Ειδήσεις

Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών – Του πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, θεολόγου – μουσικού


Συχνά οι Χριστιανοί βλέπουμε ότι η ζωή μας διακρίνεται από μια πνευματική χλιαρότητα. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον  από έλλειψη αυτογνωσίας και δεύτερον από την έλλειψη της σωστής προσευχής. Και στα δύο μπορεί να μας βοηθήσει ένα πασίγνωστο βιβλίο, η Φιλοκαλία των Ιερών νηπτικών.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε πρώτη φορά το 1782 στην Βενετία με επιμελητές εκδότες τον άγιο Νικόδημο τον αγιορείτη και τον Μακάριο, επίσκοπο Κορίνθου. Είναι τετράτομο και περιέχει κείμενα της πνευματικής ζωής από Ιερούς Πατέρες από τον 4ο έως τον 14ο αιώνα. Σε κάθε Ορθόδοξο σπίτι οφείλουμε να έχουμε την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, τους βίους των Αγίων, κάποιο από τα γεροντικά αλλά και την Φιλοκαλία διότι μέσα από τα κείμενα των Πατέρων μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας αλλά και τον σωστό τρόπο της νοεράς προσευχής.

Οι καιροί οικονομικά είναι δύσκολοι γι’ αυτό ίσως για πολλούς είναι ανέφικτο να αποκτήσουμε και τους τέσσερις τόμους της Φιλοκαλίας. Πρόσφατα οι εκδόσεις «Αρμός» εξέδωσαν μια επιτομή, περίληψη, της Φιλοκαλίας που επιμελήθηκε και απόδωσε στην νεοελληνική ο π. Χρυσόστομος Τύμπας, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια μοναχός του Αγίου Όρους. Έτσι έχουμε την δυνατότητα αυτά τα χρήσιμα κείμενα για την ψυχή μας να μας συνοδεύουν ακόμη και σε ένα ταξίδι μας, αφού τα σπουδαιότερα από αυτά βρίσκονται σε ένα καλαίσθητο βιβλίο μικρών διαστάσεων, περίπου τριακοσίων σελίδων.

Γράφει ο π. Χρυσόστομος στην εισαγωγή του βιβλίου: «Τα κείμενα της Φιλοκαλίας ωθούν στην φυγή από τις μέριμνες της καθημερινότητας και προάγουν την ενασχόλησή μας με θειότερα πράγματα, με σκοπό την ανάπτυξη ενός εσωτερικού διαλόγου είτε με τον ίδιο μας τον εαυτό είτε με τον Θεό. Είναι ακριβώς αυτό που λείπει από τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος κάθε λεπτό δέχεται σημαντικές, αλλά άνευ ουσίας για την πνευματική ανάπτυξη προκλήσεις από εξωτερικά ερεθίσματα για διά – λογο. Σπαταλά συνήθως τις ψυχικές του δυνάμεις σε εφήμερα πράγματα χωρίς να εισπράττει καμιά ωφέλεια».

Να λοιπόν ένα όμορφο δώρο για τον εαυτό μας και τους φίλους μας τις Εορτές του Πάσχα που θα μας ωφελήσει πνευματικά. Αν δεν γνωρίσουμε σε βάθος τον εαυτό μας, τα πάθη και τις δυνάμεις της ψυχής μας τότε δεν θα κάνουμε βήματα μπροστά προς την απόκτηση των αρετών.

Τελειώνω με ένα κείμενο από την Φιλοκαλία στην σελίδα 157 του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή: «Τρεις είναι οι δυνάμεις της Ψυχής, ο λόγος, ο θυμός και η επιθυμία. Με την λογική ερευνούμε, με την επιθυμία ποθούμε το αγαθό που αναζητούμε και με τον θυμό αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Όσοι λοιπόν αγαπούν τον Θεό παραμένουν με τις δυνάμεις αυτές πλησίον στον θείο λόγο της αρετής και της γνώσεως. Με την μια τον αναζητούν, με την άλλη τον ποθούν και με την τρίτη αγωνίζονται γι’ αυτόν». Καλή Ανάσταση!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διαμαρτυρία της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ύπνου και επισιτισμού Ν. Τρικάλων
Επόμενο άρθρο 5 νέα θετικά κρούσματα covid στα Τρίκαλα