Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της παλιάς μου καθηγήτριας και τωρινής Διευθύντριας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Τρικάλων κ.Έφης Χατζημάνου, παραβρέθηκα στην χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου την Τετάρτη 21-12-2010.
Αν και ως γονέας πήρα μέρος σε όλες τις χριστουγεννιάτικες γιορτές των παιδιών μου και σε άλλες τόσες ως εκπαιδευτικός στα διάφορα σχολεία που ήμουν καθηγητής, τα συναισθήματα που ένοιωσα σε αυτή τη γιορτή υπήρξαν μοναδικά.
Ο έλεγχος στην είσοδο και η διαδρομή μέσα στους διαδρόμους της φυλακής με τα πολλαπλά συστήματα ασφαλείας, τις κάμερες και τις βαριές κλειδωμένες σιδερένιες πόρτες μου δημιούργησαν ένα βαρύ συναίσθημα φοβίας και έντονης συναισθηματικής φόρτισης, σκεφτόμενος τους ανθρώπους που βρίσκονται φυλακισμένοι εκεί, το προσωπικό των φυλακών που ζουν καθημερινά στον ίδιο χώρο αλλά και τους εκπαιδευτικούς που καθημερινά βρίσκονται εκεί για να λειτουργήσει το σχολείο.
Φτάνοντας όμως στο προαύλιο του σχολείου και βλέποντας συγκεντρωμένους τους μαθητές του σχολείου, διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, να συνομιλούν με τους καθηγητές και καθηγήτριες και να ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της εκδήλωσης, βρέθηκα ξανά στο γνώριμο περιβάλλον της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Μια καταπληκτικά διακοσμημένη χριστουγεννιάτικα αίθουσα από τους μαθητές του σχολείου με την βοήθεια της καθηγήτριας καλλιτεχνικών κυρίας Γεωργίας Χουζούρη έδινε ένα χαρούμενο τόνο μέσα στο γκρίζο της φυλακής. Παρόντες στην εκδήλωση ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Θ. Τσέλιος, ο προϊστάμενος του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Μαρολαχάκης, ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ κ. Βαρσάνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημ. Κοντογιάννης , ο ιερέας που διακονεί στις φυλακές πατέρας Γεώργιος Μούτος και μερικοί ακόμη καλεσμένοι.
Στην αίθουσα που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την εκδήλωση, μας υποδέχτηκε εγκάρδια η διευθύντρια και το προσωπικό του σχολείου και μετά από μια σύντομη ομιλία της άρχισε η εκδήλωση.
Ένας μαθητής διάβασε το κείμενο «Το νόημα των Χριστουγέννων» και στην συνέχεια ένας άλλος το ποίημα με τίτλο «Δόξα Θεώ». Δεν ξέρω αν αυτοί οι δύο είχαν γραμματικές γνώσεις και ποιες , ιδίως ο δεύτερος που ήταν αλλοδαπός μαθητής, αλλά η εκφραστικότητα και το πάθος της απαγγελίας τους ήταν συγκλονιστικό.
Αμέσως μετά, με την βοήθεια της καθηγήτριας κας Ντούλη στο αρμόνιο, δύο ντουέτα καθηγητριών με μαθητές τραγούδησαν το «Άγια Νύκτα» δίνοντας μιας ευχάριστη μελωδική νότα στην εκδήλωση και στη συνέχεια δύο μαθητές απάγγειλαν τα ποιήματα «Αχ! Πως θα’θελα» και «Χριστούγεννα»
Αλλά οι μαθητές μας φύλαγαν το καλύτερο για το τέλος. Ένα θεατρικό σκετς με τίτλο «Ο Αϊ Βασίλης συλλαμβάνεται». Οι έξυπνοι διάλογοι του κειμένου και η εκπληκτική ερμηνεία των μαθητών στο ρόλο φιλήσυχων πολιτών και αστυνομικών που συλλαμβάνουν τον Αι Βασίλη όταν μοιράζει τα δώρα σε ένα σπίτι σαν κλέφτη, σατιρίζοντας καταστάσεις που πιθανόν και οι ίδιοι να τις έχουν βιώσει, σκόρπισε άφθονο και αβίαστο γέλιο σε όλους μας. Την επιμέλεια του σκετς και την ευθύνη της γιορτής είχαν οι καθηγήτριες Σοφία Παπαχρήστου και Αρετή Βλαχογιάννη.
Στη συνέχεια ο πατέρας Γεώργιος Μούτος με την στεντόρεια φωνή του και το κλαρίνο του ερμήνευσε παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η εκδήλωση έλαβε τέλος με την ευχή την επόμενη χρονιά οι μαθητές να είναι σπίτια τους και την υπόσχεση όλων μας να στηρίξουμε το έργο και τις προσπάθειες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Τρικάλων και να παραβρεθούμε ξανά στις εκδηλώσεις του.
Παίρνοντας ξανά τον ίδιο δρόμο προς την έξοδο, με τις πολλαπλές πόρτες ασφαλείας και τις κάμερες, σκεφτήκαμε όλοι μας τη γνωστή παροιμία «όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή» και την αξία της εκπαίδευσης που ακόμη και μέσα σε μια φυλακή δίνει στήριγμα και κάποιες χαραμάδες ελπίδας σε πολλούς ανθρώπους.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Διευθυντή κ. Ιωάννη Καλαμπάκα και το προσωπικό των Φυλακών Τρικάλων που υποστηρίζουν τέτοιες εκδηλώσεις, στους μαθητές για την εξαιρετική τους προσπάθεια σε αυτή την χριστουγεννιάτική γιορτή, στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκεί και την διευθύντρια του σχολείου κ. Εφη Χατζημάνου.