμε, τα οποία ούτε καν φανταζόμασταν. Το οικονομικό άνοιγμα που βρήκαμε στην οικονομική διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής ξεπέρασε ακόμη και τις πιο κακές φαντασιώσεις μας. Σύμφωνα με οριστικά στοιχεία πλέον αγγίζει συνολικά στον Δήμο Τρικκαίων τα 80 εκ. ευρώ και για το 2011 αναγκαστήκαμε να δώσουμε 6.380.000 ευρώ τοκοχρεολύσια. Πέρα από αυτό όμως θα έπρεπε να δημιουργήσουμε τους νέους θεσμούς στον Δήμο όπως είναι ο Νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας και να προσαρμόσουμε τις υπηρεσίες και τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου στα νέα δεδομένα. Όλα αυτά μας έφαγαν έναν αρκετό χρόνο, χρειάστηκε να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές ή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές, για να είμαι πιο ειλικρινής γιατί ίσως είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να επιχειρήσει κανείς στη λειτουργία ενός οργανισμού όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλα να προσαρμοστούμε και εμείς στα νέα δεδομένα τα οποία μας οδήγησαν σε μία λύση ανάγκης: να εξακολουθεί να λειτουργεί ο Δήμος τουλάχιστον χωρίς να ακρωτηριαστεί ούτε μία κοινωνική του δομή. Αναμφίβολα οι πολίτες έχουν δικαιολογημένα παράπονα διότι υπήρξαν προβλήματα όσον αφορά στον σωστό καθαρισμό του κέντρου και της περιφέρειας, στην κοπή των χόρτων και στο γεγονός ότι σ’αυτόν τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον δεν υπήρξαν νέες παρεμβάσεις που μέσα στην οικονομική κρίση σχετίζονταν και με τη διακοπή του προγράμματος Θησέας, αλλά και με την έλλειψη ιδίων πόρων στον Δήμο, διότι και αυτά έχουν ελαττωθεί, αφού οι πολίτες δεν πληρώνουν αυτά που οφείλουν απέναντι στο Δήμο, ακόμη και τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη. Άρα μέσα σε ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τις βασικές λειτουργίες του Δήμου και παράλληλα να μην ακρωτηριάσουμε καμία κοινωνική του δομή.
Ερ.: Πως εξελίσσονται τα χρονοδιαγράμματα και τα σχέδια που είχατε προεκλογικά στο μυαλό σας;
Απ.: Νομίζω ότι σ’αυτό τον πρώτο χρόνο είμαστε σε ένα επίπεδο αναγνώρισης και σταθεροποίησης των λειτουργιών του Δήμου και ξεκινάμε τώρα να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ κάποια σημαντικά έργα όπως είναι οι παλαιές φυλακές, ο Μύλος του Ματσόπουλου, καθώς και άλλα μικρότερα έργα όπως είναι η περιοχή του κάστρου που πρέπει να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας διότι είναι ένα ξεχωριστός χώρος για την πόλη μας, καθώς και άλλες παρεμβάσεις στην περιφέρεια του Δήμου. Η εκτίμησή μου είναι ότι και αυτός ο χρόνος θα είναι ένας χρόνος δύσκολος αλλά όχι όσο ο προηγούμενος, πιστεύω όμως ότι από τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα αρχίσουν να αποκτούν γρήγορους και αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Ερ.: Αυτή θα ήταν και η επόμενή μου ερώτηση. Είστε λοιπόν αισιόδοξος σε ότι αφορά στην ευόδωση των στόχων σας εντός της επόμενης τριετίας ή μήπως οι εθνικές εξελίξεις έχουν φέρει πίσω και τα δικά σας σχέδια;
Απ.: Είναι προφανές ότι συζητάμε με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί έστω με τις συνθήκες που λειτουργεί σήμερα και δεν θα βρεθούμε σε μια άτακτη κατάρρευση που όλοι απευχόμαστε.
