Ειδήσεις

Χαιρετισμός του Γ. Κωτσού στην ημερίδα για το βαμβάκι


«Η βαμβακοκαλλιέργεια αποτέλεσε για δεκαετίες κυρίαρχη αγροτική δραστηριότητα στο Νομό Καρδίτσας, συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής μας και βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο ζωής στον κάμπο, δίνοντας σοβαρό οικονομικό εισόδημα σ’ όλες τις αγροτικές οικογένειες.

Τα τελευταία χρόνια όμως υπήρξε μία συστηματική δυσφήμιση του βαμβακιού από πάρα πολλές πλευρές (κατηγορήθηκε ως «ενεργοβόρα» και «υδροβόρα» καλλιέργεια, μονοκαλλιέργεια κλπ), ενώ σ’ αυτό συνέβαλε και η πτώση της ποιότητας του παραγόμενου βαμβακιού.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στο Νομό μας, οι αγρότες  μας έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή προσανατολισμένη στη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει και τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το βαμβάκι παραμένει ο «Λευκός Χρυσός» και ο «Βασιλιάς» των καλλιεργειών στη Θεσσαλία και στην Καρδίτσα συγκεκριμένα. Για να είναι δυνατή όμως η προσέγγιση μεγάλων και εύρωστων αγορών επιβάλλεται να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου βαμβακιού και εδώ οφείλω να συγχαρώ το Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος για την εξαιρετική δουλειά που κάνει.

Η δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η οργάνωση των αγροτών μας σε συλλογικά σχήματα, που θα  τους επιτρέψουν να πετύχουν καλύτερες τιμές στα εφόδιά τους και καλύτερη τιμή στην πώληση των προϊόντος τους. Εδώ ουσιαστική επιβάλλεται να είναι και η κινητροδότηση των συλλογικών σχημάτων μέσω μείωσης της φορολογίας τόσο των εφοδίων, όσο και του πετρελαίου που θα διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών.

Επίσης μέσω των συλλογικών σχημάτων σίγουρα θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες μας να σταματήσουν το άδικο καθεστώς των «ανοιχτών τιμών» που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί εις βάρος των παραγωγών.

Τέλος η διασφάλιση ικανών ποσοτήτων ύδατος για τις καλλιέργειες και εδώ είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο προς το Θεσσαλικό κάμπο για να καλυφθεί το υδατικό έλλειμμα της Περιφέρειάς μας»

 

Χαιρετισμός προς κτηνοτρόφους

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους του μόχθου, σε ανθρώπους της πραγματικής παραγωγής, σε αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους.

Ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η  κτηνοτροφία είναι ένας από τους κυρίαρχους πυλώνες παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας μας που λειτουργεί καθοριστικά στην διαμόρφωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο.

Εκείνο που κάνει την κτηνοτροφία ακόμη πιο σημαντική για την οικονομία της χώρας μας είναι το τεράστιο έλλειμμα κρέατος και γάλακτος ως πρώτη ύλη, για τη σύσταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών πυρήνων παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων και παραδοσιακών τροφίμων.

Το γεγονός ότι σήμερα εγκαινιάζουμε τα νέα γραφεία του συνεταιρισμού σας έχει εξαιρετική σημασία διότι η συσπείρωσή σας σε συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κλπ) είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να πετύχετε καλύτερες τιμές στα εφόδιά σας και στην πώληση των προϊόντων σας και κυρίως για να αποκτήσετε διαπραγματευτική ισχύ.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο συνεταιρισμός σας λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση, την ώρα που το συνεταιριστικό κίνημα περνάει μία μεγάλη κρίση και αμφισβήτηση λόγων λανθασμένων χειρισμών των ανθρώπων που το υπηρέτησαν παλαιότερα. Όμως όταν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις τότε ο συνεργατισμός, που είναι ζητούμενο για τον πρωτογενή και όχι μόνο τομέα, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει στα μέλη του.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους  και κυρίως ο ΕΛΟΓΑΚ ώστε να γίνεται αυστηρός έλεγχος  στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, καθώς αποτελούν την βασική αιτία πτώσης των τιμών του ντόπιου γάλακτος και αμφισβήτησης της γνησιότητας του ισχυρότερο εξαγώγιμου κτηνοτροφικού προϊόντος μας, της «Φέτας».

Θα πρέπει να διαχωριστούν οι τυροκόμοι που παράγουν άσπρο τυρί αναμιγνύοντας εισαγόμενο και ντόπιο γάλα, από τους παραγωγούς της «Φέτας», διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διασφαλιστεί το προϊόν μας ως ΠΟΠ.

Επίσης, μια σημαντική παράμετρος που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των κτηνοτροφικών μας προϊόντων και ιδιαίτερα στη μείωση του κόστους παραγωγής, είναι η βελτίωση των βοσκοτόπων, αφού οι ζωοτροφές καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των κτηνοτρόφων.

Είναι αδήριτη ανάγκη μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να διατεθούν κονδύλια για βελτίωση βοσκοτόπων και της βοσκοικανότητάς τους, προσφέροντας στους κτηνοτρόφους φτηνή και παράλληλα ποιοτική τροφή για τα ζώα τους».

 

 

Γιώργος Κωτσός

Δήμαρχος Μουζακίου

Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο άρθρο Αντίο με απολογισμό από την αντιδήμαρχο Τρικκαίων Ντ. Δήμα
Επόμενο άρθρο Συνάντηση ΕΔΑ ΘΕΣΣ με Δήμαρχο Ωραιοκάστρου