Ειδήσεις

Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας συντονίζει το πρώτο Webinar


Η OMIC-Engine, η Εθνική Ερευνητική Υποδομή στη Συνθετική Βιολογία, στο πλαίσιο ανάπτυξης και προώθησης της Συνθετικής Βιολογίας στη χώρα μας, εγκαινιάζει μία νέα σειρά διαδικτυακών παρουσιάσεων με τη μορφή Webinar.

Στο πρώτο Webinar με τίτλο «OMIC-Engine meets iGEM», την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, η OMIC-Engine καλωσορίζει τις ελληνικές ομάδες που θα λάβουν μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM. Οι ομάδες iGEM Athens, Thessaly και Patras 2020, λίγες ημέρες πριν την επίσημη συμμετοχή τους και εκπροσώπηση των ελληνικών πανεπιστημίων στον διαγωνισμό, παρουσιάζουν τα καινοτόμα ερευνητικά τους έργα που αφορούν ένα πλήθος εφαρμογών της Συνθετικής Βιολογίας στην καθημερινή μας ζωή.

Ο διαγωνισμός iGEM (International Genetically Engineered Machine) προέκυψε ως ιδέα του ΜΙΤ και δίνει τη δυνατότητα, σε φοιτητές, να περάσουν τα όρια της Συνθετικής Βιολογίας για την επίλυση καίριων προβλημάτων του 21ου αιώνα. Σκοπός είναι οι φοιτητές να εργαστούν σε διεπιστημονικές ομάδες ώστε να σχεδιάσουν ένα βιολογικό σύστημα χρησιμοποιώντας θεμελιώδεις τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας. Παράλληλα, κάθε ομάδα καλείται να διασυνδέσει το έργο της με την κοινωνία. Κάθε χρόνο περισσότερες από 300 ομάδες και 6000 φοιτητές από πανεπιστήμια και σχολεία, αφιερώνουν το καλοκαίρι τους στον διαγωνισμό και το φθινόπωρο συναντιούνται στη Βοστώνη για να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο και να διαγωνιστούν στο Giant Jamboree. Φέτος, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί διαδικτυακά αναδεικνύοντας την ανάγκη της συνεργασίας και της προσβασιμότητας στην επιστήμη και την κοινωνία.

Από το 2017, οι ελληνικές ομάδες iGEM έχουν καταφέρει να διαπρέψουν στον διαγωνισμό φέρνοντας πληθώρα μεταλλίων και βραβείων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η OMIC-Engine συνεχίζει να υποστηρίζει τις όλο και περισσότερες ελληνικές ομάδες, μέσω της παροχής επιστημονικών συμβουλών, διασύνδεσης με την ακαδημαϊκή κοινότητα και χρηματοδότησης.

Η Ερευνητική Υποδομή OMIC-Engine είναι μία από τις 19 ερευνητικές υποδομές εθνικής εμβέλειας που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020” του ΕΣΠΑ. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει καθήκοντα συντονιστή ενώ συμμετέχουν επίσης ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων Πατρών, Θράκης, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Γεωπονικό Αθηνών, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η OMIC-Engine στοχεύει να αναπτύξει τη διεπιστημονική έρευνα, με την αξιοποίηση της Συνθετικής Βιολογίας, ώστε να δημιουργήσει εφαρμογές χρήσιμες για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την αγροδιατροφή.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 16:00 θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να γνωρίσουμε διαδικτυακά τις ελληνικές ομάδες iGEM, για το 2020, να συζητήσουμε μαζί τους για την πορεία τους στο διαγωνισμό καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Κοροναϊός: 1.490 νέα κρούσματα - 12 στα Τρίκαλα