Ερ.: Αν συμβεί αυτή η άτακτη κατάρρευση στη χώρα, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από εσάς;
Απ.: Αν συμβεί το παραπάνω σενάριο, είναι προφανές ότι θα τους συμπαρασύρει όλους σε αυτή την κατάσταση. Συζητάμε βέβαια ότι το κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα και πιστεύω ότι θα είναι και συνεπές απέναντι στις δεσμεύσεις του τις οποίες διεκδικήσαμε και τελευταία υλοποιήσαμε πράξη του υπουργικού συμβουλίου νομοθετικού περιεχομένου όπου θα υπάρξει ένας συμψηφισμός με τα παλιά παρακρατηθέντα, με τις οφειλές του δήμου απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και τις οφειλές στο δημόσιο, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης στο οποίο διεκδικούμε εδώ και αρκετούς μήνες και φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική του φάση με στόχο να μειώσουμε τα υπέρογκα τοκοχρεολύσια που πληρώνει ο δήμος. Μ’αυτές τις δύο προϋποθέσεις και με μια «νοικοκυροσύνη» που επιχειρούμε και να επιχειρήσουμε σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, πιστεύω ότι ο Δήμος θα είναι ένας βιώσιμος δήμος, θα βγει από το βαθύ τούνελ της υπερχρεωμένης διοίκησής του και θα μπορέσει έτσι να ρίξει σε επενδυτικές και αναπτυξιακές προτάσεις κάποια έσοδα που θα εξοικονομήσει από το νοικοκύρεμα που θα γίνει από τη δική μας δημοτική αρχή.
Ερ.: Ο βασικός λόγος όμως της συνέντευξής μας είναι ο «Μύλος των Ξωτικών». Πως αποτιμάτε την πρώτη απόπειρα του εγχειρήματος; Το εμφανές και αδιαμφισβήτητο είναι η επιτυχία σε ότι αφορά στην προσέλευση του κόσμου και την πανελλήνια προβολή.
Απ.: Νομίζω ότι τολμήσαμε και τα καταφέραμε. Το εγχείρημα μπορείς να πει κανείς ότι πέτυχε, μια και πάρα πολλοί άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη μας. Φτιάξαμε έναν Μύλο των Ξωτικών ο οποίος ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες όλων των ανθρώπων που τον επισκέφθηκαν. Υπήρξαν και πολλοί συμπολίτες μας που δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ τον Μύλο του Ματσόπουλου και τώρα είχαν την ευκαιρία να τον δουν, αλλά και πάρα πολύς κόσμος από όλα τα μέρη της χώρας συνέρρευσαν και εντυπωσιάστηκαν από αυτό που κάναμε στον Μύλο του Ματσόπουλου. Θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε στο μέλλον, να γίνει ένας θεσμός για τα Τρίκαλα, για την περιοχή της Θεσσαλίας το «Χριστούγεννα στα Τρίκαλα», θέλουμε -όπως λέμε χαριτολογώντας- να γίνουν τα Τρίκαλα η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, και κάτι τέτοιο θα έχει ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο για τα μικρά παιδιά, τα οποία πραγματικά χάρηκαν με την ψυχή τους και πολλά από αυτά πήγαν αρκετές φορές στον Μύλο των Ξωτικών, αλλά να γίνει ένας αναπτυξιακός θεσμός για τα Τρίκαλα, για το Νομό, για τη Θεσσαλία, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι μια αναπτυξιακή προσπάθεια πάρα πολύ σημαντική για τη χώρα και την περιοχή μας. Θα επιχειρήσουμε τον καινούριο χρόνο μέσα από διαβούλευση με φορείς και από τους όμορους δήμους να πετύχουμε αυτή τη διεύρυνση και το πώς θα αναδείξουμε όχι μόνο το Μύλο των Ξωτικών αλλά και τις υπόλοιπες ομορφιές της περιοχής μας για να κάνουμε τα Τρίκαλα, όχι σαν πόλη, αλλά σαν ευρύτερη περιοχή, αυτό που είπα προηγουμένως, Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων.
Ερ.: Σε οικονομικό επίπεδο, υπήρξαν οφέλη από τον Μύλο των Ξωτικών και ποια ήταν αυτά;
Απ.: Για τον Δήμο δεν διεκδικούσαμε οφέλη, μπορώ να πω ότι χρηματοδοτήσαμε έστω και με ελάχιστα χρήματα αυτή την προσπάθεια, αλλά πιστεύω ότι υπήρξαν οφέλη για αρκετούς επαγγελματίες της περιοχής και νομίζω ότι το πιο σημαντικό όφελος ήταν ότι σπάσαμε το ρόδι της απελπισίας, της απαισιοδοξίας και τολμήσαμε να δώσουμε χαρά και ελπίδα στους συμπολίτες μας. Αν υπάρχει κάποιο μήνυμα από όλη αυτή την ιστορία, είναι «τολμήστε και στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, κάτι θα κερδίσετε». Δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια.
