Υπεγράφη η σύμβαση για την οργάνωση και παρουσίαση του μουσειολογικού υλικού του Μύλου Ματσόπουλου


Συνεχίζεται από τον Δήμο Τρικκαίων η ανάδειξη του βιομηχανικού κοσμήματος της πόλης των Τρικάλων, του μύλου Ματσόπουλου. Στο πλαίσιο του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΥΛΟΥ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ», σήμερα το μεσημέρι υπογράφτηκε η σύμβαση για το Υποέργο 4. Δηλαδή, για την : «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ».
Με ποσό 24.500 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α), η μουσειολόγος κ. Βαλασία Αμοιρίδου και οι συνεργάτες της, μετά τον σχετικό διαγωνισμό, θα αναλάβουν ολόκληρο το έργο της ουσιαστικής ανάδειξης και προβολής του εσωτερικού χώρου του μύλου. Πρόκειται για το έργο που αφορά στην τελική εικόνα που ο επισκέπτης του χώρου θα βλέπει και θα αποκτά πραγματική άποψη για τη λειτουργία του μύλου ως τέτοιου.
Στο πλαίσιο αυτό, το έργο περιλαμβάνει διάφορα στάδια, σχετιζόμενα με:

– Συγκέντρωση, αξιολόγηση και επιλογή του υλικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρου του Μύλου, προς ανάδειξη του μηχανολογικού εξοπλισμού και του κτιρίου. Προκειμένου να συγκεντρωθεί το ζητούμενο υλικό απαιτείται επί τόπου ιστορική έρευνα για προσδιορισμό των τεκμηρίων και καταγραφή των πολιτισμικών στοιχείων

– Ανάπτυξη του μουσειολογικού σεναρίου. Δηλαδή, του τρόπου με τον οποίο ο επισκέπτης θα δέχεται τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση, τα ενδεχόμενα παράλληλα επίπεδα ανάγνωσης του υλικού, τον συνδυασμό μέσων παρουσίασης, λήψης ερεθισμάτων και πληροφοριών.

– Σύνταξη τεύχους καταγραφής των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα και τεκμηρίωση του υλικού, στο οποίο θα αναπτύσσεται και η μέθοδος έρευνας, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο μελετητής.

– Βέλτιστη αξιοποίηση των σχεδιασμένων κατασκευών και των θέσεων εφαρμογής και παρουσίασης του εποπτικού υλικού συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών ψηφιακών εκτυπώσεων, των θέσεων οθονών κ.λπ.

Επομένως, το όλο έργο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού σε έναν περίπου χρόνο από τώρα, θα είναι δυνατή η εικονική αναπαράσταση και η ουσιαστική παροχή πληροφοριών στον κάθε επισκέπτη, για το παρελθόν του έξοχου αυτού κτηρίου. Με τη χρήση, δε, πλήθους ψηφιακών μέσων και δυνατοτήτων της τεχνολογίας, επιχειρείται μια προβολή της παρελθοντικής εικόνας της πόλης μας, προκειμένου να είναι κατανοητή στον κάθε επισκέπτη.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ποιητική η πρώτη εκδήλωση του 2015 στις Κηρήθρες!
Επόμενο άρθρο Γ. Κυρίτσης: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη χώρα, τα Τρίκαλα και την Αριστερά