Ειδήσεις

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου  που οδηγεί στην  ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας, στο κέντρο της  Λάρισας. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 3.870.870 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

«Υπογράψαμε τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας στη Λάρισα, ένα κτίριο  παλιό και ενεργοβόρο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με στόχο τον εξορθολογισμό του δημοσίου, εκσυγχρονίζουμε το κτίριο ως προς τη λειτουργία του, αποδίδουμε ένα φιλικό και ασφαλή  εργασιακό χώρο για τη βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων και εξοικονομούμε  σημαντικούς χρηματικούς πόρους, από τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων. Εκτός από την προφανές θετικό αποτύπωμα στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά μεγέθη, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοσίων κτιρίων έχει  σημαντική επίδραση στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα. Σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και την τεχνική υπηρεσία, με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική αναβαθμίζουμε  συνολικά 54 δημόσια κτίρια στην Θεσσαλία, επενδύοντας  45,ε εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Το πρόγραμμα των ενεργειακών αναβαθμίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας  έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Παρεμβάσεις

Το υφιστάμενο κτίριο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο κέντρο της πόλης της Λάρισας, Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ, προβλέπεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Β, με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

  • Εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης στις τοιχοποιίες και στο δώμα του κτηρίου.
  • Αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων του κτηρίου.
  • Αλλαγή όλων των κλιματιστικών μηχανημάτων (split units) παλαιάς τεχνολογίας.
  • Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας με νέα τύπου LED χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
  • Αντικατάσταση του παλαιού λεβητοστασίου με τοποθέτηση συστοιχίας λεβήτων με σύστημα αντιστάθμισης για των περιορισμό της κατανάλωσης θερμικών φορτίων
  • Σύστημα αυτοματισμού BEMS για την ορθότερη κατανομή και διαχείριση των ηλεκτρικών φορτίων.

Με την υλοποίηση του έργου, προβλέπεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του κτιρίου.

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Στο Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων η υφ. Εργασίας και η σύζυγος του Πρωθυπουργού