Στα πλαίσια του Erasmus+ και του διετούς σχεδίου ΚΑ201 “A European School Around The World” (ESAW) μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών σχολείων από την Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα καθώς και δύο φορέων Δικτύων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ιταλία και τη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε η 1η Διεθνική Συνάντηση των εταίρων στην πόλη Vieste στην περιοχή Puglia της Ιταλίας, που συντονίζει το πρόγραμμα. Τελικό παραδοτέο θα αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό σχολικό ταξιδιωτικό γραφείο, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, του οποίου κάθε χώρα θα είναι εταίρος και διαχειριστής ταυτόχρονα. Βασική καινοτομία της σύμπραξης αποτελεί η στενή σύνδεση σχολείου και χώρου εργασίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των μαθητών
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα και στην Ιταλία ταυτόχρονα, πενταμελής αντιπροσωπεία της ομάδας Erasmus+ του 1ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Τρικάλων συμμετείχε στις εργασίες που αποσκοπούσαν στην επιλογή του λογότυπου του προγράμματος αλλά και στο να τεθούν οι βάσεις του περαιτέρω σχεδιασμού και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση που υπεγράφη. Τα μέλη της αποστολής ήταν οι: Χ. Ρουσουλιώτη, Α. Βράντζας, Ε.Μανίκα, Κ.Καραμίχας, Χ.Τηγάνα.
Παράλληλα το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στα τοπικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και κάθε εταίρος προέβαλε τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής του. Η ελληνική παρουσίαση αλλά και η δεμένη ελληνική ομάδα έκλεψε την παράσταση όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων ομορφιών της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων αλλά και λόγω της εμπειρίας και του επικοινωνιακού και συνεργατικού χαρακτήρα που διέπει τα μέλη της ομάδας ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αποτέλεσμα; Όλοι ανυπομονούν να επισκεφτούν τα Τρίκαλα το Φεβρουάριο του 2018.
Στον ελεύθερο χρόνο μας απολαύσαμε παραδοσιακούς χορούς, τοπικά εδέσματα και επισκεφτήκαμε το μεσαιωνικό κάστρο και τον καθεδρικό ναό, τριγυρίσαμε στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης και λατρέψαμε την υπέροχη θέα στην Αδριατική με τα μανιασμένα κύματα λόγω της εποχής. Σε υψόμετρο 800 μ. με χιόνι και παγωνιά δεν αντισταθήκαμε στο αρχαιότερο ιερό στη Δυτική Ευρώπη(13ος αι.) αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ (Monte Sant’Angelo), ένα σημαντικό προσκυνηματικό τόπο από τις αρχές του Μεσαίωνα για τους προσκυνητές που πήγαιναν στους Άγιους Τόπους, μνημείο που ανήκει από το 2011 στην πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Ακόμα τις εντυπώσεις κέρδισε η βασιλική του Siponto (Basilica of Santa Maria Maggiore, 1177) , έξω από τη Μανφρεντόνια, εκεί που κάποτε δημιουργήθηκε μια ακόμα αρχαία ελληνική αποικία σε ένα ακμάζον λιμάνι αλλά καταστράφηκε από τους σεισμούς (και κατά πάσα πιθανότητα από τσουνάμι), στις αρχές του 13ου αιώνα. Ο λόγος εντυπωσιασμού ήταν ότι η παλιά βασιλική. πλαισιώνεται από μια πρόσφατα ανακαινισμένη βασιλική, που στέκεται πάνω στα ερείπια του παλαιο χριστανικού και του ρωμαϊκού ναού, με τις επιβλητικές καμάρες, κολώνες, και όλο τον όγκο της, πλήρως κατασκευασμένη από συρματόπλεγμα. Δίνει την εντύπωση ενός ολογράμματος, ή ενός 3D σχεδίου, κάτι που, από την εθνική οδό, φαίνεται ως μια οπτική ψευδαίσθηση. Αρχικός στόχος του δημιουργού, του εικοσιοχτάχρονου σκηνογράφου και γλύπτη, Edoardo Tresoldi η συνύπαρξη της αρχαίας και σύγχρονης τέχνης.
Επόμενη συνάντηση τέλη Μαρτίου στην πόλη Gap των Άνω Άλπεων στη Γαλλία όπου όλοι οι εταίροι θα παρουσιάσουν τη δική τους εικονική τουριστική επιχείρηση.
Κείμενο: Χαρά Ρουσουλιώτη