Ερ.: Τι θα κρατούσατε και τι θα αλλάζατε στο Μύλο των Ξωτικών από τη φετινή διοργάνωση;
Απ.: Θα κρατούσα την όρεξη, την τόλμη και την προσπάθεια όλων όσων εργάστηκαν γι’αυτό. Αν μπορούσα να πω τι θα άλλαζα, θα έλεγα ότι θα προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε όλα γιατί θέλουμε κάθε χρόνο να έχουμε κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, που πάνω στο παλιό, στην εμπειρία και στα λάθη μας, να επιδιώξουμε νέες ιδέες και νέες προτάσεις για να γίνεται κάθε χρόνο κάτι διαφορετικό και να μην μπούμε στην κακή συνήθεια να τα αφήνουμε όλα όπως έχουν. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας, ο επισκέπτης να βλέπει κάθε χρόνο κάτι το διαφορετικό.
Ερ.: Είπατε πριν ότι σκέπτεστε να συνεργαστείτε για την επόμενη χρονιά και με τους όμορούς σας δήμους. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να οργανωθεί ένα κοινό μέτωπο των Δυτικοθεσσαλών με σκοπό τη δημιουργία ενός χριστουγεννιάτικου προορισμού με επίκεντρο τον Μύλο και με περιφερειακούς προορισμούς τα Μετέωρα, τον ορεινό όγκο του νομού και τη λίμνη Πλαστήρα στη γειτονική Καρδίτσα και μάλιστα με στόχευση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά με δυναμικό κοντράρισμα της κεντρικής Ευρώπης που μονοπωλεί τα χριστουγεννιάτικα πακέτα;
Απ.: Αυτό που μπορεί να γίνει στους όμορους δήμους αλλά και στη γείτονα Καρδίτσα, είναι κάτι συμπληρωματικό. Κάτι διαφορετικό που να προσδίδει και στον Μύλο των Ξωτικών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή κάποια άλλα χαρακτηριστικά τα οποία θα είναι ελκυστικά για τους επισκέπτες. Θα πρέπει λοιπόν -μέσω της παραπάνω συνεργασίας εάν επιτευχθεί- να διευρύνουμε τα χαρακτηριστικά της όλης προσπάθειας, με συμμετοχή των Μετεώρων, του Περτουλίου και της Λίμνης Πλαστήρα, να βάλουν και αυτοί κάτι ώστε η ευρύτερη περιοχή να δώσει κάτι παραπάνω απ’ότι έδωσε φέτος ο Μύλος των Ξωτικών.
Ερ.: Υπάρχουν όμως και οι επικριτές του εγχειρήματος. Πως απαντάτε σε αυτούς;
Απ.: Τους αφήνω μέσα στη μιζέρια τους και στην καλόπιστη και δυστυχώς τις περισσότερες φορές κακόπιστη κριτική τους.
Ερ.: Τι πιστεύετε; Ότι εν τέλει οι διαφωνίες τους είναι καθαρά τεχνοκρατικές ή εντάσσονται στο πλαίσιο των μικροπολιτικών παιχνιδιών και των προσωπικών εμπαθειών;
Απ.: Νομίζω ότι από πλευράς αντιπολίτευσης, είναι κατανοητό. Αντιπολίτευση είναι και αυτός είναι ο ρόλος της. Μπορεί να παίζει τα αντιπολιτευτικά της παιχνίδια έστω και αν αυτό πολλές φορές προσλαμβάνει μικροπολιτικό χαρακτήρα. Το κατανοώ απόλυτα διότι στη λειτουργία της δημοκρατίας ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι επικριτικός. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω τις επικρίσεις χωρίς περιεχόμενο και χωρίς ορθολογική εύρεση κυρίως από κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα έλεγα ότι εξέπεμψαν μια καχυποψία, μια μιζέρια, μια προσπάθεια ματαίωσης του εγχειρήματος από την αρχή που –θα έλεγα- ευτυχώς που δεν εισακούστηκαν.